8 Δεκεμβρίου 2016

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Δημάρχου Κορινθίων ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αδιαφορεί για τις Κοινωνικές δομές οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ.κ. Κωνσταντίνα Νικολάκου και Φάνης Στεφανόπουλος προέβησαν στην εξής δήλωση:

«Ο Δήμαρχος Κορινθίων επανειλημμένα με δημόσιες τοποθετήσεις του στρέφεται εναντίον της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του σχεδίου της για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και ειδικότερα για τα Κέντρα Κοινότητας. 
Το σχέδιο της Περιφέρειας, το οποίο έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, αφορά τη Συγκρότηση και Λειτουργία πέντε Κέντρων Κοινότητας στις Περιφερειακές Ενότητες Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, με βασική μας αρχή, όχι την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά τη δημιουργία των βάσεων για ένα μοντέλο κοινωνικής πολιτικής. 
Στόχος μας είναι η σταδιακή αντικατάσταση των υφισταμένων κατακερματισμένων και ασύνδετων προνοιακών πολιτικών από έναν ολοκληρωμένο και ενιαίο στρατηγικό κοινωνικό σχεδιασμό που θα μεγιστοποιήσει το όφελος στους δικαιούχους πολίτες.
   

Το σχέδιο της Περιφέρειας είναι πράγματι διαφορετικό από αυτό των άλλων Περιφερειών, γιατί βασίζεται στη βασική πολιτική μας αντίληψη ότι τα χρήματα του ΕΚΤ πρέπει να πάνε στους ωφελούμενους και σε κανέναν άλλο. Το σχέδιο μας είναι το μόνο ρεαλιστικό, βιώσιμο πρόγραμμα που μπορεί να υλοποιηθεί, γνωρίζοντας τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, ενώ με τη δημιουργία των Κέντρων Κοινότητας στις πρωτεύουσες των Περιφερειακών Ενοτήτων και τη σύσταση των Κινητών Μονάδων, δεν καλύπτονται μόνο τα αστικά κέντρα, αλλά το σύνολο της επικράτειας της Πελοποννήσου. 

Ειδικότερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας προβλέπεται να συσταθεί και να λειτουργήσει για τρία (3) έτη Κέντρο Κοινότητας στην Κόρινθο με κινητή μονάδα για την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες της Π.Ε. Κορινθίας. 
Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Πνευματικό ότι αν δεν υπήρχε το σχέδιο της Περιφέρειας δεν θα ήταν δυνατή η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών στους υπόλοιπους δήμους της Κορινθίας, εφόσον δεν διαθέτουν κοινωνικές υπηρεσίες και συνεπώς δεν τους επιτρέπεται από τον κανονισμό του νέου ΕΣΠΑ να είναι δικαιούχοι του προγράμματος. 
Δημιουργούνται ερωτήματα από τους πολίτες για τη στάση και συμπεριφορά του Δημάρχου Κορινθίων ως προς το θέμα αυτό και ιδιαίτερα ως προς το θέμα διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Ειδικότερα: 

Τι προτιμά ο Δήμαρχος εν μέσω κρίσης ; 
Να δημιουργήσουμε δομές μόνο και μόνο για να καλύπτουμε τις λειτουργικές τους δαπάνες, στερώντας πόρους από τους ωφελούμενους πολίτες;
Να δημιουργήσουμε μια δομή μόνο στο Δήμο Κορινθίων με κόστος 2.000.000€ όπως ζήτησε με επιστολή του, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν του τους δημότες των άλλων Δήμων;
Να συνεχίσει να συνεργάζεται με μια Μ.Κ.Ο για την άσκηση της βασικής του κοινωνικής πολιτικής και όχι με θεσμικούς εταίρους, όπως είναι οι Δήμοι της ΠΕ Κορινθίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως προτείνεται στο σχεδιασμό της Περιφερειακής Αρχής;

Με την απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο υιοθετεί τον προτεινόμενο πρότυπο κοινωνικό σχεδιασμό της Περιφερειακής αρχής, λαμβάνοντας υπόψιν τα πληθυσμιακά, γεωμορφολογικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όπου με εξειδικευμένο προσωπικό και κατάλληλα μέσα Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας  θα παρέχονται  υψηλού επίπεδου  υπηρεσίες  στους πολίτες. 

Και φυσικά ο Δήμαρχος Κορινθίων βλέπει το δέντρο και δε βλέπει το δάσος ! Δεν μπορεί να κατανοήσει ότι πρακτικές του παρελθόντος ανήκουν στο παρελθόν και οι ευθύνες ανήκουν σε αυτούς που άκριτα και ανεξέλεγκτα τις δημιούργησαν. 

Γνωρίζει ο Δήμαρχος Κορινθίων ότι από τους διατιθέμενους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα πρέπει να υλοποιηθούν και άλλες δράσεις απολύτως αναγκαίες και ιδιαίτερα κρίσιμες;

Τι θα γίνει με τα Αμεα;
Τι θα γίνει με την Ψυχική Υγεία ;
Τι θα γίνει με τα άτομα τρίτης ηλικίας ; 
Τι θα γίνει με την ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας;

Ως Περιφερειακή Αρχή έχουμε λάβει πρόνοια και για αυτές τις ομάδες του πληθυσμού. Γιατί στην αποϊδρυματοποίηση εμείς έχουμε καταρτίσει σχέδιο δράσης. Γιατί στην ανάπτυξη της Κοινωνικής Οικονομίας εμείς έχουμε σχέδιο δράσης. Γιατί ως Περιφερειακή Αρχή καταθέσαμε στρατηγικό σχεδιασμό και  διεκδικήσαμε οι πόροι του ΕΚΤ να εκχωρηθούν στις Περιφέρειες όχι για να καταστούν  «κάποιοι ημέτεροι» δικαιούχοι αλλά για να ωφεληθεί η κοινωνία της Πελοποννήσου.
Ο Δήμαρχος Κορινθίων γνωρίζει εξάλλου πολύ καλά ότι η κοινωνική πολιτική του Δήμου του χρηματοδοτείται από πόρους του προγράμματος της Περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα προγράμματα εναρμόνισης οικογενειακής και οικονομικής ζωής για την ένταξη νηπίων και βρεφών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, του Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Κορίνθου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΠ Πελοπόννησος 2014 – 2020.   
Καλούμε τον κ. Πνευματικό να επανεξετάσει και να αναθεωρήσει τη στάση του. Να μελετήσει καλύτερα τη δομή του προγράμματος και να συνεργαστεί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ο κύριος υπεύθυνος για τη στέρηση από τους πολίτες της Κορίνθου και της Κορινθίας της παροχής κοινωνικών υπηρεσιών, εφόσον ο Δήμος του αποτελεί το δυνητικό δικαιούχο για όλη την Κορινθία». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: