2 Δεκεμβρίου 2016

Βρώμικα παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Στήνει «θερμό» επεισόδιο με φόντο Ίμια και Κάσο!!!

Βρώμικα παιχνίδια πολέμου από την Τουρκία: Στήνει «θερμό» επεισόδιο με φόντο Ίμια και Κάσο
Άθλιοι και παραληρηματικοί τακτικισμοί από τους Τούρκους - Η Άγκυρα αμφισβητεί πλέον ανοικτά την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, βάζοντας στο στόχαστρο τα νησιά του Αιγαίου - Προβληματισμός στην Αθήνα.
Εξαιρετική ανησυχία προκαλεί η ολοένα κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας με φόντο τα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, καθώς εντείνονται οι φόβοι ότι η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει σκηνικό πολέμου, στήνοντας, όχι ένα, αλλά πολλαπλά «θερμά» επεισόδια, αμφισβητώντας στην κυριολεξία τα πάντα σε ό,τι αφορά τα γεωγραφικά κεκτημένα και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.
Πλέον, καθίσταται κάτι παραπάνω από σαφές ότι οι Τούρκοι επιλέγουν το δρόμο της όξυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, ενώ καταρρίπτεται πλέον το σενάριο πως όλες αυτές οι αλυτρωτικές και ανιστόρητες επιθέσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα εναντίον της χώρας γίνονται για λόγους «εσωτερικής κατανάλωσης».
Η Τουρκία εξέδωσε την ΝΟΤΑΜ Α5446/16 με την οποία ισχυρίζεται ότι μία εκ των τριών περιοχών που δεσμεύει η Ελλάδα για την διεξαγωγή ασκήσεων με την ΝΟΤΑΜ Α2646/46 και συγκεκριμένα η περιοχή Νότια της Κάσου αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή ασκήσεων από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
Το κείμενο της ΝΟΤΑΜ αποτελεί μια ακόμη ένδειξη πως οι Τούρκοι επιδιώκουν απροκάλυπτα πια μια ελληνοτουρκική κρίση.
 kasos notam tourkia

Αθλιότητες Τσαβούσογλου: «Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος»

cavusoglu
Σε μια νέα απίστευτη πρόκληση προχώρησε χθες, Πέμπτη (01/12/2016) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμφισβητώντας ανοικτά την ελληνικότητα των Ιμίων και αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα νησιά αυτά συνιστούν τουρκικό έδαφος.
«Τα “Καρντάκ” (σ.σ. τουρκική ονομασία των Ιμίων) είναι τουρκικό έδαφος», δήλωσε σύμφωνα πάντα με την «Milliyet» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση που κατέθεσαν οι Τούρκοι βουλευτές, Φικρί Σαγκλάρ και Νιγιαζί Νεφί Καρά, σχετικά με το καθεστώς νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.
Πρόσθεσε δε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική μας όσον αφορά τα Ίμια. Τα Ίμια είναι τουρκικό έδαφος. Όσο κυβερνάει το AKP δεν έχει υπάρξει αλλαγή στο νομικό και de facto status των νησιών του Αιγαίου».
milliyet1

Εν τω μεταξύ, συνέχεια στις δηλώσεις Τσαβούσογλου και απάντηση στις ελληνικές αντιδράσεις έδωσε το βράδυ της Πέμπτης (01/12/2016) ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Όπως είπε, «η θέση της Τουρκίας για την κυριαρχία της στα Ίμια – Καρντάκ όπως τα αποκάλεσε, χρησιμοποιώντας την τουρκική ονομασία – είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996».
Τόνισε δε πως η στάση της Άγκυρας δεν έχει αλλάξει και είναι γνωστή στην Αθήνα, και συνεπώς δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Τουρκία ότι «υπονομεύει» τους κανόνες καλής γειτονίας.
Το Newsbomb.gr, με αλλεπάλληλα δημοσιεύματά του, έχει προειδοποιήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό την ελληνική κυβέρνηση και ιδίως το υπουργείο Εξωτερικών για την ολοένα κλιμακούμενη προκλητικότητα των Τούρκων, που επιχειρούν να ανοίξουν ιστορία ξανά με τα Ίμια, επιδιώκοντας επανάληψη ενός «θερμού» επεισοδίου, στα πρότυπα των όσων είχαν διαδραματιστεί το 1996.
Μάλιστα, εδώ και μερικές ημέρες έχουμε προειδοποιήσει ότι το καθεστώς υπό τη διακυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να στήσει ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό πολέμου, μια τακτική που μεθοδεύεται, όπως όλα δείχνουν, με άρτια ενορχηστρωμένο τρόπο από την Άγκυρα, στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016.
Το «παραλήρημα» Τσαβούσογλου έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά το αλυτρωτικό «κρεσέντο» του επικεφαλής της κεμαλικής αντιπολίτευσης (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος σε ομιλία προς τους βουλευτές του κόμματός του αμφισβήτησε την ελληνικότητα 18 νησιών που βρίσκονται στο Αιγαίο.

Η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

«Η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο χαρακτηρίζει ως «ανεύθυνες» και «προκλητικές» τις αναφορές περί του αντιθέτου.
«Το νομικό καθεστώς των νησιών και των βραχονησίδων του Αιγαίου είναι σαφές και έχει ρητώς καθοριστεί από σειρά Διεθνών Συμφωνιών του προηγούμενου αιώνα», διαμηνύει η Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι «όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παίρνει «φωτιά» το Αιγαίο: Πότε οι Τούρκοι θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο

Παίρνει «φωτιά» το Αιγαίο: Πότε οι Τούρκοι θα προκαλέσουν θερμό επεισόδιο

Πού το πάνε οι Τούρκοι;

Πού οφείλεται και πού αποσκοπεί τελικά η έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας;
Τα «σύνορα της καρδιάς» - όπως τα αποκάλεσε ο Ταγίπ Ερντογάν – είναι προφανές πως ενισχύουν τον τουρκικό εθνικισμό και πυροδοτούν τις σχέσεις με την Ελλάδα, ενώ τα σχόλιά του για την κυπριακή σημαία βάζουν φωτιά στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού. «Κερασάκι στην τούρτα» οι απειλές του «σουλτάνου» ότι θα γεμίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν καταργήσει τη βίζα για τους Τούρκους πολίτες. 
Το ερώτημα είναι αν αυτή η εθνικιστική έξαρση στην Τουρκία μπορεί να έχει επιπτώσεις για την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία αποτελεί ένα καθαρά στρατοκρατικό καθεστώς οι κίνδυνοι για «φωτιά» στο Αιγαίο αυξάνονται καθώς, οι πολιτικοί αντίπαλοι του «σουλτάνου» δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία για πολιτικό τους όφελος. Χαρακτηριστικές είναι άλλωστε οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της Τουρκίας, του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου που μίλησε για 18 ελληνικές βραχονησίδες που πρέπει να ανακαταληφθούν από την Τουρκία.
Η Αθήνα παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις εκφράζοντας έντονη ανησυχία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος έστειλε ηχηρό μήνυμα στους «γείτονες» ενώ στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διαμηνύουν πως είναι σε υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα και έτοιμοι να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: