18 Ιανουαρίου 2021

Στρατηγοί ζητούν από τον Ερντογάν να αποκηρύξει την Δύση αλλιώς θα πέσει!

ΟΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό στρατιωτική «ομηρία» και σύντομα θα «εξαλειφθεί» από τη φατρία που τον ελέγχει. 

Αυτό δήλωσε χθες Κυριακή ο αρχηγός του μελλοντικού κόμματος της αντιπολίτευσης και πρώην ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σήμερα αραβικές δημοσιογραφικές πηγές, αναφέρουν ότι τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα για τον “σουλτάνο” Ερντογάν, αφού η επανάληψη των συνομιλιών με την Ελλάδα έχει ενοχλήσει βαθιά την εθνικιστική κλίκα της Τουρκίας (βαθύ κράτος), συμπεριλαμβανομένων των εν αποστρατεία ναυάρχων και στρατηγών που έχουν πραγματικά την εξουσία στα χέρια τους και οι οποίοι είναι ύποπτοι για τη Δύση. 

ΟΙ ίδιοι θεωρούν τις συνομιλίες ως «παλαμάκια στον αέρα» ή ένα διπλωματικό τέχνασμα του Τούρκου προέδρου για να αποσπάσει την προσοχή του αγανακτισμένου, λιμοκτονούντα τουρκικού λαού (που μετρά για το 2020, 1005 Τούρκους στρατιώτες νεκρούς και άλλους τόσους τραυματίες από τον πόλεμο με τους Κούρδους), ενώ η Ελλάδα προωθεί τα συμφέροντά της στην θάλασσα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ναύαρχος ε.α. Cem Gurdeniz, ο οποίο ήταν ο αρχιτέκτονας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, υποστηρίζει τη γεωπολιτική επέκταση της Τουρκίας και την επιθετική προστασία των θαλάσσιων συμφερόντων της, ενώ  απαιτεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να είναι πολύ πιο επιθετικό στις διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αφού θεωρεί ότι η επανάληψή τους θέτει σε κίνδυνο το δόγμα αυτό και τις αρχές του. 

Σε παρατηρήσεις προς τα μέσα ενημέρωσης αυτή την εβδομάδα, ο Γκουρντενίζ είπε ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα γεωπολιτικό σταυροδρόμι, στο οποίο πρέπει να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει να ευθυγραμμίζεται με το δυτικό τμήμα ασφαλείας (ΗΠΑ-ΕΕ) στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος, ή θα επιλέξει ανεξάρτητες στρατηγικές για την προστασία των συμφερόντων της. 

Ο ίδιος κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να μην υποχωρήσει από τη σκληρή στάση της με την Ελλάδα, προσθέτοντας: «Δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τη γεωπολιτική της Τουρκίας με κινήσεις ζιγκ-ζαγκ». 

Εν ολίγοις, η απόφαση της Άγκυρας να ξαναρχίσει τις συνομιλίες με την Ελλάδα μοιάζει με χειρονομία για εξομάλυνσης των σχέσεων με την νέα κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τ. Μπάιντεν και της ΕΕ και τίποτε άλλο. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι, τουρκική και ελληνική αντιπροσωπεία θα έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους στις 25 Ιανουαρίου μια και καλή.

“Η ελληνική πλευρά βέβαια θέλει να περιορίσει τη συζήτηση στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, ενώ η Τουρκία θέλει να αναδείξει  το καθεστώς των νησιών του ανατολικού Αιγαίου καθώς και…..νησίδων που περιγράφει ως «απροσδιορίστου ιδιοκτησίας», αναφέρει η αραβική πηγή που γνωρίζει λεπτομέρειες.

Η συνάντηση υπό την προεδρία του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και του βετεράνου Έλληνα διπλωμάτη Παύλου Αποστολίδη, είναι απίθανο να προκαλέσει βραχυπρόθεσμη πρόοδο, τονίζουν οι ίδιες πηγές. 

Η Άγκυρα μπορεί να συμφώνησε να επαναλάβει τις συνομιλίες, αλλά αυτό θεωρείται από αραβικούς κύκλους ως μια πράξη που αφορά περισσότερο πίεση από εξωτερικούς παράγοντες και πολύ λιγότερο νέα στάση λόγω αλλαγής πολιτικής της Άγκυρας. 

Ο κύριος εξωτερικός παράγοντας είναι η αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο. Η επικείμενη αποχώρηση του Προέδρου Ν.Τραμπ θα στερήσει την Άγκυρα από τις θερμές σχέσεις της με την Ουάσινγκτον τα τελευταία τέσσερα χρόνια. 

Η κυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν θα είναι καθόλου επιεικής με την Άγκυρα, αλλά αναμένεται να συντονίσει σκληρότερες θέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Τουρκίας. 

Η απόφαση της Άγκυρας να επαναλάβει τις συνομιλίες με την Ελλάδα αντηχεί ως μήνυμα προς την κυβέρνηση Μπάιντεν και την ΕΕ πριν από τις κρίσιμες συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 17 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες, Μπάιντεν και ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν τις κοινές αποφάσεις τους για την Τουρκία. 

Ως εκ τούτου, η Τουρκία θέλει να επιδείξει μια νέα δήθεν δέσμευση στον δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής, παρόλο που αναμένει λίγα από τις συνομιλίες με την Αθήνα. 

Σύμφωνα με πηγές,“ο Ερντογάν έχει κάνει πολλές και επανειλημμένες προσπάθειες για τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπάιντεν τον τελευταίο μήνα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανταπόκριση". 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αν ο Μπάιντεν θα συναντηθεί τελικά με τον Ερντογάν στις Βρυξέλλες θα είναι ένα σημαντικό σημάδι για το πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ τους επόμενους μήνες.

Ένα άλλο ορόσημο για την Άγκυρα είναι η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Μάρτιο. Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ τον Δεκέμβριο περατώθηκε με την απόφαση να αναβληθούν οι όποιες πιθανές κυρώσεις κατά της Τουρκίας, για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο», έως τη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου. 

«Η ΕΕ θα επιδιώξει να συντονιστεί με τις ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε τότε η ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Η Άγκυρα είναι πρόθυμη να δείξει ότι τάσσεται υπέρ της μη κλιμάκωσης τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και στην θάλασσα, αλλά για πόσο όμως αφού το εσωτερικό της  “βράζει” με τον Ερντογάν και την διπλωματική του εκστρατεία το τελευταίο διάστημα.  

H ουσία των τουρκικών κινήσεων, βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχει όντως μια “μυστική ομάδα σκληροπυρηνικών ισλαμιστών ανωτάτων στρατιωτικών στην Τουρκία (εν ενεργεία και εν αποστρατεία), η οποία  “κατευθύνει” πραγματικά τον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περισσότερο από ό,τι τους κατευθύνει αυτός, ειδικά επειδή οι κοσμικοί στρατιωτικοί απομακρύνθηκαν λόγω της συμμετοχής τους στο αποτυχημένο (και υποκινούμενοι από την δύση σύμφωνα με τους Τούρκους) πραξικόπημα του 2016”.

Έτσι ο Τούρκος πρόεδρος ακροβατεί σε “τεντωμένο σκοινί” ανάμεσα στο βαθύ τουρκικό κράτος και την Δύση με πιο πιθανό να “πέσει” ο ίδιος και η χώρα του μαζί στο “γκρεμό” πιθανόν το επόμενο μακρύ διάστημα.

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: