11 Νοεμβρίου 2016

Τα γεράκια του Τραμπ στηρίζουν την Τουρκία – Τι αλλάζει για την Ελλάδα

Προς... πλήρη αποκατάσταση, αλλά και προς μια πιθανή νέα... περίοδο σύσφιξης, δείχνουν να οδεύουν οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, με την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ να αλλάζει τα δεδομένα ανοίγοντας παράθυρο για μελλοντικές συγκλίσεις.
Ορατά πλέον, τα σημάδια της επαναπροσέγγισης προέρχονται μάλιστα και από τις δύο πλευρές, με τη συμπάθεια στον άξονα Τραμπ - Ερντογάν να διαφαίνεται... αμοιβαία. Μένει να φανεί ποιο θα είναι το αντίκτυπο που η αμερικανοτουρκική επαναπροσέγγιση μπορεί να έχει πάνω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 Οι χώρες που αντιδρούν στην εκλογή Τραμπ βλέπουν μια συνολική αλλαγή πολιτικής που είναι ικανή να φέρει αλλαγές σε κρίσιμους τομείς της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ από τις σχέσεις με τη Ρωσία ως το ζήτημα της Συρίας και του Ιράν.

Αλλαγές που ειδικά σε ότι αφορά στη Μέση Ανατολή τρομάζουν και την Ελλάδα, καθώς φέρνουν τα πάνω κάτω στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας που έφτασαν στα όρια της ρήξης, ειδικά στο ζήτημα του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Η υπόθεση του Γκιουλέν ωστόσο είναι μέρος μόνο μιας σειράς θεμάτων που άπτονται των σχέσεων Τουρκίας – ΗΠΑ. Τα βασικά ζητήματα που “καίνε” την Τουρκία βρίσκονται εκτός των συνόρων της και έχουν να κάνουν με την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, το Ιράκ και το Ιράν.

Πιθανή αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, όπως όλοι πιστεύουν μετά την αλλαγή στην ηγεσία και την άνοδο του Τραμπ θα φέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σε όλη την περιοχή. 

Οι Τούρκοι ήδη τρίβουν τα χέρια τους προσδοκώντας να γίνει ξανά η Τουρκία ο “παίχτης” κλειδί στην περιοχή απ' τη Συρία ως το Ιραν, εξασφαλίζοντας έτσι τα νώτα της μέσω της αποδυνάμωσης των Κούρδων.

Και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν κάθε λόγο να είναι αισιόδοξοι “διαβάζοντας” τα όσα έχουν πει ως τώρα οι άνθρωποι που θα καταλάβουν όπως όλα δείχνουν θέσεις – κλειδιά στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μάικ Πένς, ο αντιπρόεδρος του Τραμπ μέσω της εφημερίδας “Χουριέτ” ήταν σαφέστατος. Η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Άγκυρα, είπε, και συμπλήρωσε ότι η αποκατάσταση θα οδηγήσει πίσω στο επίπεδο των παλαιών μεγαλείων.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Τουρκία είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Αμερικής στην περιοχή.

Δεν είναι όμως μονάχα ο αντιπρόεδρος. Τα πραγματικά γεράκια, όπως ο επικρατέστερος για το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, Αντιστράτηγος Μάικλ Φλιν, μόλις μια μέρα πριν τις αμερικανικές εκλογές έγραφε σε άρθρο του ότι “η Τουρκία είναι σε κρίση και χρειάζεται τη στήριξή μας”, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ανόητη τη στάση Ομπάμα έναντι της Τουρκίας και δηλώνοντας με νόημα ότι είναι η πιο σημαντική σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο έναντι του Ισλαμικού Κράτους.
Δηλώσεις σαν κι αυτή μπορεί να σημάνουν αλλαγή στάσης των ΗΠΑ και επάνοδο της Τουρκίας στο προσκήνιο, τόσο στον πόλεμο της Συρίας, όσο και στο Ιράκ σε μια προσπάθεια εξουδετέρωσης των Κούρδων.

Με δεδομένες τις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις έναντι της χώρας μας, μια αμερικανική λευκή επιταγή προς την Αγκυρα ενδεχομένως να λειτουργούσε υπέρ της τουρκικής προκλητικότητας. Ο Ερντογάν ενδεχομένως να ηρεμήσει εάν ξαναδεί στο πλευρό του τους Αμερικανούς (ειδικά ενάντια στους Κούρδους).

Δεν πρόκειται ωστόσο σε καμία περίπτωση να κάνει πίσω στις βλέψεις του έναντι των γειτόνων, βλέψεις τις οποίες φροντίζει άλλωστε να υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: