Πανελλήνιες – Πανελλαδικές: Έρχονται αλλαγές στην Παιδεία – Πώς θα γίνεται η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση – Ποιες οι αλλαγές που αναμένεται να γίνουν στα Λύκεια – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Υπάκουο στις μνημονιακές του υποχρεώσεις, το υπουργείο Παιδείας «ανέβασε» στην ιστοσελίδα του το χρονοδιάγραμμα του τριετούς σχεδίου του για την Παιδεία.
Οι πρωτοβουλίες της ηγεσίας, πλήρως εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις των θεσμών (σ.σ. στο κείμενο του Μνημονίου ορίζεται ρητά το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών αλλά και η ανάρτησή του στον επίσημο ιστότοπο του υπουργείου), αφορούν όλα τα...
επερχόμενα νομοσχέδια για Λύκειο και Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το νέο σύστημα εισαγωγής σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, την αξιολόγηση στελεχών εκπαίδευσης και αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων αλλά και τη ριζική αναδιάρθρωση των προγραμμάτων σπουδών σε όλα τα μαθήματα. Παράλληλα αναμένεται και η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ με συστάσεις για την Παιδεία. Στο κείμενο αναφέρεται και η συγκρότηση επιτροπής που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να γίνεται σαφές αν σε αυτή θα συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΟΟΣΑ ή των θεσμών.
Από Σεπτέμβριο
Λύκειο-Πανελλαδικές: Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», το υπουργείο Παιδείας μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2017 θα πρέπει να έχει παρουσιάσει το νέο σχέδιο για Λύκειο και Πανελλαδικές. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι αναλυτικά οι αλλαγές θα ανακοινωθούν στα τέλη Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου, θα θεσπιστεί Εθνικό Απολυτήριο, το οποίο θα είναι το εισιτήριο για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Καμία απάντηση βέβαια δεν έχει δοθεί στο πώς θα εξασφαλίσει το υπουργείο το αδιάβλητο των εξετάσεων. Το νέο σύστημα αναμένεται να εγκαινιασθεί τον Ιούνιο του 2020.
Νωρίτερα αναμένονται αλλαγές και στο Λύκειο. Τον Σεπτέμβρη του 2017, σύμφωνα με τον υπουργό, θα γίνει υποχρεωτική η Α’ Λυκείου. Σχετικά με τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου, από τον Σεπτέμβρη του 2018 θα ξεκινήσουν οι αλλαγές με τη Β’ Λυκείου.
Σύμφωνα με ένα από τα πολλά σενάρια, προβλέπεται «μαχαίρι» στα μαθήματα των δύο τάξεων, σχεδόν 50%, αλλά αύξηση των ωρών διδασκαλίας. Δηλαδή οι μαθητές θα διδάσκονται στη Β’ Λυκείου έως εννιά μαθήματα (έναντι 18) και έως έξι μαθήματα (έναντι 15) στη Γ’ Λυκείου. Σημειώνεται ότι όταν έγινε διαρροή του παραπάνω σεναρίου προκλήθηκαν σφοδρές αντιδράσεις, με υπουργείο και ΙΕΠ να προσπαθούν να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να παραπέμπουν σε διάλογο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου