5 Δεκεμβρίου 2016

Δίνουν ομαδικές απολύσεις, κατώτατο μισθό για να πάρουν κλαδικές συμβάσεις!!!

Πράσινοι ευρωβουλευτές: Οι θεσμοί παραβιάζουν ευρωπαϊκό εργατικό δίκαιοTου Δημήτρη Κατσαγάνη
Προς ένα επώδυνο 'συμβιβασμό ' στα εργασιακά φαίνεται πως οδεύει η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.
Σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο 'πολιτικός ' συμβιβασμός αυτός μπορεί να περιλαμβάνει την αποδοχή από ελληνικής πλευράς στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και τη διατήρηση του υφισταμένου πλαισίου καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού (από το κράτος) και, από πλευράς θεσμών, την αποδοχή, της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Ωστόσο η επεκτασιμότητα των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων (δηλ. η ισχύς των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη των αντίστοιχων κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων) δεν αρκεί για να καταστήσει ισχυρές τις κλαδικές συμβάσεις, χωρίς την επαναφορά της 'αρχής της εύνοιας ' (δηλ. της υπερίσχυσης των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων) αλλά και της δυνατότητας μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Ωστόσο, στα δύο τελευταία σημεία ( 'αρχή της εύνοιας ', προσφυγή σε ΟΜΕΔ) υπάρχει προς το παρόν σύγχυση για το ποια θα είναι η κατεύθυνση της τελικής συμφωνίας, δηλαδή αν θα είναι προς την πλευρά της κυβέρνησης (επαναφορά 'αρχής της εύνοιας ' και δυνατότητας μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ) ή των θεσμών (μη επαναφορά 'αρχής εύνοιας ' και μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ).

Προς την κατεύθυνση της επαναφοράς της καθολικής ισχύος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αναμένει το Υπ. Εργασίας, να βοηθήσει η στάση την οποία κράτησαν την περασμένη Παρασκευή τρεις ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Δημοκράτες-Σοσιαλιστές, Αριστεροί, Πράσινοι), σύμφωνα με την οποία πρέπει στην Ελλάδα να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης ανέφερε την περασμένη Παρασκευή πως η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την 'κόκκινη γραμμή ' της επαναφοράς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί πως δεν ισχύει το ίδιο για τα άλλα μεγάλα μέτωπα δηλαδή τις ομαδικές απολύσεις και τον τρόπο καθορισμού του εθνικού κατώτατου μισθού.

Σ΄ αυτά τα δύο μέτωπα, οι θεσμοί δεν φαίνεται προς το παρόν να κάνουν επ΄ ουδενί πίσω και, αν συνεχιστεί η ίδια στάση, τότε θα πρέπει να περιμένει κανείς την κατάργηση της προέγκρισης των θεσμών στις ομαδικές απολύσεις και πολύ πιθανόν την αύξηση του ορίου των απολύσεων από το 5% στο 10%. Σημειώνεται ότι την επομένη του πιθανού επόμενου

Eurogroup με θέμα την Ελλάδα (18-20 /12), δηλαδή στις 21 Δεκεμβρίου, αναμένεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ, την οποία η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως θα την αποδεχθεί και θα τη χρησιμοποιήσει ως 'πιλότο ' για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.

Παράλληλα, οι θεσμοί συνεχίζουν να επιμένουν στη διατήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου που προβλέπει τον καθορισμό του εθνικού κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και όχι μόνο από τους κοινωνικούς εταίρους ndash;στα πλαίσια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο ο εθνικός κατώτατος μισθός θα παραμείνει ως έχει, δηλαδή στα 586 ευρώ μικτά, μέχρι το πέρας του προγράμματος προσαρμογής (δηλ. μέχρι 1.1.2017 σύμφωνα με τα προ του νέου Μνημονίου δεδομένα) και έπειτα θα καθοριστεί από την κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: