Βουλευτές και Βουλεύτριες προσερχόμενοι στις συνεδριάσεις του Κοινοβουλίου πρέπει να τηρούν στοιχειώδη ενδυματολογικώς εμφάνιση. Δεν είναι δυνατόν να προσέρχονται με τα ενδύματα της εργασίας. Το λειτούργημα απαιτεί κομψήν εμφάνιση. Παρετηρήσαμεν Βουλευτές με πρόχειρον σακάκι εργασίας, «μπουφάν», ή σκελέες (παντελόνια) τύπου «τζιν» με ανοικτά υποκάμισα σε σημείον να φαίνονται τα οστά του ώμου, χωρίς λαιμοδέτην, χωρίς σακάκι και με σανδάλια, υποκάμισον με έντυπες διαφημίσεις και σκελέα με τετράγωνα σχήματα ένιες Βουλεύτριες!!! ως ακριβώς να επήγαιναν για θαλάσσιον λουτρόν. Από την άλλην πλευράν οι Βουλεύτριες είναι πιο ακραίες στην ενδυμασίαν τους σε σημείον που πολλάκις απάδει ανάλογος είσοδος στον Ιερόν αυτόν Ναόν. Αν υπήρχε καθορισμός ενδυμασίας δεν θα επρόκειτο για «μοναρχικήν» εντολήν η είσοδος να είναι με αμφίεση, (κουστούμι) σκούρου χρώματος και το θέρος όσοι το επιθυμούν με λευκήν, υποχρεωτικού πάντοτε του λαιμοδέτου. Και Βουλεύτριες με ποδήρη ή ημιποδήρη χιτώνα σκούρου χρώματος ή ανοικτού ουδέποτε όμως ανθοφορούντος. Δύναται να είναι και άχρι του γόνατος. Αν θέλουν επίδειξη πλούτου και ποικιλίας ενδυμάτων σε ιδιωτικές συγκεντρώσεις και όχι εντός του Κοινοβουλίου.
Το γένειον και η μακρά κόμη δεν συμβάλλουν σε τίποτε. Εσχάτως έχει επικρατήσει άκομψος συρμός, ακολουθούμενος από πολλούς τιτλούχους και μη. Γενειοφορούν κατά το μάλλον ή ήττον με μακράν γενειάδα αλλά και μακρύ μαλλί κόμης διπλούμενον στο οπίσθιον μέρος της κεφαλής ως «γροθιά»! και δυστυχώς, κατ’ εμέ, ηγόρευσαν από του Ελληνικού Κοινοβουλίου ούτως παρουσιασθέντες! Στο Βυζάντιον είχαμεν τον Αυτοκράτορα Κώνστα Β΄ ο οποίος από τους συνεχείς πολέμους, με τους Άραβες, επέστρεψε στο Βυζάντιον ατημέλητος, με μακρύν πώγωνα και τον απεκάλεσαν «Πωγωνάτον» όχι φυσικά για να τον τιμήσουν αλλά ειρωνικώς. Και το προσωνύμιον αυτό προσεκολήθη και στον Κωνσταντίνον τον Δ΄.Η θέση των Βουλευτών πρέπει να δίδει και τον τρόπον της υποδειγματικής ενδυμασίας. Να είναι πρότυπα σε όλα. Και στο «φέρεσθαι» και στο «ενδύεσθαι». Ας μας το αποδεικνύουν εμπράκτως.
Η μη κοσμιότης αμφιέσεως έπρεπε να είχε την ανάλογον «Δαμόκλειον σπάθην». Δεν υπάρχει δικαιολογία για τον κορυφαίον Λειτουργόν να κυκλοφορεί ακόμψως ενδεδυμένος και δη εν τω Κοινοβουλίω. Μάλλον δεν προβάλει το υψηλόν λειτούργημα που του ανετέθη. Το παρά πόδας παράδειγμα είναι χαρακτηριστικόν. Ο σουλτάνος που επί των ημερών του απηγχονίσθη ο Πατριάρχης Γρηγόριος ο Ε΄ και έμεινε τρεις ημέρες κρεμασμένος στην κεντρικήν θύραν του Ναού της Αγίας Σοφίας, δεν έμεινε αδιάφορος. Πέρασε έξω από την θύραν και έστρεψε το βλέμμα του στο κρεμάμενον σώμα. Όμως δεν τον αντελήφθη ουδείς διότι ήτο «χαλεπώς ενδεδυμένος». Μπορεί «τα ράσα να μη κάνουν τον παππάν», αλλά πολλές φορές όμως τον κάνουν. Το παράδειγμα του σουλτάνου δεν είναι αμέτοχον από τον τρόπον ενδύσεως και υποδήσεως των Βουλευτών.
Πολύ συνηθισμένη και απάδουσα συμπεριφορά είναι η μετακίνηση Βουλευτών εντός επισήμου χώρου με το ένα χέρι στην τσέπην! κάτι που το συνηθίζει πολύ ο Πρωθυπουργός ακόμη και στην αίθουσαν της Γενικής Συνελεύσεως του ΟΗΕ, στις συγκεντρώσεις Ευρωπαϊκών αιθουσών, στην είσοδον του Μεγάρου Μαξίμου και αλλού. Μερικοί Βουλευτές αγορεύουν και το ένα χέρι είναι στην τσέπην! Άλλη άκομψη στάση είναι το «σταυροπόδι» ή «πανωπόδαρον» σε επίσκεψη στο Προεδρικόν Μέγαρον, ή την υποδοχήν Αρχηγών ή Αξιωματούχων άλλων χωρών στο Πρωθυπουργικόν Γραφείον. Ένα πόδι τεντωμένον σαν κανόνι, κατά την διάρκειαν επισήμου συναντήσεως. Είναι κουραστικόν να παραμείνουν καθιστοί στην καρέκλα με τα πόδια κάτω, στην φυσιολογικήν δηλαδή στάση; Δεν το συνειδητοποίησε κάποιος ότι είναι λάθος στάση; Απρέπεια; Δεν βρέθηκε Βουλευτής να υποδείξει στον Πρωθυπουργόν ότι λανθάνει ή φοβήθηκε μη τυχόν τον εξωπετάξει από το Κόμμα; Αλλά όταν τα απλά δεν τους κινούν την περιέργειαν ώστε να τα επισημάνουν, πως είναι δυνατόν να έχομεν αξιώσεις από τα σοβαρότερα;;; Απάδον προς την υψηλότητα των Αξιωμάτων είναι και η παρουσία γαλής εντός του Προεδρικού Μεγάρου ή κυνός εντός του Πρωθυπουργικού Γραφείου και δη κατά την προσέλευση επισήμων! Η ζωοφιλία δεν είναι αλληλένδετη με τις συναντήσεις επισήμων πολιτικών παραγόντων. Τουναντίον είναι αποτρεπτέα. Επίσημος παρουσία και αγάπη προς τα ζώα, ου συγχρώνται μεταξύ τους. Τις επίσημες αυτές στιγμές υπάρχει εχθρότητα μεταξύ τους. Κατ’ ιδίαν ουδείς αρνητικός λόγος.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων έχει τον πρώτον λόγον για την όσον ένεστιν λυσιτελεστέραν εφαρμογήν των αναφερομένων.
Μιχαήλ Στρατουδάκης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου