3 Ιουνίου 2023

Που ήταν ο Σαββόπουλος και που κατάντησε..."Μαύρη Θάλασσα - Διονύσης Σαββόπουλος, Δόμνα Σαμίου" στο YouTube. Δημήτρης ΣΚΟΥΡΤΕΛΗΣ Αγιογράφος

 Οι στίχοι του Σαββόπουλου στο τραγούδι του "Μαύρη Θάλασσα" ή είναι σκανδαλωδώς τυχαίοι ή αποδείχνουν πως τότε τουλάχιστον ο Σαββόπουλος μελετούσε καλά πριν στιχουργήσει, πράγμα για το οποίο κόπτομαι σήμερα για κάθε μορφή τέχνης. 

 

Οι αναφορές στην αρχαιότητα (Αργοναύτες, Καύκασος, Προμηθέας) είναι εύκολα ανιχνεύσιμες και θα πω κοινότυπες. Και οι αναφορές στο Βυζάντιο (Παλαιολόγος, πουλί με δυο κεφάλια, ακρίτες) είναι σαφείς και επίσης συνήθεις. 

Αλλά τα υπόλοιπα; Απλές ροκιές, παραμιλητά και σάλτσες;

 

Όχι...

"Τα παιδιά με τα μαλλιά και με τα μαύρα ρούχα" δεν είναι οι ...Χίππιδες,  είναι οι φοιτητές του "Ιερού Λόχου του Υψηλάντη, που πράγματι εικονίζονται έτσι. Αυτοί "φέρνουνε μηνύματα για μιαν αγάπη πού 'χα" την ελεύθερη Ελλάδα. Οι "Μαλλιαροί τοξότες της Σκυθίας" "μέσα από εικόνες Παναγίας" δεν χρειάζονται ερμηνεία. Είναι η Ρωσία. 

 

Τελευταίο:

"και σε χρόνο μυστικό, σαν ηφαίστειο του Αίμου, λεγεώνες του πολέμου" Δεν είναι οι λεγεώνες της Ρώμης. Είναι η "Ελληνική Λεγεών" που πολέμησε στο πλευρό των Ρώσων εναντίον των Αγγλο-τουρκο- γαλλων στην Σεβαστούπολη. (Κριμαϊκός Πόλεμος 1853-56) "Πόλη, Βάρνα, Οδησσός, Κωστάντζα και Μπραΐλα" ήταν τα θέατρα και η περιοχή αυτού του πολέμου.

 

Και γιατί ο χρόνος είναι "μυστικός"; Γιατί το 1853 (ακριβώς τετρακόσια χρόνια μετά την Άλωση) οι προφητείες του Αγαθάγγελου με μισόλογα υπονοούν το τέλος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Και το "Δεν έχω ήχο δεν έχω υλικό"; Είναι γιατί αυτή η πλευρά της Ιστορίας δεν είναι τόσο γνωστή...

 

Δημήτρης ΣΚΟΥΡΤΕΛΗΣ

Αγιογράφος 

 

 

 

 

https://youtu.be/crbFOmbtXgs 

Δεν υπάρχουν σχόλια: