6 Οκτωβρίου 2023

Αδιαφορία και Πάθος, η Καταστροφή μας. Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 Τις εκλογές κρίνουν τα κατώτερα ένστικτα. Τώρα τι σχέση έχει αυτό με την Δημοκρατία; Καμία. Η Δημοκρατία σαν πολίτευμα είναι για σκεπτόμενους ανθρώπους, έντιμους, ηθικούς και καλοπροαίρετους. Στην σημερινή Ελληνική κοινωνία που η πλειονότητα των πολιτών δεν είναι πολίτες αλλά πρόσωπα χαμηλής αυτοεκτίμησης με έλλειψη πολιτικής σκέψης και ενστίκτου η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με το τρόπο που γίνονται οι εκλογές και το πολιτικό σύστημα και προσωπικό που συνεπακόλουθα αναδεικνύεται, συντηρεί την αμορφωσιά και την κουτοπονηριά, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και όλα τα κατώτερα ένστικτα.

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Εμείς οι άνθρωποι και ειδικά εμείς οι Έλληνες μεγαλώνοντας θα έπρεπε να γινόμαστε καλύτεροι, πιο δίκαιοι, πιο ώριμοι, πιο έντιμοι, πιο ηθικοί, πιο αντικειμενικοί, πιο καλοί συνομιλητές. Και όλα αυτά γιατί η Ηθική και η Δικαιοσύνη και η Φιλοσοφία γεννήθηκαν και άνθισαν εδώ και όλοι εμείς κάτω από τον βαρύ ίσκιο των αρχαίων και της κληρονομιάς τους θα έπρεπε να γινόμαστε καλύτεροι και να κάνουμε και τον κόσμο καλύτερο. Αλλά, τουναντίον, δεν γινόμαστε καλύτεροι. Αυτή είναι και η πραγματική αποστολή των Ελλήνων, να κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

 

Βλέπεις τα πεζοδρόμια και τα καφενεία να έχουν σημαίνοντα ρόλο κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και των εκλογών, τα ψέματα και η υποκρισία να βασιλεύουν, η συμφεροντολογία να καθοδηγεί και η ασυδοσία και η ανομία να βασιλεύουν. Όλα αυτά οδηγούν την μάζα σε καθήλωση πνευματική και κατά συνέπεια και οικονομική. Αναδεικνύονται μόνο οι κουτοπόνηροι και συντηρούν την μιζέρια στην κοινωνία.

 

Ψηφίζουμε είτε από συμφέρον, είτε από πάθος, είτε από αδιαφορία και όλα αυτά οδηγούν την μικρή μας κοινωνία σε τέλμα, όμως ένα τέλμα κατηφορικό που λογω της αργής κίνησης δεν γίνεται αντιληπτό.

 

Τα συμπτώματα είναι εδώ αλλά αρνούμαστε πεισματικά να τα δούμε και αν τα δούμε αδιαφορούμε.

 

-Ερημώνουν τα χωριά

-Εισβάλλει ο καρκίνος

-Χάνονται νέα παιδιά από τροχαία

-Από αυτοκτονίες

-Από καρδιαγγειακά και ασθένειες

-Φεύγουν και δεν ξαναγυρίζουν νέα παιδιά

-Κανείς δε δίνει σημασία στα πιτσιρίκια που ρέπουν στην ανομία

-Πηγαίνεις σε Δημόσια υπηρεσία για να εξυπηρετηθείς και προσεύχεσαι να πέσεις σε φιλότιμο υπάλληλο

-παίρνεις επί μέρες τηλ (συχνά) για να κλείσεις ένα ραντεβού σε νοσοκομείο

-και βέβαια μην θίξουμε το θέμα υγεία και την είσοδο σε νοσοκομείο

-ούτε βέβαια και το θέμα ποιότητα ζωής

 

 

Τι είχε πει ο Ισοκράτης για την δημοκρατία; Καταστρέφεται γιατί κατεχρασθει τα δικαιώματά της.

 

Κυκλοφόρησε βέβαια ότι αυτό είναι ψευδές αλλά εγώ βλέπω μόνο αλήθειες. Οποίος και αν το έγραψε, τα έγραψε πολύ σωστά.

 

Διαβάστε:

 

Οἱ γὰρ κατ’ ἐκεῖνον τὸν χρόνον τὴν πόλιν διοικοῦντες κατεστήσαντο πολιτείαν οὐκ ὀνόματι μὲν τῷ κοινοτάτῳ καὶ πραοτάτῳ προσαγορευομένην, ἐπὶ δὲ τῶν πράξεων οὐ τοιαύτην τοῖς ἐντυγχάνουσι φαινομένην, οὐδ’ ἣ τοῦτον τὸν τρόπον ἐπαίδευε τοὺς πολίτας ὥσθ’ ἡγεῖσθαι τὴν μὲν ἀκολασίαν δημοκρατίαν, τὴν δὲ παρανομίαν ἐλευθερίαν, τὴν δὲ παρρησίαν ἰσονομίαν, τὴν δ’ ἐξουσίαν τοῦ ταῦτα ποιεῖν εὐδαιμονίαν, ἀλλὰ μισοῦσα καὶ κολάζουσα τοὺς τοιούτους βελτίους καὶ σωφρονεστέρους ἅπαντας τοὺς πολίτας ἐποίησεν.

 

Διότι εκείνοι που διοικούσαν την πόλη τότε (ενν. στην εποχή του Σόλωνα και του Κλεισθένη), δεν δημιούργησαν ένα πολίτευμα το οποίο μόνο κατ’ όνομα να θεωρείται το πιο φιλελεύθερο και το πιο πράο από όλα, ενώ στην πράξη να εμφανίζεται διαφορετικό σε όσους το ζουν· ούτε ένα πολίτευμα που να εκπαιδεύει τους πολίτες έτσι ώστε να θεωρούν δημοκρατία την ασυδοσία, ελευθερία την παρανομία, ισονομία την αναίδεια και ευδαιμονία την εξουσία του καθενός να κάνει ό,τι θέλει, αλλά ένα πολίτευμα το οποίο, δείχνοντας την απέχθειά του για όσους τα έκαναν αυτά και τιμωρώντας τους, έκανε όλους τους πολίτες καλύτερους και πιο μυαλωμένους.

 

Εμείς τι έχουμε σήμερα; Ένα πολίτευμα όπου οι πολίτες θεωρούν την Δημοκρατία και την Ελευθερία ασυδοσία ή ένα πολίτευμα που κάνει τους πολίτες καλυτερους;;

 

Συμφέρον, Πάθος και Αδιαφορία (δημιουργήματα της αμορφωσιάς)  η Καταστροφή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: