15 Σεπτεμβρίου 2021

Προβληματίζει η πρωτοβουλία «Σουσλόφ» για την Κύπρο

Μια νέα «Επιτροπή Κυπριακής – Ελληνικής Φιλίας και Συνεργασίας», την ιδρυτική διακήρυξη της οποίας υπογράφουν σαράντα επώνυμοι Κύπριοι και Έλληνες (από συνδικαλιστές, δημοσιογράφους μέχρι καλλιτέχνες, καθηγητές και … πρώην υπουργούς), φιλοδοξεί να «συνεισφέρει» στην λύση του Κυπριακού προβλήματος που δημιουργήθηκε από το 1974 με την τουρκική εισβολή και κατοχή του 40% περίπου του Κυπριακού εδάφους, τον μαζικό εποικισμό του τουρκοκρατούμενου τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, την εγκατάσταση τουρκικών βάσεων κ.α.π.

Την πρωτοβουλία σύστασης της επιτροπής αυτής είχε ο κύριος «Μιχαήλ Αντρέγεβιτς Σουσλόφ», κατά κόσμον Νικόλαος Κοτζιάς, αλλά εν όψει των θέσεων που εξέφρασε κατά την διάρκεια του τέταρτου φόρουμ των Δελφών (28/2-4/3/2019), θεωρούνται φυσιολογικές οι αντιδράσεις που εκδηλώνονται απέναντι στην «πρωτοβουλία» αυτή.


Το «Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια» απέστειλε ανοικτή επιστολή με τίτλο «Διακηρύξεις που προσφέρουν οξυγόνο στην κατοχή και την προοπτική νομιμοποίησης της» προς την νέο-συσταθείσα «Επιτροπή», ζητώντας εξηγήσεις για τις ασαφείς και διφορούμενες θέσεις που διατυπώνονται στην ιδρυτική της διακήρυξη, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει λάβει κάποια απάντηση. Το πλήρες κείμενο της ανοικτής επιστολής του «Σωματείου Αδούλωτη Κερύνεια» έχει ως εξής:

«Πριν από μερικούς μήνες μάθαμε για τη σύσταση νέας Επιτροπής, «Κυπριακής – Ελληνικής Φιλίας και συμπαράστασης στην Κύπρο», με πρωτοβουλία μάλιστα του πρώην Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

Διαβάσαμε προσεκτικά μια – δύο και τρείς φορές την Ιδρυτική Διακήρυξη της νέας αυτής Επιτροπής και αυτό που μας ώθησε να τη διαβάσουμε ξανά και ξανά, ήταν οι αγωνιστικές ρητορικές με τις οποίες ξεκινά η Διακήρυξη, καθώς  και η δίγλωσση,  εξυπηρετική για τις Τουρκο-Βρετανικές θέσεις στο Κυπριακό, κατάληξη της Διακήρυξης. Δεν θα τις επαναλάβουμε εδώ αλλά σας αφήνουμε να τις διαβάσετε και εσείς από την ίδια τη διακήρυξη, την οποία επισυνάπτουμε, καθώς και την επιστολή με την οποία ζητήσαμε εξηγήσεις και απαντήσεις.

Αναλύοντας ολόκληρο το κείμενο της Διακήρυξης, η διαπίστωσή μας είναι ότι πρόκειται για ακόμη ένα κείμενο του οποίου η επικοινωνιακή διγλωσσία συγχύζει και αποπροσανατολίζει κατά τρόπο που παγιδεύει συνειδήσεις υπέρ της πολιτικής επιλογής νομιμοποίησης των κατοχικών δεδομένων, το κυριότερο
των οποίων είναι η γεωγραφική και πληθυσμιακή διχοτόμηση της  Κύπρου, με λύση ΔΔΟ.

Παρέχεται έτσι, χρόνος χωρίς αντιδράσεις, ώστε σταδιακά να εδραιώνονται τετελεσμένα υπέρ της  διχοτομικής λύσης της ΔΔΟ. 

 Γι’ αυτό απευθυνθήκαμε  στους Παράγοντες τις Ιδρυτικής Διακήρυξης, με επιστολή μας, ζητώντας αποκρυπτογράφηση του γρίφου της Διακήρυξης. Χωρίς την αποκρυπτογράφηση του κειμένου στη βάση που τη ζητήσαμε με την  επιστολή μας, θεωρούμε ότι και αυτή η  πρωτοβουλία όπως και άλλες παρόμοιες της, που «ανθούν» εποχιακά, υπηρετούν την κατοχή και τα ξένα συμφέροντα, κατά τρόπο που τίθενται σε   κρίση τα κίνητρα
και οι επιδιώξεις αυτών που εκδηλώνουν τις πρωτοβουλίες. 

Οι χιλιοπροδομένοι πρόσφυγες και εκτοπισμένοι της Κυπριακής τραγωδίας έχουμε εμπαιχθεί τόσες πολλές φορές, από πρόθυμους υπηρέτες των Τουρκικών και ξένων συμφερόντων και ως εκ τούτου ζητούμε ξεκάθαρο λόγο από πολιτικούς και άλλους Παράγοντες, στην Κύπρο και Ελλάδα.  

Γι’ αυτό και αμφισβητούμε τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες παίζουν με τις λέξεις και κρατούν «δύο σχοινιά» προσπαθώντας, κατά την άποψή μας, να ξεγελάσουν και να βολευθούν. Αφού δε, τόσο ο Νίκος Κοτζιάς του οποίου πρωτοβουλία ήταν η Διακήρυξη στην οποία αναφερόμαστε, όσο και όλοι όσοι συνυπογράφουν τη διακήρυξη, περιφρόνησαν την επιστολή που τους στείλαμε και δεν απάντησαν στους προβληματισμούς και τις επεξηγήσεις που ζητήσαμε, είμαστε υποχρεωμένοι, στη βάση των δικών μας εκτιμήσεων,  να καταγγείλουμε την πρωτοβουλία ως εχθρική προς τα Δίκαια της Κύπρου και του Λαού μας, ιδιαίτερα εμάς των προσφύγων και εκτοπισμένων αφού καμμιά αναφορά δεν γίνεται στην επιστροφή και αποκατάσταση μας στις πατρογονικές εστίες. Εξυπηρετεί την κατοχή και τα συνοδοιπορούντα μαζί της ξένα συμφέροντα.  

Καλούμε, δε, το Λαό να μην παρασύρεται από τέτοιες στημένες παγίδες, ούτε από το γεγονός ότι τέτοια Διακήρυξη προσυπογράφεται από «επιφανείς!!!» Έλληνες και Κυπρίους.

Η Ιδρυτική Διακήρυξη της Επιτροπής και η δική μας επιστολή μας την οποία ζητούντο επεξηγήσεις παρατίθενται  για πλήρη ενημέρωση: (1) Η Ιδρυτική Διακήρυξη και (2) Η ανοικτή επιστολή στην «Επιτροπή Φιλίας Κύπρου – Ελλάδος».


Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΙΗΑ εκφράζουν αποκλειστικά τους συγγραφείς – μέλη του ΙΗΑ. Η ιστοσελίδα του ΙΗΑ δεν λογοκρίνει, ούτε επεμβαίνει σε άρθρα – κείμενα των μελών του ΙΗΑ.


INTERNATIONAL HELLENIC ASSOCIATION

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: