Επελαύνει ο Περονόσπορος στην Ηλεία, στα αμπέλια, και κάποιοι ομιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή.
Όταν οι αγρότες μας ομιλούν για περονόσπορο, γνωρίζουν τι είναι; Φυσικά και όχι. Αλλά γνωρίζουν να λένε ότι ξέρουν πιο πολλά από γεωπόνους.
Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης
Στην άμπελο θα πρέπει να ξεκινούν με χαλκό και βρέξιμο θειάφι στα πρώτα ραντίσματα μαζί πάντοτε με διαβρεκτικό - προσκολλητικό. Η χρήση διασυστηματικων και γενικά συνθετικών μυκητοκτόνων από την αρχή είναι ο καλύτερος τρόπος να μείνουν απροστάτευτοι. Ρίχνεις ένα πανάκριβο όπλο στην μάχη πριν ακόμα αρχίσει η μάχη με αποτέλεσμα λόγο φυσικής επιλογής να το εξουδετερώνεις. Και όταν μετά τα πρώτα ραντίσματα έχουν κάνει την εμφάνιση τους κηλίδες περονόσπορου τότε μπορούν να προστεθούν τα συνθετικά και διασυστηματικα αλλά πάντοτε συνοδευόμενα από χαλκό και πάντοτε σε εναλλαγή.
Ο περονόσπορος είναι ένας ωομυκητας και η επέλαση έχει να κάνει και με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες αλλά και με την φυσιολογία της αναπαραγωγής του. Δυστυχώς έχουν εντοπιστεί και στην Ελλάδα αντίθετοι συζευκτικοί τύποι που σημαίνει ότι υπάρχουν (ας το πούμε εντελώς λαϊκά) αρσενικοί και θηλυκοί περονόσποροι και όταν συναντηθούν (όπως και στα θηλαστικά) κατά την ένωση τους στους απογόνους τους ανασυνδυάζονται τα γονίδια με αποτέλεσμα να προκύπτουν νέοι χαρακτήρες. Δηλαδή η καταπολέμηση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη.
Γι αυτό πρέπει να πάμε στην ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του μύκητα.
Από διάφορους θα ακούσουμε για βροχοπτώσεις και χαλάζι ίσως και για κλιματική κρίση και οι αιρετοί θα αρπάξουν την ευκαιρία να μιλήσουν για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα υποσχεθούν αποζημιώσεις.
Φυσικά και η υγρασία με την θερμοκρασία έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά δεν είναι μόνον αυτοί. Είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα. Η φυσιολογία αναπαραγωγής του μύκητα (όπως ήδη αναφέρθηκε) και η θρεπτική κατάσταση του φυτού αλλά και η ύπαρξη ή όχι καταστάσεων στρες. Επιπλέον, πάνω στην επιφάνεια του φύλλου λαμβάνει χώρα ένας άλλος πόλεμος μεταξύ εχθρικών και συμμαχικών δυνάμεων και το τελικό αποτέλεσμα είναι αυτό που θα επιτρέψει την μόλυνση ή όχι.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι βροχές, τα χαλάζια και η κλιματική κρίση.
Το πρόβλημα του Περονόσπορου δεν είναι άσχετο από την υφιστάμενη κατάσταση της Ελληνικής Γεωργίας. Οι αγρότες μας έχουν μείνει αμόρφωτοι και αγράμματοι και έχουν λόγο πολιτικής αδιαφορίας γίνει έρμαιο των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων. Στο μαγαζί θα γίνει η διάγνωση και θα δοθούν τα φάρμακα. Δηλαδή το γεωπονικό μαγαζί είναι και εργαστήριο (αφού κάνει διάγνωση) και φαρμακείο (αφού πουλάει φάρμακα) και μάλιστα πολλών ειδικοτήτων. Και η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη όταν ένας απόφοιτος τει έχει την δυνατότητα να ανοίξει μαγαζί.
Μπορεί μια νοσοκόμα να ανοίξει πέντε ιατρεία και φαρμακείο;
Γιατί αυτό κάνει ένας απόφοιτος από γεωπονικό ΤΕΙ. Φυσικά αυτό κάνει και ένας πτυχιούχος από πανεπιστημιακή γεωπονική και δεν είναι δυνατόν να μπορεί να γίνεται κάτι τέτοιο.
Όμως οι ΑΙΡΕΤΟΙ τι κάνουν ; ο Αντιπεριφερειάρχης των αγροτικών τι κάνει; Ο υπουργοί και οι υφυπουργοί (γεωργίας) τι κάνουν; Τι έκαναν τόσες δεκαετίες;
Για να αντιμετωπιστεί ο Περονόσπορος (και ο κάθε περονόσπορος) Θα πρέπει να τεθούν μερικά ερωτήματα:
1 υπάρχει εθνική αγροτική πολιτική;
2 σύμβουλοι του έκαστου αντιπεριφερειάρχη των αγροτικών αλλά και των υπουργών και υφυπουργών (γεωργίας) ποιοι γίνονται; Οι κολλητοί;
3 ο κος Βασιλόπουλος (αντιπεριφερειάρχης των αγροτικών στην Ηλεία και την ΔΕ) συμβουλεύτηκε κάποιον ειδικό; Κάποιον με διδακτορικό στους μύκητες; Ή επισκέφτηκε αγρότες και τους άκουσε και έσπευσε ευθύς αμέσως να φτιάξει φάκελο για αποζημιώσεις;
Έχω την εντύπωση ότι το παιδί αυτό ξέρει να ασχολείται με επιδοτήσεις και αποζημιώσεις, αλλά μέχρι εκεί.
4 υπάρχουν πρόσωπα που κατέχουν καλά το αντικείμενο, με διδακτορικά στους μύκητες και την φυτοπαθολογία. Γιατί δεν αξιοποιούνται;
5 είμαστε μια μπανανία. Οι αιρετοί παίρνουν συμβούλους συνήθως γνωστούς ή κολλητούς και κατά κανόνα άσχετους και όλοι μαζί νοιάζονται μόνο για αμοιβές και έκτος έδρας
6 έχουν ζαλίσει τους αγρότες με τα περί εφυούς γεωργίας. Σε ανθρώπους που δεν ξέρουν να ερμηνεύσουν μια ανάλυση εδάφους μιλανε για ρομποτικά σύστημα. Είναι σαν να λες σε κάποιον που δεν πήγε σχολείο να εφαρμόσει γονιδιακή θεραπεία.
Επίλογος
Αγαπητοί φίλοι όλα αυτά γίνονται με την ψήφο σας. Και θα γίνονται ακόμα χειρότερα.
Η λύση στο πρόβλημα περονόσπορος και υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι μία και μόνη. Διάγνωση και Συνταγογράφηση από ειδικούς, και όταν λέμε ειδικούς εννοούμε να έχουν ειδικότητα που αποδεικνύεται είτε με διδακτορικό είτε με πενταετή εκπαίδευση πάνω σε θέματα ασθενειών των φυτών και φυτοφαρμάκων. Τίποτε άλλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου