17 Μαΐου 2017

Βερολίνο «βύθισε» σωτήρια προσφορά του Πεκίνου – Η ωμή εντολή από την καγκελαρία!!!

Αποτέλεσμα εικόνας για Δ ραιχ
Η νέα πρωτεύουσα της Ευρώπης δεν είναι οι Βρυξέλλες, ούτε το Στρασβούργο, το σπίτι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,αλλά το Βερολίνο.
Αυτό κρατάμε από το βιβλίο «Adults in the Room: My Battle With Europe’s Deep Establishment», που φιλοξενεί τα απομνημονεύματα του πρώην Έλληνα ΥΠΟΙΚ, Γιάνη Βαρουφάκη, σημειώνει το Marketwatch, το οποίο επικαλείται το capital.

Ο Βαρουφάκης περιγράφει λεπτομερώς και ειλικρινώς τις ανοησίες που γίνονταν πίσω από τις κουρτίνες, όσο εκείνος προσπαθούσε –και απέτυχε- να εμποδίσει την ελληνική κρίση χρέους να γονατίσει τη χώρα. Δεν δίνει άφεση στον εαυτό του αλλά δίνει την εντύπωση του αφελούς στην πολιτική και του αδέξιου στη διπλωματία.

Παραθέτει μια καθηλωτική ιστορία για την ενδημική υποκρισία στις Βρυξέλλες και τη διαφθορά στην Αθήνα. Αλλά το πιο εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον αρθρογράφο είναι, ότι όλοι οι δρόμοι οδηγούν τελικά στο Βερολίνο. Όταν μπαίνει ένα εμπόδιο σε μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος, ακόμη κι αν γίνεται σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες, στο Λονδίνο ή αλλού, σχεδόν πάντα αυτό καταλήγει να είναι έργο του σκληροπυρηνικού Wolfgang Schaeuble.

Όταν άλλοι πολιτικοί της νότιας Ευρώπης ψεύδονται στα μούτρα του Βαρουφάκη και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν δημόσια την Ελλάδα, αργότερα εξηγούν ότι φοβούνταν μην αποξενώσουν τους Γερμανούς.

Ακόμη και οι τυχόν θετικές εξελίξεις έχουν τις ρίζες τους στις Βρυξέλλες. Κάποια στιγμή, για παράδειγμα, ο Βαρουφάκης εξεπλάγη από μία ξαφνική, και σπάνια, πρόοδο που σημειώθηκε στο Eurogroup. Αργότερα διαπίστωσε το λόγο: αντιμέτωπη με διπλωματικές προκλήσεις γύρω από τη Ρωσία και την Ουκρανία, η Merkel ήθελε να σημειωθεί πρόοδος σε άλλο μέτωπο. Έτσι σήκωσε το τηλέφωνο και το έκανε να συμβεί.

Ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει επίσης ότι το Βερολίνο «βύθισε» αθόρυβα μια συμφωνία στήριξης μεταξύ της Αθήνας και του Πεκίνου, στο πλαίσιο της οποίας οι Κινέζοι, θέλοντας να μεταφέρουν ταχύτερα τις εξαγωγές τους στην καρδιά της Ευρώπης, προσφέρθηκαν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά και το σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ ήταν πρόθυμοι να αγοράσουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος για να βοηθήσουν τη χώρα να επιβιώσει. Ωστόσο, μερικές ημέρες μετά τη συμφωνία, ξαφνικά και μυστηριωδώς έκαναν πίσω. Ο Βαρουφάκης ανακάλυψε πως ο Κινέζος πρέσβης έμεινε επίσης έκπληκτος και πως η απόφαση ελήφθη κρυφά σε υψηλότερα επίπεδα. Λίγο μετά ο Τσίπρας έλαβε τα νέα από το Πεκίνο. Κάποιος από το Βερολίνο είχε καλέσει το Πεκίνο με ένα ωμο μήνυμα: «Μείνετε έξω από οποιαδήποτε συμφωνία με τους Έλληνες μέχρι να τελειώσουμε μαζί τους».

Ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του εξηγεί ότι οι Γερμανοί ήθελαν να κρατήσουν την Ελλάδα υπό τον έλεγχό τους για παραδειγματισμό και πειθαρχία εντός της Ευρωζώνης. Είτε οι Έλληνες έπρεπε να «αποβληθούν» από την Ευρωζώνη –η προτιμώμενη επιλογή του Schaeuble, όπως λένε πολλοί- είτε έπρεπε να υποφέρουν και αν ήταν δυνατό να ξεμείνουν από περιουσιακά στοιχεία, εξηγεί ο πρώην ΥΠΟΙΚ. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν ούτως ώστε να φοβηθούν οι υπόλοιπες χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: