1 Ιουνίου 2017

Περιφερειάρχης Πελοποννήσου: «Πυρήνας της δημόσιας ζωής της Σπάρτης το Πάρκο Γουδέ»!!!

Είναι εδραία η πεποίθησή μου ότι αυτός ο τόπος έχει μια ελπίδα, να στηριχθεί μόνο στους ανθρώπους του, στους πολίτες του. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο να οδηγήσουν πάλι τον τόπο σε μια καινούργια πορεία ανόδου και προόδου, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορέσουμε να υπάρχουμε και εμείς στον ευρύτερο ευρωπαϊκό τόπο ως ένα κομμάτι του, και κυρίως να συνεχίσουμε να μπολιάζουμε τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό και την Ευρωπαϊκή κοινωνία, με όλα όσα μπολιάστηκε ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός αυτούς τους αιώνες» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στο Πάρκο Γουδέ στη Σπάρτη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «η Ευρώπη στην Περιφέρειά μου» (Europe in my Region), την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017.
 
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του γιατί μια προσπάθεια έλαβε σάρκα και οστά, σε αυτό το θαυμάσιο πάρκο, σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποπερατωθεί πλήρως ένα σημαντικό μεγάλο έργο, το Πάρκο Γουδέ, το οποίο θέλει να σημαδέψει τη ζωή της Σπάρτης και των επισκεπτών της, των φίλων απ’ όλο τον κόσμο. 
«Απ’ την άλλη πλευρά θα πρέπει κύριε Δήμαρχε να αποδείξουμε ότι σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς μπορούμε όχι μόνο να υλοποιούμε έργα και να τα συντηρούμε, αλλά και ότι έχουμε φρέσκιες ιδέες για να βρίσκουμε νέους τρόπους διαχείρισης και λειτουργίας αυτών των έργων και να τα εμπλέκουμε στην οικονομία της περιφέρειάς μας» σημείωσε στη συνέχεια ο κ. Τατούλης και αναφέρθηκε στη συνεργασία με την προηγούμενη Δημοτική αρχή «προκειμένου να εντάξουμε αυτό το έργο με προϋπολογισμό στα 3,1 εκατομμύρια ευρώ περίπου, και να υλοποιήσουμε ένα πρότυπο έργο». 
Ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, πρέπει να δοθεί όχι τόσο στην ανάδειξη ενός περιβαλλοντικού έργου, «αλλά για να ξαναφέρουμε στη συλλογική μνήμη της πολιτείας και των πολιτών, ότι ο δημόσιος χώρος ήταν ο σκληρός πυρήνας των πόλεων και των Δήμων της Ελληνιστικής περιόδου. Ήταν αδιανόητο στην αρχαιότητα ότι μπορούσε να υπάρχει πόλη χωρίς το δημόσιο χώρο, ο οποίος απολάμβανε τη φροντίδα και τη στοργή των ίδιων των πολιτών».
Ο κ. Τατούλης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο δημόσιος χώρος είναι αυτός που πρέπει να προβληθεί ως ιδέα στις Δημοτικές αρχές, «για να ενστερνιστούμε την αναγκαιότητα της ύπαρξης του δημόσιου χώρου, καθώς αποτελεί τη συντεταγμένη προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε μέσα στα πλαίσια της συλλογικότητας, που πρέπει να μας διακρίνει, προκειμένου να βρούμε έναν άλλο δρόμο, να αλλάξουμε σελίδα, πρακτικές και απόψεις, ώστε να δούμε τον κόσμο μέσα από διαφορετική και καθαρή οπτική, με ειλικρίνεια, αλληλεγγύη και συναίνεση».
Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξήρε επίσης τη δωρεά του κ. Νίκου Γουδέ και της οικογένειάς του στην κοινωνία και τους συμπολίτες του και δήλωσε ότι «Αναλογιζόμενοι αυτή τη σπουδαία και μεγάλη προσφορά νιώθουμε από βάθους καρδιάς να περισσεύει η αγάπη και η θύμησή μας στους μεγάλους ανθρώπους που έδωσαν τη δυνατότητα σε όλους εμάς να δοκιμάσουμε αυτή την αιώνια συνειδητή και υπαρξιακή δωρεά». 
Η συνεργασία της Περιφέρειας με τη Δημοτική αρχή είναι πάντοτε σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπακούει σε προσωπικές σχέσεις και σε προσωπικές συμφωνίες ή διαφωνίες, αλλά ότι είναι μια υποχρέωση θεσμική. Ιδιαίτερα οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί οφείλουν απέναντι στον πολίτη να αποδεικνύουν ότι μπορούν να διαμορφώσουν ένα υψηλό επίπεδο συνεργασίας και να στέλνουν ένα διαχρονικό μήνυμα, ως θεσμοί εγγύτερα στον πολίτη, στην κεντρική κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα ότι η συναίνεση και η συνεννόηση, η συμφωνία και η σύνθεση αποτελούν τον απαραίτητο όρο προκειμένου η χώρα να βρει το δικό της το δρόμο. 
Αυτή τη στιγμή τα έργα που γίνονται στη Λακωνία είναι πρωτόγνωρα τόνισε ακολούθως ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «από μια Περιφερειακή Ενότητα με εξαιρετικές δυνατότητες, που για πολλές δεκαετίες είχε παραμείνει ως παραμεθόριος περιοχή,  στέλνουμε ένα μήνυμα  ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με τις Δημοτικές αρχές επιτελούμε ένα πολύ μεγάλο έργο, ένα σημαντικά πρωτόγνωρο έργο το οποίο συνεχίζεται και εξελίσσεται». 
Ο κ. Τατούλης ανέφερε ακόμη ότι μπαίνει στην τελική διαδικασία η υλοποίηση ενός μεγάλου έργου, της διάνοιξης της οδού Λυκούργου, που θα ενώσει τη Σπάρτη με το νέο οδικό άξονα και θα αναβαθμίσει την πρόσβαση στη Σπάρτη. 
Αναφερόμενος στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης επανέλαβε ότι «προχωράμε σε αυτό που έχουμε σχεδιάσει, ώστε η Σπάρτη να αποκτήσει την πραγματική θέση της στις υποδομές, γιατί η αρχαία Σπάρτη σήμερα αποτελεί ότι το σημαντικότερο από τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο». 
Απηύθυνε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου πρόσκληση συνεργασίας στον κ. Δήμαρχο, ώστε να εξεταστούν οι δυνατότητες ανάπτυξης και άλλων δραστηριοτήτων στο Πάρκο Γουδέ, που θα αναπτύξουν την οικονομία και θα βοηθήσουν στη συντήρηση και λειτουργία του. 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στο κάτωθι σύνδεσμο: 

Μπορείτε επίσης να δείτε βίντεο από το Πάρκο Γουδέ στους κάτωθι συνδέσμους: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: