20 Μαρτίου 2024

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

 

Απόστολος Πούλιος.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και ΕΝΝΕΑ (9) ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ του ΡΩΣΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.
 

Μόσχα, 19 Μαρτίου 2024

       
   Αγαπητοί φίλοι!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσει την καινούρια, διγλωσση έκδοση, την επιστημονική μελέτη του Έλληνα φιλολόγου Απόστολου Πούλιου «НИКОС КАЗАНДЗАКИС и 9 СОВРЕМЕННЫХ РОССИЙСКИХ ПИСАТЕЛЕЙ, КОТОРЫХ ОН, ВЕРОЯТНО, ВСТРЕТИЛ В РОССИИ. / ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ και ΕΝΝΕΑ (9) ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ του ΡΩΣΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ, τους ΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ.»

Μετάφραση στη ρωσική, επιμέλεια έκδοσης, εικαστικά: Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορίας, δ/ντρια Κ.Ε.Π. - ISBN 978-5-6045800-6-6.

Το έργο εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή και είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο στο εδάφιο «Βιβλιοθήκη» του Δικτυότοπου του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στους εξής κάτωθι συνδέσμους στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/library/apostolos_poilios__nikos_kazantzakis_kai_rosoi_siggrafeis_.html

     

                         Αγαπητέ αναγνώστη!

Νίκος Καζαντζάκης – τιτάνιου βεληνεκούς μορφή του 20ου αιώνα, μεγάλος Έλληνας συγγραφέας, φιλόσοφος, στοχαστής, συγγραφέας μίας πλειάδας λογοτεχνικών έργων, που δίκαια συγκαταλέγονται στους θησαυρούς της παγκόσμιας λογοτεχνικής κληρονομιάς. Ο Καζαντζάκης είναι, παράλληλα, ένας μεγάλος οδοιπόρος και περιηγητής του πνεύματος και της ψυχής. Ένα ανήσυχο πνεύμα που ταξίδεψε, ανίχνευσε, μυήθηκε σε θρησκείες, φιλοσοφικά ρεύματα, περιηγήθηκε χώρες και πολιτισμούς, και μάς άφησε ένα πολυσχιδές λογοτεχνικό κληροδότημα. Μυθιστορήματα, φιλοσοφικές αναλύσεις, διηγήματα, περιηγήσεις, απομνημονεύματα κ.α. Στη Ρωσία ο Καζαντζάκης πραγματοποίησε τρία (3) ταξίδια [1925-1926, 1927, 1928-1929] και μάς κληροδότησε τα εξής 3 λογοτεχνικά έργα του: «Ταξιδεύοντας Ρουσία», «Λήμματα στο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη» και «Ιστορία της Ρωσικής Λογοτεχνίας», τα οποία και αποτέλεσαν την πηγή, το υλικό για την παρούσα μελέτη. Ποιούς από τους κορυφαίους ρωσοσοβιετικούς συγγραφείς ο Νίκος Καζαντζάκης συνάντησε ή μπορούσε να είχε συναντήσει;

Καζαντζάκης - οδοιπόρος και περιηγητής του πνεύματος και της ψυχής. Ένα ανήσυχο πνεύμα που ταξίδεψε, ανίχνευσε, μυήθηκε σε θρησκείες, φιλοσοφικά ρεύματα, περιηγήθηκε χώρες και πολιτισμούς, και μάς άφησε ένα πολυσχιδές λογοτεχνικό κληροδότημα. Μυθιστορήματα, φιλοσοφικές αναλύσεις, διηγήματα, περιηγητικές απομνημονεύματα κ.α.

Στο παρόν έργο ο διακεκριμένος σύγχρονος ερευνητής της πνευματικής κληρονομιάς του Καζαντζάκη, ο Έλληνας φιλόλογος Απόστολος Πούλιος, μάς αναδεικνύει την εκτίμηση και τον χαρακτηρισμό του Έλληνα συγγραφέα εννέα (9) εξέχοντες ρωσο-σοβιετικούς συγγραφείς εκείνης της περιόδου, με τους οποίους ο Καζαντζάκης πιθανότατα θα μπορούσε να συναντηθεί κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών του στη Ρωσία, τη Σοβιετική Ένωση την περίοδο 1925-1926, 1927 και 1928-1929. Αυτοί οι συγγραφείς είναι οι εξής κάτωθι: 1) Αντρέι Μπιέλυ (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Μπόρις Νικολάγιεβιτς Μπουγκάγιεφ), 2) Αλεξέι Μιχαήλοβιτς Ρεμιζώφ, 3) Ιβάν Αλεξέγιεβιτς Μπούνιν, 4) Μιχαήλ Αλεξέγιεβιτς Κουζμίν, 5) Όσιπ Αιμίλιεβιτς Μάντελσταμ, 6) Βλαντίμιρ Βλαντιμίροβιτς Μαγιακόφσκι, 7) Μπόρις Λεονίντοβιτς Πάστερνακ, 8) Ισαάκ Εμμανουήλοβιτς Μπάμπελ, 9) Μιχαήλ Ζόχτσενκο ή Ζόσενκο.

Το παρόν εκδοτικό εγχείρημα προορίζεται για ένα ευρύ φάσμα αναγνωστών, Ελλήνων και Φιλελλήνων, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τη νεότερη-νεότατη λογοτεχνία, αλλά και τις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Η παρούσα έκδοση είναι σκόπιμα δίγλωσση, σε ελληνική και ρωσική γλώσσα, γεγονός που ανταποκρίνεται, μεταξύ άλλων, και στους γλωσσικούς-παιδαγωγικούς στόχους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. Το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και του ευρύτερου κοινού, στη συγκεκριμένη θεματική, καταδεικνύει, για άλλη μια φορά, το βάθος και τη σημασία των κοινών σελίδων ιστορίας του ελληνικού και του ρωσικού λαού, καταδεικνύει το μέγεθος της ιστορικής, πνευματικής, πολιτισμικής μας κοινότητας.

Η παρούσα έκδοση εντάσσεται, επίσης, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. ως εκπροσώπου στη Ρωσία της Διεθνούς  Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη - ΔΕΦΝΚ.

Ελπίζουμε ειλικρινά ότι ο αναγνώστης θα αντλήσει από την παρούσα προσπάθεια ενδιαφέρον και ουσιαστικό υλικό.

Δρ. Θεοδώρα Γιαννίτση, διδάκτωρ ιστορικών επιστημών, διευθύντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru )

Some Image

ΣΗΜΕΙΩΜΑ για τον ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ.

Some Image

 Ο Απόστολος Πούλιος γεννήθηκε στον Πειραιά τον Δεκέμβριο του 1976. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία με ειδίκευση στη Γλωσσολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α. (Άριστα). Ακολούθως, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Διδασκαλία της Νέας Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας στη Φιλοσοφική Σχολή του Ε.Κ.Π.Α  (Άριστα). Από το 2010-2021 εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή στο Ε.Κ.Π.Α.: «Οι νεόπλαστες σύνθετες λέξεις στα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη» (Άριστα), μια πρωτότυπη συνεργασία της Γλωσσολογίας και της Νεοελληνικής Φιλολογίας. Από το 2005 μέχρι σήμερα διδάσκει στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γνωρίζει Αγγλικά και Γαλλικά. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα για τη γλώσσα του Καζαντζάκη και για τη διδασκαλία κειμένων του Καζαντζάκη στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει κάποιες από αυτές τις μελέτες, έχει  παρουσιάσει (ζωντανές και διαδικτυακές) διαλέξεις, εισηγήσεις και ανακοινώσεις. Επίσης, έχει συγγράψει και διασκευάσει θεατρικά έργα για σχολικές παραστάσεις, έχει γράψει ανέκδοτες ποιητικές συλλογές (σε παραδοσιακό και σε ελεύθερο στίχο) και έχει παίξει με επιτυχία σε ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ !!!

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!! ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ, ΣΘΕΝΑΡΟΤΕΡΟΙ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟΙ και ειλικρινά ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!!

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΚΕΠ !!!

 ΔΡΑΣТΗΡΙΟТHΤΑ - ΣΥΝΕΠΕΙΑΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ -ΠΙΣΤΗ- ΑΦΟΣΙΩΣΗ στο ΩΡΑΙΟ, το ΑΛΗΘΙΝΟ, το ΑΓΑΘΟ, το ΕΝΑΡΕΤΟ !!!

ΑΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ ΜΟΡΦΗΣ & ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ !!!

ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ !!!

ΧΡΗΣΙΜΗ- ΕΠΙΚАΙΡН ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ !!!

Some Image

          ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

                 Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

                              офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

             Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

Телеграм-канал ГКЦ: https://t.me/GreekCulturalCenter
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCViNQH3EVWwAU6STJiFi8tQ 

facebook: https://www.facebook.com/Hecucenter/ 
vkontakte:
http://vk.com/hecucenter 
 
Instagram: @hecucenter 

Чтобы отписаться от этой рассылки, перейдите по ссылке

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: