24 Νοεμβρίου 2021

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ 86η προτεινόμενη παράσταση – «Η ζωή, που σου έχω δώσει» του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα Λουίτζι Πιραντέλλο.

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ !!!

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!

 

Μόσχα, 24 Νοεμβρίου 2021

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, να μυούμεθα άοκνα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε, έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο, το εβδομαδιαίο εγχείρημά μας, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.

Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού μας αυτού εγχειρήματος, ως ογδοηκοστή έκτη (86η) συνεχόμενη παράσταση προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει   το έργο  «Η ζωή, που σου έχω δώσει» του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα  Λουίτζι Πιραντέλλο.

Βιογραφία

A picture containing person, person, indoorDescription automatically generated

Γεννήθηκε στο Αγκριτζέντο της Σικελίας, τον αρχαίο Ακράγαντα. Προερχόταν από αστική οικογένεια που ήταν ιδιοκτήτρια κτημάτων και ορυχείων θείου. Αρχικά, ήθελε να ακολουθήσει σταδιοδρομία φιλολόγου και διαλεκτολόγου (υποστηρίζει στη Βόννη μια διατριβή για τη φωνητική και τη μορφολογία του ιδιώματος της γενέτειράς του πόλης). Tα πρώτα του δημοσιεύματα είναι μικροί τόμοι λυρικών ποιημάτων που κλίνουν προς την ευαισθησία του λυκόφωτος και του ρομαντισμού, όπως τα Mal giocondo (Χαρούμενο κακό, 1889), Pasqua di Gea (Πάσχα της Γης, 1891) και Elegia renane (Ελεγεία του Ρήνου, 1895)- που έχουν συντεθεί λίγο πολύ πάνω στο πρότυπο των Ρωμαϊκών ελεγείων του Γκαίτε τα οποία μετέφρασε τον επόμενο χρόνο.

 Ο ίδιος ο συγγραφέας έλεγε πως ήταν ελληνικής καταγωγής και πως το επίθετό του είναι παραφθορά του ελληνικού Πυράγγελο. Σπούδασε φιλολογία στο Παρίσι και στη Βόννη και δίδαξε ως καθηγητής της ιταλικής φιλολογίας στο ανώτατο ινστιτούτο της ιταλικής πρωτεύουσας. Στη Ρώμη ο Πιραντέλο συνεργάστηκε με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά. δημοσιεύοντας ποιήματα και πεζογραφήματά του. Έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με το μυθιστόρημά του Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ. Εκείνο όμως που τον έκανε παγκοσμίως γνωστό ήταν το θεατρικό του έργο. Το πρώτο μέρος του συνολικού θεατρικού του έργου ο Πιραντέλο το έγραψε σε μια ιδιαίτερα οδυνηρή εποχή γι' αυτόν, εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του και της διανοητικής αρρώστιας της συζύγου του. Από τα πολλά έργα του Πιραντέλο αναφέρουμε τα : Όπως με θέλεις, Να ντύσουμε τους γυμνούς, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε, Απόψε αυτοσχεδιάζουμε.

A picture containing sky, outdoor, building, plantDescription automatically generated

Εργογραφία στο Θέατρο

·        Lumìe di Sicilia, 1910 (Νεράντζια Σικελίας)

·        Il dovere del medico, 1913 (Το καθήκον του γιατρού)

·        La ragione degli altri, 1915 (Το δίκιο των άλλων)

·        Cecè, 1915 (Τετσέ)

·        Pensaci, Giacomino, 1916 (Σκέψου το, Τζακομίνο)

·        Liolà, 1916 (Λιολά)

·        Ma non è una cosa seria, 1918 (Μα δεν είναι κάτι το σοβαρό)

·        Il giuoco delle parti, 1918

·        L'innesto, 1919

·        L'imbecille, 1922 (Ο ηλίθιος)

·        Vestire gli ignudi, 1922 (Να ντύνουμε τους γυμνούς)

·        Sagra del Signore della Nave, 1925 (Η γιορτή του Χριστού του Πλοίου)

·        Diana e la Tuda, 1927

·        L'amica delle mogli, 1927 (Η φίλη των κυριών)

·        Bellavita, 1927O di uno o di nessuno, 1929 (Ενας ή κανένας)

·        Quando si è qualcuno, 1933 (Όταν κάποιος είναι κάτι)

·        La favola del figlio cambiato, 1934 (Ο μύθος του αλλαγμένου γιου)

·        Non si sa come, 1935 (Δεν ξέρει κανείς πώς)

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%BF%CF%85%CE%AF%CF%84%CE%B6%CE%B9_%CE%A0%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%BF

 

ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«Η ζωή, που σου έχω δώσει»

του Ιταλού θεατρικού συγγραφέα

Λουίτζι Πιραντέλλο.

Έτος: 1979

Τηλεοπτική πρεμιέρα: 29 Ιανουαρίου 1979

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Φιλιππίδης,

Τηλεοπτική σκηνοθεσία:  Στέλιος Ράλλης

Σενάριο: Μίτση Κουγιουμτζόγλου (μετάφραση)

Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ

Ηθοποιοί: Αλέκα Κατσέλη (Ντόνα Άννα) , Μαρία Αλιφέρη (Λουτσία Μομπέλ) , Λουίζα Ποδηματά (μητέρα Λουτσίας) , Ρίτα Μουσούρη (Ελισάβετ) , Νίκος Θαλάσσης (Φλάβιο) , Δημήτρης Μπάνος (Ντον Τζόρτζιο) , Στράτος Παχής (Τζιοβάνι) , Λέλα Λορέτη (Λίντα) , Ελένη Νενεδάκη (Φιορίνα)

Σχόλια/Πλοκή: Η Ντόνα Άννα προσπαθεί με κάθε τρόπο να πείσει τον εαυτό της ότι ο μονάκριβος γιος της ζει ακόμη και μια μέρα θα επιστρέψει. Πριν από επτά χρόνια, είχε φύγει για σπουδές. Τότε, γνώρισε μια γυναίκα με την οποία αγαπήθηκαν παράφορα, αλλά εκείνη υποχρεώθηκε να παντρευτεί έναν άλλον άντρα. Τώρα, μετά από χρόνια, ξανάσμιξαν για λίγο, αλλά εκείνος προσπαθεί να την πείσει να μην παρατήσει τον άντρα και τα δύο παιδιά της. Χάρη σε ένα μισοτελειωμένο γράμμα, η Λουτσία Μομπέλ φτάνει στο σπίτι του αγαπημένου της δέκα μέρες μετά το θάνατό του. Εκεί, την υποδέχεται η μητέρα του, που παρά τις προσπάθειες της αδερφής της Φιορίνα και του Ντον Τζόρτζιο να την αποτρέψουν, εκείνη λέει ψέματα στη νεαρή γυναίκα, ότι ο γιος της έφυγε ταξίδι. Η Λουτσία την πληροφορεί ότι κυοφορεί το παιδί του, καρπό του έρωτά τους από την τελευταία φορά που βρέθηκαν οι δυο τους. Όταν το επόμενο πρωί φτάνει η μητέρα της κοπέλας, απαιτεί να την πάρει και να γυρίσουν πίσω. Τότε η αλήθεια αποκαλύπτεται. Η Λουτσία και η μάνα του αδικοχαμένου νέου θρηνούν για το θάνατό του. Η δεύτερη, συνειδητοποιεί για πρώτη φορά αυτό που πραγματικά συμβαίνει, και παρά την αρχική της θέληση, τώρα πείθει την κοπέλα να επιστρέψει στην οικογένειά της.

https://www.retrodb.gr/wiki/index.php/%CE%97_%CE%B6%CF%89%CE%AE_%CF%80%CE%BF%CF%85_%CF%83%CE%BF%CF%85_%CE%AD%CF%87%CF%89_%CE%B4%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9

 

Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:      

https://archive.ert.gr/64038/ - μέρος 1

https://archive.ert.gr/64048/  - μέρος 2

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_theatro_deiteras_o_leprentis_toi_miltiadi_hoirmoizi.html

 

Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!!

 

2021-03-03_16-01-15 

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/august_2021__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls 

РЕКВИЗИТЫ ГКЦ

http://www.hecucenter.ru/gr/news/august_2021__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

 

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_theatro_deiteras_i_zoi_poi_soi_eho_dosei_toi_loiitzi_pirantello.html

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για την περίοδο 10μήνου 2021 (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismosdrasiskep2021.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για την περίοδο 10μήνου 2021 (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2021) δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_%CE%91%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CE%B4%CF%81%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-%CE%9A.%CE%95.%CE%A0.-%CE%AD%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-2021_.pdf

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2021.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2021_.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020_fnl.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kentroi_ellinikoi_politismoi_gia_to_etos_toi_2020.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

 

2020-07-21_19-04-09 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: