25 Φεβρουαρίου 2018

OTE: Η ώρα των μετόχων στις 15 Μαρτίου οι προσφορές για το 5% του Οργανισμού!

Παρουσιάσαμε μια νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους, με στόχο να τους ανταμείψουμε γιατί, με την υποστήριξή τους, η εταιρεία κατάφερε να ενισχύσει τη θέση της και να ανακάμψει στις αγορές που δραστηριοποιείται. Το όφελος για όλους τους μετόχους μας θα ενισχυθεί περαιτέρω, με τη σταδιακή επαναφορά των επενδύσεων σε κανονικά επίπεδα και την ομαλοποίηση των ελεύθερων ταμειακών ροών…
Η τοποθέτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου ΟΤΕ, Mιχάλη Τσαμάζ στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2017, ήταν ενδεικτική, σημειώνει ο ...
Νίκος Χρυσικόπουλος στο Capital.gr
Μετά τις επενδύσεις, σειρά παίρνουν οι μέτοχοι. Μετά από μια περίοδο αυξημένων επενδύσεων σε τεχνολογίες και υποδομές που βρίσκονται ήδη σε τροχιά υλοποίησης και θα ενισχύσουν τη μελλοντική ανάπτυξη του Ομίλου, η διοίκηση του ΟΤΕ προανήγγειλε πως το επενδυτικό πλάνο θα επανέλθει σταδιακά σε κανονικά επίπεδα, με στόχο να “πριμοδοτηθεί” η νέα πολιτική αμοιβών προς τους μετόχους.

Η διοίκηση έχει προαναγγείλει μια νέα μερισματική πολιτική στο πλαίσιο της οποίας κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από το 2018, οι ελεύθερες ταμειακές ροές που παράγει κάθε χρόνο ο Οργανισμός θα καταβάλλονται  στους μετόχους (αφού αφαιρεθούν κεφάλαια για εξαγορές φάσματος και μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες), μέσω ενός συνδυασμού καταβολής μερισμάτων και προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών (με αναλογία 65% – 35%).

Στο πλαίσιο αυτό, για το 2018 η διοίκηση αναμένει οι προσαρμοσμένες επενδύσεις να διαμορφωθούν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ και οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές να ανέλθουν σε περίπου 350 εκατ. Ως αποτέλεσμα, οι ελεύθερες ταμειακές ροές αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 260 εκατ. ευρώ και θα καταβληθούν πλήρως στους μετόχους, όπως ανακοινώθηκε μέσω της πολιτικής αμοιβών των μετόχων.  Ήδη από την ημερομηνία που ανακοινώθηκε η νέα πολιτική, η μετοχή του ΟΤΕ από τα επίπεδα των 11,5 ευρώ έφθασε μέχρι και τα 12,80 ευρώ, ενώ κινείται πλέον στα 12 ευρώ λόγω της αύξησης της μεταβλητότητας της αγοράς το τελευταίο διάστημα.

Την ίδια στιγμή, τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου καταδεικνύουν σημαντική βελτίωση κυρίως στην ελληνική αγορά, λόγω του οφέλους από τις σημαντικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς και τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Ο ΟΤΕ το δ’ τρίμηνο του 2017 πέτυχε ισχυρά έσοδα τόσο στη σταθερή όσο και στην κινητή τηλεφωνία, τα οποία όμως αντισταθμίστηκαν από τα χαμηλότερα έσοδα διεθνούς χονδρικής. Παράλληλα καταγράφονται σημαντικές επιδόσεις σε νέες συνδέσεις VDSL, ενώ και η πελατειακή βάση της συνδρομητικής τηλεόρασης συνεχίζει να αυξάνεται, φθάνοντας τους 525.000 συνδρομητές.

 Το δ’ τρίμηνο του 2017, ο ΟΤΕ προσέλκυσε 44.000 νέους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών λιανικής, με τον συνολικό αριθμό πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών να ανέρχεται σε 1,76 εκατ. Οι ευρυζωνικές υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων VDSL της εταιρείας συνέχισαν να αναπτύσσονται, και οι πελάτες που αναβαθμίζουν τις συνδέσεις τους σε υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων αυξάνονται συνεχώς, καθώς η διείσδυση στην αγορά παραμένει χαμηλή.
Τέλος, τον Δεκέμβριο, η εταιρεία διέθεσε εμπορικά τη premium υπηρεσία Vectoring προσφέροντας ευρυζωνικές ταχύτητες μέχρι και 200 Mbps, καλύπτοντας την αυξανόμενη ζήτηση για μεγαλύτερες ταχύτητες. Από τον συνολικό αριθμό των καμπινών που κατακύρωσε η ΕΕΤΤ στον ΟΤΕ τον περασμένο Φεβρουάριο για αναβάθμισή τους σε VDSL/Vectoring, o OTE είχε ενεργοποιήσει στο τέλος του έτους περίπου το 88%, με τις υπόλοιπες να είναι και αυτές έτοιμες προς διάθεση. Επιπλέον 4 χιλιάδες καμπίνες αναμένεται να αναβαθμιστούν εντός του έτους.

Στις 15 Μαρτίου οι προσφορές για το 5% του ΟΤΕ

Σε τρεις περίπου εβδομάδες, στις 15 Μαρτίου, εκπνέει η προθεσμία κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ.

Η τρέχουσα αποτίμηση του συγκεκριμένου ποσοστού στο Χρηματιστήριο ανέρχεται σε 297 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, μοναδικό κριτήριο για την επιλογή του προτιμώμενου πλειοδότη είναι το ύψος της οικονομικής προσφοράς.

Επίσης στην πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ σημειώνεται πως η D.T. διατηρεί το δικαίωμα πρώτης άρνησης για όποια πρόσθετη πώληση μετοχών του ΟΤΕ. Συνεπώς για το 5% που παραχωρείται, το ΤΑΙΠΕΔ θα ερωτήσει εγγράφως τον γερμανικό όμιλο κατά πόσον θα ασκήσει αυτό το δικαίωμα, προσφέροντας ίσο ή μεγαλύτερο τίμημα με αυτό τού εν δυνάμει πλειοδότη στον διαγωνισμό. Επισημαίνεται ότι η DT διαθέτει προθεσμία 60 εργάσιμων ημερών από τη στιγμή που ενημερωθεί εγγράφως για το εάν θα ασκήσει ή όχι το δικαίωμά της για την απόκτηση από την ίδια (ή από μέλος του ομίλου D.T.) του 5%.

Σε περίπτωση που η D.T. αποκτήσει το πωλούμενο 5%, δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό (σήμερα κατέχει το 40%), ούτε ενεργοποιείται η διαδικασία δημόσιας προσφοράς αφού η συναλλαγή θεωρείται συνέχεια της πρώτης αποκρατικοποίησης. Ούτως ή άλλως, με βάση τη νέα Συμφωνία Μετόχων, από τον προσεχή Ιούνιο τα μέλη του ελληνικού Δημοσίου στο δ.σ. της εταιρείας θα ανέρχονται σε δύο, από πέντε. Εάν, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ δεχθεί δεσμευτική προσφορά και ο γερμανικός όμιλος κρίνει ότι το τίμημα που καλείται να “ισοφαρίσει” είναι υψηλό, αυτόματα στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ εισέρχεται ένας νέος μέτοχος, πλαισιώνοντας τη Schroeders (5,03%).

Μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; Μόνο εάν κριθεί ότι η απόκτηση ενός σημαντικού πακέτου μετοχών στον ΟΤΕ, κριθεί ότι αποτελεί ευκαιρία με βάση τις μελλοντικές μερισματικές αποδόσεις, τη γενικότερη προοπτική του Οργανισμού και της ελληνικής οικονομίας. Ο υπερδιπλασιασμός του μερίσματος (στα 0,35 ευρώ, από 0,16 ευρώ το 2016) για τη χρήση του 2017, είναι ενδεικτικός του σχεδιασμού της διοίκησης. Σημειωτέον, ότι όποιος αποκτήσει το προς πώληση 5% φυσιολογικά θα… προλάβει το μέρισμα για τη χρήση του 2017, που αντιστοιχεί σε 8,5 εκατ. ευρώ. Και αυτό διότι δικαιούχοι του εν λόγω μερίσματος είναι οι εγγεγραμμένοι ως μέτοχοι της εταιρείας κατά την Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 (record date). Έως τότε, θεωρείται ασφαλές να ειπωθεί ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συναλλαγή.
kourdistoportocali

Δεν υπάρχουν σχόλια: