21 Νοεμβρίου 2016

Το μυστικό καταφύγιο των Ναζί κάτω από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς»

asdasd
Στα άδυτα του μυστικού καταφυγίου των Ναζί κάτω από το Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν Θεσσαλονικείς, με αφορμή το Open House 2016.
Η περιέργεια αλλά και οι μύθοι γύρω από το καταφύγιο έκαναν ανθρώπους όλων των ηλικιών να σχηματίσουν ουρές για να δουν από κοντά ένα μέρος από το καταφύγιο των Ναζί το οποία διασώζεται μέχρι σήμερα, γράφει το thestival.gr.
H είσοδος του βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο κυλικείο του νοσοκομείου. Ο χώρος ο οποίος χρησιμοποιείται σήμερα για να αποθηκεύονται αρχεία, είναι ιδιαίτερα στενός, όποτε οι ξεναγήσεις γίνονται ανά ομάδες περίπου 10 ατόμων

Η ιστορία και οι μύθοι


Η ιστορία του καταφύγιου ξεκινά πριν από 74 χρόνια. Το 1942 οι Ναζί κατακτητές είχαν επιτάξει το ιστορικό Νοσοκομείο της πόλης και έσκαψαν κάτω από αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν χειρουργείο και αίθουσες νοσηλείας, οι οποίες θα προστατευόταν από πιθανές επιθέσεις.

Η αίθουσα του χειρουργείου καθώς και η τουαλέτα διασώζονται μέχρι σήμερα σχεδόν ανεπηρέαστες από το χρόνο. Μάλιστα στο χειρουργείο υπάρχουν ακόμα συνθήματα στα γερμανικά και ζωγραφιές με πράσινο χρώμα.

Οι Γερμανοί μετά την ήττα τους στον πόλεμο φαίνεται πως κατέστρεψαν τα πάντα μέσα στο καταφύγιο προκειμένου να μην το χρησιμοποιήσει κανείς.

Η αίθουσα αναμονής και χαλάρωσης των στρατιωτών χρησιμοποιείται ως αποθηκευτικός χώρος αρχείων του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με ιστορίες και μύθους που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, το καταφύγιο του «Γ. Γεννηματάς», συνδεόταν υπόγεια με το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, την Πλατεία Ιπποδρομίου ακόμα και με τον Λευκό Πύργο.


asdasd

Δεν υπάρχουν σχόλια: