15 Φεβρουαρίου 2022

«Φοιτητές Νομικής» οι Έλληνες καθημερινώς με τις δικογραφίες από Τηλεοράσεως!!

 Η αγανάκτηση του Τηλεοπτικού κοινού έχει προ πολλού φτάσει στο απροχώρητον με τις λεπτομερείς και άνευ ουσίας και ενδιαφέροντος για το κοινόν των  δημοσιοποιήσεων των δικογραφιών. Ενοχλητικές λεπτομέρειες για το κοινόν και μάλιστα όχι μόνον προφορικές αλλά και σε φωτογραφίσεις. Καταναλίσκουν τον μέγιστον χρόνον του δελτίου ειδήσεων για να μας ζαλίζουν με το τι είπε ο Α΄ υπόδικος και τι αντείπεν ο μάρτυρας.   Στην ανάλυση των γεγονότων εγκληματικών τις πλείστες φορές και Δικηγόροι ερωτούμενοι από τους δημοσιογράφους, που πολλάκις κρίνουν  σκιαγραφικώς τους ενόχους…..

Το απαράδεκτον αυτό φαινόμενον της εκτενούς δηλαδή αναφοράς στα δελτία ειδήσεων μεγάλου μέρους των δικογραφιών, το έχομεν θίξει ως ανεπίττρεπτον πολλές φορές με τον ειρωνικόν τίτλον «Διδακτορικές αναφορές εγκλημάτων», ότι δηλαδή ακούμεν τόσα πολλά για εγκλήματα ώστε αν υποβάλομεν μελέτην για εναίσιμον διατριβήν θα επιτύχομεν παμψηφεί.

Ευτυχώς, έστω και αργά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, κατακρίνει την τακτικήν ορισμένων Δικηγόρων οι οποίοι δίδουν στα Μέσα Ενημερώσεως τις δικογραφίες για να έχουν θέματα προς συζήτηση οι Δημοσιογράφο, οι οποίοι κατ’ αυτόν τον τρόπον δεν τρέχουν για να εύρουν ειδήσεις  αναγκαίες για το κοινόν. Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου είναι σκληρή και αποτελεί ράπισμα σ’ όσους δίδουν τις δικογραφίες στα ΜΜΕ. Αναφέρει.

«1. Είναι απερίφραστα καταδικαστέα και πειθαρχικά ελεγκτέα κάθε συμπεριφορά δικηγόρου, που μέσω των ΜΜΕ, επιδιώκει αθέμιτη διαφήμιση και άγρα πελατείας. Οι συμπεριφορές αυτές απάδουν στο κύρος και την αξιοπρέπεια του δικηγορικού λειτουργήματος και αμαυρώνουν την εικόνα του σώματος. Είναι εξίσου καταδικαστέα κάθε προσβλητική λόγω και έργω συμπεριφορά δικηγόρου απέναντι σε διαδίκους, συναδέλφους, ή το ευρύ κοινό.

2. Το διαρκώς εντεινόμενο φαινόμενο διεξαγωγής τηλε-δικών από συναδέλφους, οι οποίοι, κατά παράβαση της αρχής της μυστικότητας της ποινικής προδικασίας δίνουν στη δημοσιότητα στοιχεία δικογραφιών, είναι καταδικαστέο. Η μυστικότητα της ποινικής προδικασίας και ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας συνιστούν θεσμικές εγγυήσεις και κάθε παραβίασή τους από δικηγόρους συνιστά ποινικά και πειθαρχικά ελεγκτέα συμπεριφορά. Έτσι, τόσο ΜΜΕ, όσο και δικηγόροι που αναπαράγουν το φαινόμενο, οφείλουν να απέχουν από τέτοιου χαρακτήρα στάσεις και συμπεριφορές. Η ευθύνη βαρύνει όλους και πρέπει άμεσα αυτό να σταματήσει. Επίσης τα ΜΜΕ οφείλουν να σέβονται τον ρόλο του υπερασπιστή δικηγόρου και την ενάσκηση των καθηκόντων του, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την εκπροσώπηση του εντολέα του».

Όπως επισημαίνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών οι δικογραφίες δίδονται από τους δικηγόρους προς άγραν πελατών και οι ίδιοι παρουσιάζονται στις οθόνες απαντώντας σε διάφορα ερωτήματα. Δικηγόροι και Δημοσιογράφοι πρέπει να απέχουν από το φαινόμενον αυτό τονίζει ο ΔΣΑ, κάτι που έπρεπε να είχε απασχολήσει και το Ραδιοτηλεοπτικόν Συμβούλιον, δοθέντως ότι το φαινόμενον αυτό βασανίζει ψυχικώς  τους Έλληνες και είναι ανωφελές αλλά και δημοσιογραφικώς αντιδεοντολογικόν.

12/2/2022

Μιχαήλ Στρατουδάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: