31 Ιανουαρίου 2022

Ευθύνονται όλοι….

Ίσως θεωρηθεί ότι «προφητεύω» μετά Χριστόν οπότε θα ισχύσει η γνωστή λαϊκή έκφραση. Δεν είναι όμως έτσι. Για τις ευθύνες των τριακοσίων (300) της Βουλή ένεκα φυσικών καταστροφών, δυσμενών φαινομένων κλπ. έχομεν αρθρογραφήσει προ πολλών ετών και αυτά έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυον ή δημοσιευθεί στον έντυπον τύπον. Φυσικά δεν αναγιγνώσκονται από τους Βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων  είναι λήπτες των μηνυμάτων μας, ούτε καν απαντούν ότι τα έλαβαν και έχουν θετικήν ή αρνητικήν γνώμην! Απαντούν αυτομάτως μόνον όταν ακούσουν τι δυσμενές γι αυτούς από Τηλεοράσεως και Ραδιοφώνου. Αλλά έστωσαν αυτά.

Μετά το πλήγμα των Αθηνών από την χιονόπτωση και την απερίγραπτην πολύωρην  βασανιστικήν ταλαιπωρίαν εγκλωβισμένων οδηγών σε εθνικόν δρόμον και δημοτικές οδούς, ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολιτεύσεως υπέβαλε πρόταση  μομφής ή δυσπιστίας κατά της Κυβερνήσεως. Να την κατηγορήσει δηλαδή ότι  δεν προνόησε ώστε να μη υπάρξουν  προβλήματα εκ της σφοδράς χιονοθυέλλης σε βάρος των πολιτών και δη φρικτά όπως συνέβη επί ένα τριήμερον και πλέον.

Έχομεν τονίσει πλειστάκις ότι οι 300  της Βουλής  έχουν εκλεγεί από τον Ελληνικόν Λαόν για να  μεριμνούν για την τύχην του, για την ανάπτυξη της Χώρας, για την υγείαν και  την ασφάλειαν όλου του πληθυσμού.  Να ενεργούν πάντα από κοινού προς το συμφέρον της Ελλάδος και του Λαού της. Να κινούνται συνεχώς για την ευμάρειαν  του τόπου χωρίς εξαίρεση. Η κυβέρνηση είναι «εκτελεστικόν όργανον» των 300. Δεν πρόκειται για υπερβολήν ή σχήμα λόγου.  Τριακοσίους εξέλεξε ο Λαός με ίσην ευθύνην δι όλους. Και απόδειξη αυτού το ερώτημα. Η Αντιπολίτευση σύμπασα, υπέβαλε προτάσεις στην Κυβέρνηση, ώστε να μη υπάρξουν δεινά από την χιονοθύελλαν; Μάλλον ΟΧΙ .Κανείς δεν έκαμεν κάποιαν πρόταση.  Δεν σκέφθηκε κάποιος να  προτείνει ότι από την Κυριακήν έπρεπε να διακοπεί η κυκλοφορία των φορτηγών στα οδικά δίκτυα;;;Άλλοτε με μικροτέρους κινδύνους λαμβάνεται αυτό το μέτρον.

Δεν έπρεπε κάποιος από τους 300 να προβλέψει και να προτείνει χρήση αλυσίδων στα οχήματα  εντός  Αθηνών αφού κατά την Μετεωρολογικήν Υπηρεσίαν επέκειτο  σφοδρή  χιονοθύελλά , έστω και αν αυτό εθεωρείτο πριν τα συμβάντα υπερβολικόν;

Καλόν θα ήτο επίσης κάποιος να σκεφθεί  και να προτείνει απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων άνευ αποχρώντος λόγου. Τίποτε από  αυτά δεν προέβλεψαν οι τριακόσιοι.

Υπέβαλε κάποιος επιμόνως ερώτημα στον αρμόδιον υπουργόν τι μέτρα λαμβάνονται συνεχώς  ώστε να  μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση ένεκα δυσμενών καιρικών φαινομένων;

Μετά την  πρωτοφανή συμφοράν  και πολύωρην παραμονήν των οδηγών στα χιόνια, νήστεις, παγωμένοι εκ του κρύου, αμετακίνητοι, βασανισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα, εγκλωβισμένοι στην ηγέτιδα εθνικήν οδόν, η Αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της Κυβερνήσεως για απρονοησία και ανικανότητα. Προνοητικότητα υπήρχε από μέρους συμπάσης της Αντιπολιτεύσεως;; Δεν φάνηκε κάτι ανάλογον!

Και έτσι στην Βουλήν άρχισε η συζήτηση  (δεν πρόκειται για συζήτηση αλλά για μονολόγους). Θέλησαν όλοι να αγορεύσουν και να εκφράσου την θέση τους. Ομίλησαν 220 Βουλευτές! Το θέμα το κεντρικόν ήταν η αποτυχία της Κυβερνήσεως λόγω χιονοθυέλλης. Όμως οι αγορητές ανεφέρθησαν σε όλα τα θέματα δράσεως της Κυβερνήσεως κα ότι πάσαι αι δράσεις της ήσαν ατυχείς. Σε μας άφησαν να συμπεράνομεν  ότι άν υπήρχε άλλη Κυβέρνηση ίσως να μη χιόνιζε τόσον πολύ….. Στα όρια αυτού έφθασαν οι αγορεύσεις. Και να επισημανθεί ότι για τις τουρκικές καθημερινές παραβιάσεις και ταπεινώσεις δεν βρέθηκε χρόνος να αναφερθούν τινές και να κατηγορήσουν την κυβέρνηση που όντως εδώ φαίνεται άκρως και επικινδύνως χαλαρή!!! Λυπηρόν.  Οι αγορητές ήσαν προσηλωμένοι  στα γραφόμενα του λογογράφου. Αυτά έθιξαν.

Σημειωτέον μετ’ επιτάσεως ότι ο γράφων δεν είναι κομματικοποιημένος αλλά πολιτικοποιημένως και έτσι γράφει πάντα χωρίς ίχνος μεροληψίας αλλά με γνώμονα την αντικειμενικήν κριτικήν.

Από τους δημότες, όσοι παρακολουθούσαν τους αγορητές, άκουγαν και ευίσκοντο συνεχώς σε αδιέξοδον! Φυσικά οι μη φανατικοί.  Γιατί οι φανατικοί έλεγαν «καλά τα είπε ο δικός μας». Γενικώς από την τριήμερη διαδιακσίαν και τις εκατοντάδες ομιλίες  ο Λαός δεν έβγαλε σαφές συμπέρασμα. Εδώ έχει ανάλογην εφαρμογήν η διένεξη μεταξύ δύο Ρητόρων της Αρχαιότητος.  Κόραξ ο διδάσκαλος Τισίας ο μαθητής. Κατέφυγαν στους δικαστές λόγω διαφοράς στην πληρωμήν αμοιβών. Και οι δύο επεστράτευσαν  την ρητορικήν τους δεινότητα. Αποτέλεσμα οι Δικαστές να περιέλθουν σε αδιέξοδον για το ποίος έχει δίκαιον και ποίος άδικον! Τελικώς απεφάσισαν και  το «δια ταύτα» έλεγεν.

«Εκ κακού Κόρακος, κακόν ωόν»!! όπερ ελευθέρως ερμηνευόμενον σημαίνει.  Η μομφή κατ΄ αυτού δεν εξιλέωσεν και ημάς!

31/1/2022

Μιχαήλ  Στρατουδάκης

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: