1 Νοεμβρίου 2023

ΕΝΔΟΣΚΟΠΩΝΤΑΣ στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ !!! Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΧΝΟΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στην ΤΑΥΡΙΔΑ !!!

Νέος Κύκλος Διαδικτυακών Διαλέξεων, Συζήτησης και Επικοινωνίας !!!

Τρίτη 31 Οκτωβρίου.

Пαρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να παρακολουθήσουν το βίντεο της εκδήλωσης, να συνδεθούν στο κανάλι μας στο youtube και στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.:

Видео на ютубе:
https://youtu.be/oaJjytcTKrc


Видеоархив ГКЦ:

http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/grecheskij_sled_v_tavride__greki_v_krymu_chast_2_.html

:

Μόσχα, 1 Νοεμβρίου 2023

Αγαπητοί φίλοι,

Με ιδιαίτερη επιτυχία, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης, με υψηλότατο δείκτη ενδιαφεροντος, συμμετοχής, με έντονο ουσιαστικό πληροφοριακό υλικό, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 η τρίτη διάλεξη του νέου διαδικτυακού κύκλου διαλέξεων-επικοινωνίας, που δρομολογεί Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., με θεματική «Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΙΧΝΟΣ-ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ στην ΤΑΥΡΙΔΑ» !!!

Θέμα της τριτης διάλεξης «Οι Έλληνες στην Κριμαία-μέρος 2ο», λέκτορας η Σβετλάνα Πριτούλα, ιστορικός, Τμηματάρχης Μεθοδολογίας Εκπαίδευσης Παραρτήματος πόλης Θεοδοσίας Ταυρίδας. Στη διάλεξη εξετάστηκε την ανάπτυξη της Ταυρίδας από την τουρκική εισβολή το 1475, όταν αρχίζει η τελευταία περίοδος της μεσαιωνικής ιστορίας της Κριμαίας, και μέχρι το τέλος του 18ου αιώνα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και τη εγκατάσταση των Ελλήνων στη χερσόνησο. από την ηπειρωτική Ελλάδα, που βρισκόταν εκείνη την εποχή υπό τον οθωμανικό ζυγό.

Some Image

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία των δύο κόσμων μας, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά μάς παραπέμπει στην μυθολογία [9ος άθλος του Ηρακλή, Θησέας, Τελαμώνας, ζώνη Ιππολύτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ιάσων και Αγοναυτική Εκστρατεία], και συνεχίζεται με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη, με το αποικισμό, τη δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών στα παράλια της Παρευξείνιας Ζώνης, ενώ από το Μεσαίωνα και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς, στην οποία η Ταυρίδα ανέκαθεν διαδραμάτιζε ρόλο ακρογωνιαίου λίθου, απόλυτης ιστορικής αναφοράς.

Some Image

Μας χαροποίησε ιδιαίτερα η ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή του κοινού, η ευρύτατη γεωγραφική ακτίνα των συμμετεχόντων μας από διάφορες πόλεις της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ταυρίδας, και της Ελλάδας.

Some Image

Σβετλάνα Πριτούλα

Some Image

αποφοίτησε από τη Σχολή Ιστορίας του Κρατικού Πανεπιστημίου της Συμφερούπολης με πτυχίο ιστορίας με πτυχίο ιστορικού - καθηγητής ιστορίας και κοινωνικών επιστημών.

Μεταξύ των αγαπημένων δασκάλων: Alexander Germanovich Herzen, διάσημος επιστήμονας, αρχαιολόγος, αναγνωρισμένος ειδικός στην ιστορία και την αρχαιολογία της μεσαιωνικής Κριμαίας και των «σπηλαίων πόλεων», ο μόνιμος επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής Mangup, τώρα κοσμήτορας της Ιστορικής Σχολής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Κριμαίας V.I. Vernadsky .

Sekirinsky Sergey Anatolyevich - για πολλά χρόνια ο κοσμήτορας της Ιστορικής Σχολής, επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας του Αρχαίου Κόσμου και του Μεσαίωνα, μεσαιωνικός μελετητής, συγγραφέας περισσότερων από 60 επιστημονικών εργασιών, ειδικός στην ιστορία του Γενοβέζικες αποικίες στην Κριμαία, η αγροτική ιστορία της Κριμαίας και της Βόρειας Ταυρίας, ταλαντούχος λέκτορας, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, καθηγητής.

Μεταξύ συμμαθητών και καλών φίλων - Mogarychev Yuri Mironovich, Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Καθηγητής, Επικεφαλής του Τμήματος Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Εκπαίδευσης του Κριμαϊκού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακής Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης, συγγραφέας περισσότερων από 210 επιστημονικών και δημοφιλών επιστημονικών εργασιών.

Μετά την αποφοίτησή της από το πανεπιστήμιο, δίδαξε ιστορία για περισσότερα από 15 χρόνια σε σχολείο, καθώς και στη χρηματοοικονομική και οικονομική ακαδημία της Θεοδοσίας .

υποψήφιος ιστορικών επιστημών, μέχρι πρόσφατα αναπληρωτής καθηγητής της Ακαδημίας Tauride του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου της Κριμαίας με το όνομα V.I. Vernadsky, και σήμερα πολιτικό πρόσωπο.

Έκανε επαγγελματική επανεκπαίδευση σε πανεπιστήμια του Κιέβου και της Μόσχας στους τομείς της «αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας», της «γαλλικής γλώσσας και λογοτεχνίας» και από το 2000 έως το 2018 δίδασκε αγγλικά στο σχολείο

Μεθοδολογικό Κέντρο Διοίκησης Εκπαίδευσης Feodosiya και ταυτόχρονα ειδικός στο εκπαιδευτικό και μεθοδολογικό έργο της Σχολής Προχωρημένων Σπουδών του Κριμαϊκού Ινστιτούτου Μεταπτυχιακής Παιδαγωγικής Εκπαίδευσης.

Εποπτευόμενοι τομείς - κατάρτιση εκπαιδευτικών και επικεφαλής εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε πρόσθετα επαγγελματικά προγράμματα για προχωρημένη κατάρτιση και επαγγελματική επανεκπαίδευση, πιστοποίηση διδακτικού προσωπικού, διδασκαλία κοινωνικών και ανθρωπιστικών κλάδων και ξένων γλωσσών σε γενικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης της Θεοδοσίας, πνευματική και ηθική εκπαίδευση των μαθητών.

Είναι συν-συγγραφέας του προγράμματος του εκπαιδευτικού μαθήματος «Βασικές αρχές του Ορθοδόξου Πολιτισμού της Κριμαίας. Το δεύτερο έτος σπουδών», μέλος της ομάδας συγγραφέων του εγχειριδίου για μαθητές και δασκάλους «Βασικές αρχές του Ορθόδοξου Πολιτισμού της Κριμαίας» υπό τη γενική επιμέλεια του Αρχιερέα Alexander Yakushechkin και του Διδάκτωρ Ιστορικών Επιστημών, Καθηγητή T.I. Titova .

Είναι μέλος των οργανωτικών επιτροπών και της κριτικής επιτροπής των δημοκρατικών διαγωνισμών παιδαγωγικών δεξιοτήτων "Μάθημα ηθικής", "Εργαστήριο ευγένειας", της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ετήσιου Πανρωσικού διαγωνισμού στον τομέα της παιδαγωγικής, της εκπαίδευσης και της εργασίας με παιδιά και νέοι κάτω των 20 ετών "Για το ηθικό κατόρθωμα ενός δασκάλου" στη Νότια Ομοσπονδιακή Περιφέρεια, καθώς και στην οργανωτική επιτροπή του δημοκρατικού τηλεοπτικού διαγωνισμού γνώστων της ορθόδοξης κουλτούρας "Grain of Truth – Κόκκοι αληθείας".

Some Image

Η εκδήλωση, όπως αναφέρεται ανωτέρω, πραγματοποιήθηκε σε υψηλότατη συναισθηματική νότα, με έντονοη και ουσιαστική πληροφοριακή-διαφωτιστική συντεταγμένη. Ήσαν διαποτισμένη από μια καλή αύρα, θετική ενέργεια, όλοι οι συμμετέχοντες βιώσαμε γνήσια πνευματική πληρότητα, ψυχική ευχαρίστηση !!! Είμαστε ειλικρινά πεπεισμένοι ότι το όλο εγχείρημά μας υπαγορεύεται από την ιστορική αλήθεια, την τήρηση, τον σεβασμό και την προσήλωση στην ιστορική δικαιοσύνη !!!

Δραττόμεθα της ευκαιρίας για να εκφράσουμε τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη και ευγνωμοσύνη μας στην εισηγητή/λέκτορα, εκλεκτή καλή φίλη Σβετλάνα Πριτούλα, σε όλους τους συμμετέχοντες, σε όλους τους συναδέλφους και φίλους για την ανταπόκρισή τους, για την υποστήριξή τους !!!

Παρατίθεται σύνδεσμος με απευθείας αναμετάδοση της συνεδρίας μας στο κανάλι μας στο youtube και στο εδάφιο βιντεοσκοπημένων εκδηλώσεων του Κ.Ε.Π.:

https://youtu.be/oaJjytcTKrc
 

http://www.hecucenter.ru/ru/videoarc/grecheskij_sled_v_tavride__greki_v_krymu_chast_2_.html

Παρατίθεται σύνδεσμος στην παρουσίαση, που ειδικά για τη διάλεξη ετοίμασε η λέκτορας: https://docs.google.com/presentation/d/1ThYVWypCK545q5wyOCie8GgYmBJFFiHK/edit#slide=id.p1

Παρατίθεται σύνδεσμος στο κείμενο της διάλεξης σε ρωσική και ελληνική:
http://www.hecucenter.ru/up/ ПРИТУЛА__Греки в Крыму __ 21 сентября 2023г. (pdf.io).pdf

http://www.hecucenter.ru/up/GREEK__Σβετλάνα Πριτούλα__Eλληνικό Ίχνος στην Ταυρίδα_ греки в крыму 21.09.2023 (pdf.io).pdf

Εις το επανιδείν, αγαπητοί φίλοι και συνάδελφοι !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

Με εκτίμηση,

Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.
Some Image

Some Image

Some Image
Some Image

Some Image

Some Image
Пантикапей (Керчь), Пританей. Спектакль «Антигона» Софокла, постановка: Московский театр «Театр Луны» Фестиваль античного искусства «Боспорские Агоны»; июнь 2015г. Κреонт – Эвклид Кюрдзидис, Αнтигона – Теодора Янници.

Αρχείο Παντικάπαιον (Κερτς), Πρυτανείο. Παράσταση «Αντιγόνη» Σοφοκλέους, Θέατρο Μόσχας «Luna Theater». Διεθνές Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου», Ιούνιος 2015. Κρέων – Ευκλείδης Κιουρτζίδης, Αντιγόνη – Δώρα Γιαννίτση.

Some Image

Some Image

Some Image
Some Image
Some Image

Some Image
Some Image




 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

vkontaktehttp://vk.com/hecucenter
Youtubehttps://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ
Instagram: @hecucenter  
Яндекс.Дзен: 
https://zen.yandex.ru/id/6220a58d1dbee16e19cfb637
Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter

Δεν υπάρχουν σχόλια: