19 Μαΐου 2017

Αναβίωση αρχαίου πένταθλου το Σάββατο, στο στάδιο της Αρχαίας Ιθώμης!!! (photo)

Αναβίωση αρχαίου πένταθλου το Σάββατο, στο στάδιο της Αρχαίας Ιθώμης (photo)
Σχόλιο:Εδώ δικαιώνονται απόλυτα οι Πολιτιστικοί Φορείς της Βαλύρας που το 1984, υλοποιώντας μια ιδέα του Γιάννη Ε.Λινάρδου, αναβίωσαν τα αρχαία Ιθωμαία στην Αρχαία Μεσσήνη!!!  
Μια εμπειρία ζωής που ενώνει την αρχαία μας ιστορία με το τώρα με όχημα τον αθλητισμό, θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν εκατοντάδες μικροί μαθητές και θεατές που θα βρεθούν το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου στο Στάδιο και Γυμνάσιο της Αρχαίας Ιθώμης!
Πρόκειται για την αναβίωση του αρχαίου πένταθλου με την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στους γεωγραφικούς συνδιοργανωτές είναι ο Δήμος Μεσσήνης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, το Πανεπιστήμιο και η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Πελοποννήσου και το Διάζωμα.

Η προσέλευση των θεατών θα γίνει το αργότερο στις 9.30 το πρωί (θα πρέπει να προμηθευτούν τις δωρεάν κάρτες εισόδου από τους διοργανωτές ή μέχρι τις 10.30 περίπου στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου). Στις 10.00 θα γίνει η εντυπωσιακή τελετή έναρξης και μετά από σύντομους χαιρετισμούς επισήμων θα ακολουθήσει στις 10.30 π.μ. η έναρξη του αγωνιστικού μέρους που περιλαμβάνει τρέξιμο  187 μ., μήκος άνευ φοράς, ακοντισμό και δισκοβολία, ενώ επίδειξη πάλης θα κάνουν αθλητές της Εθνικής και του τοπικού «Αριστόδημου».
Στα αγωνίσματα του στίβου θα λάβουν μέρος αγόρια και κορίτσια Δημοτικού Σχολείου από την Μεσσηνία, την Αρκαδία, τη Λακωνία, την Ηλεία, την Αργολίδα και την Κορινθία, εκπροσωπώντας έτσι όλη την Περιφέρεια Πελοποννήσου.   
Προχθές πραγματοποιήθηκε στο Στάδιο-Γυμνάσιο της Αρχαίας Ιθώμης η γενική πρόβα, ενώ χθες στο Διοικητήριο Μεσσηνίας εκπρόσωποι των διοργανωτών παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου με τις λεπτομέρειες των αυριανών εκδηλώσεων, προσκαλώντας παράλληλα τον κόσμο να τις παρακολουθήσει.
  
ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΙΦΕΡΗ (αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας): Η «οικοδέσποινα» αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη (σ.σ. έλκει την καταγωγή της από το Μελιγαλά) πιστεύοντας ιδιαίτερα στα οφέλη της αναβίωσης του αρχαίου πένταθλου τόνισε τα παρακάτω: «Στους αγώνες θα συμμετάσχουν πάνω από 200 αγόρια και κορίτσια από 6 έως 12 ετών από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Απώτερος στόχος μας είναι η αυτή η διοργάνωση να γίνει θεσμός. Στη φετινή διοργάνωση, ουσιαστικά, θα μπουν οι βάσεις για μια μοναδική εκδήλωση για την περιφέρειά μας και μακροπρόθεσμα η επιθυμία μας είναι η εκδήλωση να γίνεται με τη συμμετοχή από αθλητικά σωματεία απ’ όλη την Ελλάδα, του εξωτερικού, σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και η συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων.
Φιλοδοξία μας είναι η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και της Αρχαίας Ιθώμης σε διεθνές επίπεδο καθώς και ο εμπλουτισμός της διοργάνωσης με παράλληλες εκδηλώσεις όπως διεθνή αθλητική ημερίδα, διαδραστικές ξεναγήσεις στο αρχαίο στάδιο και πολιτιστικά δρώμενα, μέσα από τη βιωματική εμπειρία του αθλητισμού με αναφορές στο Αρχαίο Πένταθλον.
Ο στρατηγικός στόχος αυτής της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της Μεσσηνίας ως προορισμού αθλητικού τουρισμού. Μετά το πέρας των αγώνων θα γίνει μια παρουσίαση –ημερίδα για την προβολή υλικού της Αρχαίας Ιθώμης που θα προωθηθεί στο εξωτερικό και θα αναλύσουμε διεξοδικά όλο το πλάνο ανάδειξης της περιοχής μας μέσα από αθλητικές δραστηριότητες.
Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλους τους συνδιοργανωτές μας σε αυτή την προσπάθεια. Ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί συνέβαλε αποφασιστικά προκειμένου να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Η Ολυμπιάδα Καλαμάτας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο καθηγητής του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού της Σπάρτης  κ. Αλεξόπουλος που μας υποστήριξε με τη τεχνογνωσία του για την ιδιαίτερη στόχευση σε αυτό το γεγονός.
Καλούμε όλους τους Μεσσήνιους να συμμετέχουν και να ζήσουν βιωματικά αυτή την εμπειρία, έτσι ώστε και μέσα από αυτή τη διαδικασία τα επόμενα χρόνια να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι».
  
ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (αντιδήμαρχος Μεσσήνης):  «Στόχος μας είναι μέσα από αυτή την εκδήλωση να αναδείξουμε την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε ως Δήμος Μεσσήνης με την Περιφέρεια, όπως πολύ καλή συνεργασία έχουμε με τα σωματεία που θα εμπλακούν. Ο δήμαρχος Μεσσήνης κ. Τσώνης μεταφέρει τους χαιρετισμούς του και εύχεται αυτή η εκδήλωση να είναι πραγματικά επιτυχής. Σαν οικοδεσπότες θα σας καλωσορίσουμε και στο χώρο της Αρχαίας Ιθώμης, ενώ σαν Δήμος θα είμαστε δίπλα σε οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για την ανάδειξη του χώρου. Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον καθηγητή Αρχαιολογίας Πέτρο Θέμελη που μέχρι στιγμής είναι δίπλα μας, επειδή το όνομά του είναι συνυφασμένο με την Αρχαία Μεσσήνη. Ιδέες πολλές φορές για τα δρώμενα που γίνονται πηγάζουν από την έμπνευση του κ. Θέμελη. Πολλές φορές μας έχει πει πως σε αυτό το χώρο τα Ιθωμαία ήταν πρώτα απ’ όλα θεατρικοί, αθλητικοί και μουσικοί αγώνες. Εύχομαι και τα τρία αυτά σκέλη με τη συνεργασία της Περιφέρειας και όποιου άλλου σωματείου επιθυμεί να τα κάνουμε πραγματικότητα!»
  
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΦΡΙΤΖΗΛΑΣ (εκπρόσωπος της Εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας): Ο προϊστάμενος του τμήματος προϊστορικών και κλασικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Εφορείας αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Σταμάτης Φριτζήλας με τη σειρά του, εκπροσωπώντας και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, κα Μηλίτση, αλλά και τους αρχαιολόγους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία της Μεσσηνίας (υπάγεται στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού) ευχήθηκε: «καλή επιτυχία στην αναβίωση του αρχαίου πένταθλου με τη διοργάνωση των αθλητικών αγώνων στίβου στο Αρχαίο Στάδιο και στο Γυμνάσιο της Αρχαίας Ιθώμης το πρωί του Σαββάτου 20 Μαΐου που συνδιοργανώνεται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Μεσσήνης σε συνεργασία με το Αθλητικό Σωματείο «Ολυμπιάδα Καλαμάτας» με επικεφαλής την Παναγιώτα Τσιάλα και με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. 
Πρόκειται για μία διοργάνωση που επιθυμεί να αναβιώσει το αρχαίο Πένταθλο με τη συμμετοχή των Αθλητικών Σωματείων του Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και των Δημοτικών Σχολείων της Περιφέρειας Πελοποννήσου» τόνισε ο κ. Φριτζήλας, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε αναλυτικά ιστορικά στοιχεία:
«Χρειάζεται εδώ να θυμίσουμε ότι το Πένταθλον (ή πένταθλο) ήταν ένα αγώνισμα των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων, καθώς και άλλων Πανελλήνιων αγώνων στην Αρχαία Ελλάδα που διεξαγόταν σε μία ημέρα με την εξής σειρά: άλμα εις μήκος, ακοντισμός, δισκοβολία, στάδιον και πάλη. Το πένταθλο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην 18η Ολυμπιάδα περίπου το 708 π.Χ. Στην 137η Ολυμπιάδα το 232 π.Χ. νικητής στο πένταθλο αναδείχθηκε ο Μεσσήνιος Γόργος.
Στην μακρόχρονη ιστορία του θεσμού, υπήρξαν ασφαλώς και πολλοί άλλοι Πελοποννήσιοι νικητές, από Κορίνθιοι, Σικυωνείς, Ηλείοι, Σπαρτιάτες, Μαντινείς, Ηραίοι από την Αρκαδία και φυσικά από τα υπόλοιπα γνωστά μέρη του αρχαίου Ελληνικού κόσμου.(708-241 π.Χ.). Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το αγώνισμα του πεντάθλου συμπεριλαμβανόταν στα Πύθια, τα Ίσθμια, τα Νέμεα, τα Λύκαια, τα Παναθήναια και σε άλλους αθλητικούς ή γυμνικούς αγώνες ανά την Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Η παράδοση αναφέρει ότι πρώτος ο Ιάσων δημιούργησε το πένταθλο, την ένωση δηλαδή πέντε διαφορετικών αγωνισμάτων προς τιμήν του φίλου του Παλέα, ο οποίος είχε νικήσει στην πάλη, στους αγώνες που τέλεσαν οι Αργοναύτες στη Λήμνο, αλλά είχε έλθει δεύτερος σε όλα τα υπόλοιπα αγωνίσματα.
Στο Στάδιο της Αρχαίας Ιθώμης την περίοδο της μεγάλης ακμής της πόλης, τελούνταν εκεί οι γυμνικοί αθλητικοί αγώνες κατά τη διάρκεια της μεγάλης γιορτής των Ιθωμαίων και η μεσσηνιακή κοινωνία συνέρρεε από όλα τα σημεία της επικράτειας για να καμαρώσει τη νεολαία της χώρας να αγωνίζεται στο δρόμο, το άλμα, το δίσκο, το ακόντιο, την πάλη, την πυγμή, το παγκράτιο και το πένταθλο. Από τα αγωνίσματα αυτά τα τρία (άλμα, δρόμος, ακόντιο) θεωρούντο ελαφρά και τα άλλα (ο δίσκος και η πάλη) βαρέα.
Το μοντέρνο πένταθλο είναι ωστόσο σύνθετο ολυμπιακό άθλημα, το οποίο επινόησε ο Γάλλος εμπνευστής των σύγχρονων Ολυμπιάδων βαρόνος Πιέρ ντε Κουμπερτέν. Είναι συνδυασμός πέντε διαφορετικών αθλημάτων: σκοποβολής, ξιφασκίας, κολύμβησης, ιππασίας και ανώμαλου δρόμου, τα οποία διεξάγονται σε μία ημέρα. Εντάχθηκε στις Ολυμπιάδες το 1912 στη Στοκχόλμη ως ατομικό αγώνισμα. Στην Μεσσηνία αναβίωσαν τα Ιθωμαία, προς τιμή του Διός Ιθωμάτα (σ.σ. οραματίστηκε ο Ιθωμίτης ιστοριοδίφης-οικονομολόγος στον ΟΤΕ Καλαμάτας Γιάννης Ε. Λινάρδος, με αθλητικούς αγώνες το 1984».

ΓΙΩΤΑ ΤΣΙΑΛΑ (προπονήτρια ΑΣ Ολυμπιάδας Καλαμάτας): Τέλος, η προπονήτρια της Ολυμπιάδας και «ψυχή» της διοργάνωσης, Γιώτα Τσιάλα, ανέφερε:
«Ευχαριστώ κατ’ αρχάς την κα Ελένη Αλειφέρη που μπήκε μπροστά όταν πρωτοάκουσε την ιδέα καθώς επίσης τον κ. Πέτρο Θέμελη και κ. Γιάννη-Σταύρο Μπένο.
Μέσα από ένα ταξίδι που ξεκινά στο χθες και καταλήγει στο σήμερα εμείς προσκαλέσαμε πολλά σωματεία από την Περιφέρεια.
Θα μας κάνουν την τιμή 11 σωματεία: Μεσσηνιακός Γ.Σ., ΓΣ Ακρίτας, ΑΟ Μεγαλόπολης, ΓΣ Αρκαδίας, Σπαρτιατικός, Φιλαθλητικός, ΓΑΣ Σκάλας, Ποσειδών Λουτρακίου, Γυμναστική Ένωση Άργους και η Αθλητική Γυμναστική Ένωση Πύργου.
Γύρω στα 250 παιδιά από Α΄ έως και Στ΄ Δημοτικού θα λάβουν μέρος στο Αρχαίο Πένταθλο που περιλαμβάνει τα εξής αθλήματα: Δρόμος 187 μ., Μήκος χωρίς φόρα, Ακοντισμός, Δισκοβολία. Παράλληλα θα έχουμε την τιμή να έχουμε την Εθνική Ομάδα Πάλης με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Σιδηρόπουλο και δυο ζευγάρια παλαιστών (σ.σ. θα λάβουν μέρος και παλαιστές από τον νεότευκτο μεσσηνιακό σύλλογο της Μεσσήνης  «Αριστόδημο»).
Περιμένουμε όλο τον κόσμο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Στόχος μας είναι να διοργανώσουμε άρτιους αθλητικούς αγώνες και του χρόνου με αυτό το υλικό να προσπαθήσουμε να φέρουμε στον τόπο μας αθλητές και σωματεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, από την παραμεθόριο που είναι δύσκολο να έρθουν στην Πελοπόννησο και την Αρχαία Μεσσήνη να δουν από κοντά όλα αυτά τα αρχαία που έχουν βγει στην επιφάνεια, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι πέρα από το αθλητικό είναι και το παιδαγωγικό κομμάτι.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, η προσέλευση ξεκινά από τις 9:30 και η τελετή έναρξης θα γίνει στις 10 το πρωί (το αγωνιστικό κομμάτι θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ. και η αυλαία αναμένεται να πέσει στη 1 μ.μ. με τις απονομές).
Επειδή περιμένουμε αρκετό κόσμο και ίσως να είναι λίγο δύσκολη η πρόσβαση, καλό θα ήταν οι επισκέπτες να έρθουν λίγο νωρίτερα ώστε να απολαύσουν από την αρχή το όμορφο θέαμα.
Τέλος, ζητούμε ραπ’ όλους τους κατοίκους της περιοχής να δώσουν τον καλύτερα εαυτό τους ώστε να έχουμε άψογη φιλοξενία όλων όσοι επισκεφθούν τον χώρο και τις τριγύρω περιοχές» κατέληξε η κα Τσιάλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: