14 Μαΐου 2017

[ΒΙΒΛΙΟ] Τζερόνιμο – Το σύμβολο του αγώνα των Ινδιάνων!!!

tzeroΟ αγώνας του Τζερόνιμο εναντίον των λευκών αποίκων που άρπαξαν από τους γηγενείς τη γη τους και κατέστρεψαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους
Τζερόνιμο
Η αυτο­βιογραφία
Μετάφραση Παλμύρα Ισμυρίδου.
Εκδόσεις Αγρα, 2016,
σελ. 224, τιμή 14,90 ευρώ
Ο Τζερόνιμο (1829-1909) είναι για τους Ινδιάνους της Αμερικής ένας θρύλος. Σύμβολο του αγώνα τους εναντίον των λευκών αποίκων, που άρπαξαν από τους γηγενείς τη γη τους και σε μεγάλο βαθμό κατέστρεψαν τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Υπήρξε φοβερός πολεμιστής, που έμπαινε πρώτος στη μάχη και προκαλούσε τον τρόμο των αντιπάλων του. Το ινδιάνικο όνομά του ήταν Gokhla yeh. Το όνομα Τζερόνιμο του δόθηκε από τους εχθρούς του, επειδή όταν επετίθετο, οι μεξικανοί στρατιώτες προσεύχονταν στον Αγιο Ιερώνυμο να τους σώσει. Ηταν ινδιάνος Τσιρικάουα της φυλής των Απάτσι.

Στο τέλος της ζωής του ο Τζερόνιμο υπαγόρευσε την αυτοβιογραφία του, ένα κείμενο συγκινητικής αμεσότητας και μεγάλης ιστορικής αξίας που αξίζει να διαβαστεί από τους έλληνες αναγνώστες. Από το 1858 ως το 1886 διεξήγαγε έναν απελπισμένο αγώνα εναντίον πρώτα των μεξικανών και έπειτα των αμερικανών αποίκων. Τις τακτικές του ανταρτοπολέμου που εφάρμοζε τις θαύμαζε ο Τσε Γκεβάρα και πολλοί άλλοι. Και στην Αυτοβιογραφία του παρουσιάζονται με μεγάλη παραστατική δύναμη.
Ο Τζερόνιμο, κατά την ινδιάνικη παράδοση, παντρεύτηκε πολύ μικρός (στα 17 του χρόνια). Μια μέρα μπήκαν στο χωριό του 400 μεξικανοί στρατιώτες και σκότωσαν τη μητέρα, τη σύζυγο και τα τρία παιδιά του. Ο Τζερόνιμο ορκίστηκε εκδίκηση. Και θα τη γνώριζαν οι εχθροί του ως τη χρονιά που παραδόθηκε και πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του σε καθεστώς αιχμαλωσίας.
Το βιβλίο όμως δεν περιορίζεται μόνο στον αγώνα του Τζερόνιμο εναντίον των λευκών. Οι παραδόσεις, οι μύθοι και ο τρόπος ζωής των Ινδιάνων αναδύονται μέσα από τις σελίδες του και καθιστούν την αφήγηση αυτή όχι μόνο σημαντικό ντοκουμέντο αλλά και εξαιρετικό ανάγνωσμα.

tzero

Δεν υπάρχουν σχόλια: