9 Ιανουαρίου 2017

ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΚΑΙ ΓΚΡΑΝΚΑΣΕΣ!


''Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς γκρανκάσες;
Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λυσις".
Ο Κωνσταντίνος Καβάφης βέβαια ούτε από μπάλα σκάμπαζε, ούτε μπορούσε να ξέρει τον Γκιρτζίκη. Το "περιμένοντας τους Βαρβάρους", ωστόσο, είναι ταμάμ με την ελληνική ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν ήταν σε αναμονή των Βαρβάρων. Οι "Βάρβαροι" ήταν εδώ: 
Ο Γκιρτζίκης και οι λοιπές γκρανκάσες της ΕΠΟ. Ο Σπάθας, ο Δημητρόπουλος, ο Παππάς,ο Μήτσιος, ο Βοσκάκης, ο Γιάχος. Με τον Κοντονή να έχει υψωμένη τη σημαία της παραμύθι-φούρναρης εξυγίανσης. Κάθε μέρα, όλη μέρα, η ίδια κουβέντα και η ίδια συζήτηση: Ο διαιτητής. Ο λάιντσμαν. Το φάουλ,το πέναλτι, το οφ σάιντ, το πλάγιο άουτ.


Η Ντέπυ κι ο Βασσάρας. Να μην ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεν κατεβαίνουμε στο πρωτάθλημα "Να ξεκινήσει το πρωτάθλημα το 2020", ο Παναγόπουλος. Το τουίτ του Γιάννη Αλαφούζου να έχει πάρει φωτιά. Και τελικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι γκρανκάσες φύγανε. Η σφυρίχτρα του Σπάθα έχει σκουριάσει. Οι κοκορομαχίες και οι τσαρλατανισμοί του Κοντονή αποτελούν παρελθόν. Στην ΕΠΟ διοικεί η προσωρινή Επιτροπή της ΦΙΦΑ. Στη διαιτησία κάνουν κουμάντο οι αδιάβλητοι Τριτσώνης και Κουκουλάκης. Η ομαλότητα στο ποδόσφαιρο είναι γεγονός.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, μία πιθαμή πίσω στη βαθμολογία. Πανό της Οριτζινάλ στη Τρίπολη "παίκτες λαχεία, ομάδα παρωδία, παραμύθι ερχόμαστε". Η Θ13 στον Παναθηναϊκό, αντί να τρέχει στα γραφεία της ΕΠΟ, πάει στο Κορωπί και ζητάει εξηγήσεις από προπονητή και ποδοσφαιριστές. Στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ δεν πήγαν καν στο γήπεδο. Ποιος φταίει που η ΑΕΚ δεν βλέπεται; Ποιος μπορεί να φταίει όταν ο Παναθηναϊκός κάθε χρόνο αυτοδιαλύεται και πάει στο φτου κι απ την αρχή; Ποιος φταίει που ο ΠΑΟΚ ισοβαθμεί στην όγδοη θέση με τον Πλατανιά; Ποιος φταίει που στην ΑΕΚ κάνουνε μεταγραφές - παλαιμάχων, τύπου Λέσκοτ-Αλμέιδα κι ο Τσιγκρίνσκι επειδή κουβαλάει πολλές αβαρίες, είναι στο "συνεργείο". Ποιος φταίει, που ο Παναθηναϊκός χρωστάει στους Αργεντινούς για τον Ρινάλντι, στους Βούλγαρους για τον Ιβάνοφ και στον Πανιώνιο για τον Μπουμάλ;
Ποιος φταίει που ο ΠΑΟΚ στα παιχνίδια με τις πέντε πρώτες ομάδες της βαθμολογίας μετράει τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία με τη Ξάνθη στη Τούμπα; Ποιος φταίει που ο Μαϊστόροβιτς πήγε στην ΑΕΚ χαφ 1.90, για να παίζει εξτρέμ ο Μάνταλος; Ποιος φταίει που ο Αλαφούζος ρίχνει το μπάτζετ του Παναθηναϊκού πέντε εκατομμύρια; Ποιος φταίει για Στραματσόνι, Κετσπάγια και Μοράις; Ποιος φταίει που στη ΑΕΚ είχαν την ψευδαίσθηση ότι θα κάνουν πρωταθλητισμό με αυτό το ρόστερ; Ποιος φταίει που ο ΠΑΟΚ μετά την ήττα από τον ΠΑΣ Γιάννενα θα κλείσει το πρώτο γύρο εκτός πεντάδας;
ΆΛΛΗ κουβέντα βέβαια η μία κι άλλη η άλλη. Ο καθένας στο ποδόσφαιρο δικαιούται να φωνάζει,όταν θεωρεί οτι αδικείται. Ο καθένας στο ποδόσφαιρο δικαιούται να παίρνει αυτό που αξίζει. Ανεξάρτητα από τις υποκειμενικές αδυναμίες και τα λάθη του. Και κανείς δεν μπορεί να πει ότι η προηγούμενη κατάσταση ήταν νορμαλ. Δεν έχασε το ποδόσφαιρο που έφυγε ο Γκιρτζίκης. Κέρδισε. Δεν χάνει το ποδόσφαιρο που δεν σφυρίζει ο Σπάθας. Κερδίζει. Πίσω όμως από τον Γκιρτζίκη και τον Σπάθα, καλυπτόταν όλα τα άλλα. Δεν φταίγανε οι γκράνκάσες που ο Σαββίδης για τέσσερα χρόνια άλλαζε κάθε χρόνο προπονητή. Όλοι αυτοί οι "Βάρβαροι", όπως έχει πει ο ποιητής, "ήταν μια κάποια λύσις". Είχαμε κάτι να λέμε. Είχαμε κάτι να φωνάζουμε. Οι γκρανκάσες βολεύανε. Κρύβανε όλα τα άλλα. Τώρα χωρίς γκρανκάσες ο Αλαφούζος δεν λέει τίποτα κι ούτε στο γήπεδο δεν πάει. Ο Μελισσανίδης λέει "θα διορθώσουμε τα δικά μας λάθη". Ο Ιβάν Σαββίδης μετά το 0-1 από τον ΠΑΣ δεν είχε να έχει να πει τίποτα για το "Αθηναϊκό ποδόσφαιρο".
Τελικά η αποχώρηση των Βαρβάρων από το ελληνικό ποδόσφαιρο έκανε διπλό καλό. Υποχρεώνει όλους να προσγειωθούν και να δουν τη πραγματικότητα. Ακόμα και την Οριτζινάλ και τη Θύρα 13. Ακόμα και τους Σαββίδη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙΣΑΡΗΣ(Contra.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: