25 Φεβρουαρίου 2017

Παναγιώτης Αλευράς:Ο Εφιάλτης της Περσινής Δακοκτονίας...

Η εφαρμογή του άρθρου 186 του «Καλλικράτη», ανεξάρτητα από τις προθέσεις ,είναι προς τη σωστή κατεύθυνση , έπρεπε όμως η μεταφορά της ευθύνης του προγράμματος δακοκτονίας να γίνει έγκαιρα , ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος χρόνος για την δρομολόγηση όλων των διαδικασιών. 
Η αιφνιδιαστική και την τελευταία στιγμή απόφαση μεταφοράς της αρμοδιότητας από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να αναλάβουν ολόκληρη τη διαδικασία αποκλειστικά οι Περιφέρειες , υπονομεύει ουσιαστικά την επιτυχή εφαρμογή της φετινής δακοκτονίας.
 
Επισημαίνω ότι στο χρόνο που εκδόθηκε η απόφαση 14-2-2017, καθιστά πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή της δακοκτονίας για την προσεχή περίοδο , ακόμη και εάν έχουν εξασφαλιστεί τα φάρμακα για τον 1ο Γενικό Ψεκασμό , όπως βεβαιώνει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
Προφανώς θα έπρεπε οι Περιφέρειες να γνωρίζουν από πέρυσι την αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, καθώς και τους ανάλογους πόρους,προκειμένου να εξασφαλισθεί η προστασία της ελαιοπαραγωγής. 
Η άκαιρη αλλαγή άλλωστε χαρακτηρίζεται από το γεγονός, ότι ήδη έπρεπε να είχαν γίνει οι κατανομές των πιστώσεων, να είχαν προχωρήσει οι διαδικασίες των διαγωνισμών που είναι χρονοβόρες , ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις της προηγούμενης χρονιάς με τα γνωστά αποτελέσματα. 
Κατανοώ απόλυτα την ανησυχία των Περιφερειαρχών για το άκαιρο της απόφασης και του μεγάλου κινδύνου που ελλοχεύει για την δακοπροστασία , όμως το θέμα δεν προσφέρεται ούτε για «μικροπολιτική» (όπως κάνουν μερικοί) ούτε για μεταβίβαση των δικών τους ευθυνών για την περσινή αναποτελεσματική δακοκτονία. 
Δυστυχώς το περσινό φιάσκο της δακοκτονίας οδήγησε σε βεβιασμένες αποφάσεις το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποφυγή της αρμοδιότητας και των ευθυνών  από τις Περιφέρειες ,με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην ποσότητα και την ποιότητα της ελαιοπαραγωγής. 
 Κρίνουμε σκόπιμο να διεκδικήσουμε την αναστολή (όχι την ανάκληση ) της μεταφοράς αρμοδιότητας για τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, ώστε από την επόμενη να πραγματοποιηθούν όλες οι αναγκαίες  ρυθμίσεις έγκαιρα. 
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία της φετινής ελαιοπαραγωγής, πρέπει: 
1) Άμεσα αναστολή και όχι ανάκληση της απόφασης για μεταφορά της αρμοδιότητας στο Υπουργείο Εσωτερικών. 
2) Άμεση κατανομή των αναγκαίων πιστώσεων , σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες κάθε Π.Ε. 
3) Έγκαιρη προμήθεια φυτοπροστατευτικών προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προκειμένου να συντομευθεί ο χρόνος του διαγωνισμού. 
4) Συνεργασία των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , Εσωτερικών και της ΕΝΠΕ για μεταβίβαση της αρμοδιότητας της δακοκτονίας εξ΄ολοκλήρου από την επόμενη χρονιά στις Περιφέρειες . 


Καλαμάτα 24-02-2017 Ο επικεφαλής της Παράταξης



Παναγιώτης Αλευράς
Περιφερειακός Σύμβουλος
πρ. Αντιπεριφερειάρχης  
ΠΕ Μεσσηνίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: