4 Μαΐου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 19. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (5-11 ΜΑΪ. 2024) ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ π. Δημητρίου Μπόκου

 Η Κιβωτός της Διαθήκης, το ιερότερο κειμήλιο του Ισραήλ, μετακινούμενη από τόπο σε τόπο, στεγαζόταν για αιώνες στη Σκηνή του Μαρτυρίου. Ο Δαυΐδ υποσχέθηκε στον Θεό με όρκο να μη δώσει ανάπαυση στον εαυτό του και να μην κοιμηθεί ποτέ ήσυχος, αν δεν βρει «τόπον τω Κυρίω, σκήνωμα τω Θεώ Ιακώβ», κατάλληλο τόπο και μόνιμη κατοικία για τον Θεό του λαού του.

Μετά από πολλές μετακινήσεις, η Κιβωτός μεταφέρθηκε επιτέλους από τον Δαυΐδ στην Ιερουσαλήμ και ειδικότερα στην ακρόπολή της, στον λόφο της Σιών. Εκεί ο Δαυΐδ θέλησε να χτίσει και ναό του Θεού, αλλά ο Θεός δεν του το επέτρεψε, γιατί η ζωή του ήταν γεμάτη πολέμους και αίματα. Ο ονομαστός ναός του Θεού χτίστηκε αργότερα από τον Σολομώντα τον υιό του.

3 Μαΐου 2024

« ΕΥΤΥΧΙΑ … Αφιέρωμα στη μεγάλη τραγουδοποιό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Τα καλύτερα ρεμπέτικα και λαϊκά του 20ου αι. »

 

Μόσχα, 3 Μαΐου 2024

Some Image

Αγαπητοί φίλοι!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στη μουσική παράσταση  « ΕΥΤΥΧΙΑ … Αφιέρωμα στη μεγάλη τραγουδοποιό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Τα καλύτερα ρεμπέτικα και λαϊκά του 20ου αι. »

2 Μαΐου 2024

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ-ΞΕΝΑΓΗΣΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ της ΜΟΣΧΑΣ – ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ και το τρέχον έτος 2024 !!!

 «AΛΛΟ ΕΝΑ AΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΝΕΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ»

ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΔΡΑΣΗ

ΠΑΛΙ & ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, ώρα 19:00

Some Image
Some Image

Αγαπητοί φίλοι!

Συνεχίζοντας και το 2024 την επιτυχημένη επί σειρά ετών δράση μας, τo Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) και το πρόγραμμα «Οι ξένοι στην πόλη» σάς προσκαλούν σε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο της Μόσχας, που περιλαμβάνει την Ελληνική Συνοικία, καθώς και άλλες τοποθεσίες εγκατάστασης των ξένων κατά την περίοδο 17ου -19ου αι.

Ουαί υμίν εργάται υποκριταί

 Την 1ην Μαΐου Μεγάλην Τετάρτη το εσπέρας δεν μετεδόθη η ακολουθία των Παθών   λόγω του ότι ήτο 1η Μαΐου και την ημέραν αυτήν ο εργάτης δεν πρέπει να εργάζεται!!!!! Οποία απάτη στον ευατόν του! Η Αρχιεπισκοπή ζήτησε από την ΠΟΣΠΕΡΤ, Συνδικαλιστικόν όργανον των εργαζομένων στην ΕΡΤ να επιτρέψει την εργασίαν των τεχνικών  ώστε να μεταδοθεί η ακολουθία!  Και η ΠΟΣΠΕΡΤ ηρνήθη! Τι είδους έγκλημα θα διέπραττον οι τεχνικοί με την μετάδοση της ακολουθίας; ΟΥΔΕΝ απολύτως! Ούτε έγκλημα, ούτε παρανομίαν, ούτε παράβαση ιερών κι οσίων. Οι εργάτες άλλων υπηρεσιών, οίον, εστιατορίων , αρτοποιείων , καφενείων , ζαχαροπλαστείων, ειδών διατροφής, ιατρείων,  Νοσοκομείων, ΕΚΑΒ, ΕΛΑΣ, ηθέτησαν για την τήρηση των  αποδεχομένων;

1 Μαΐου 2024

Άγνοια ή μίσος κατά της Ελληνικής Γλώσσης;;;Μιχαήλ Στρατουδάκης

 Απλούν ερώτημα με διακατέχει. Οι συντάσσοντες τους Ελληνικούς Νόμους γνωρίζουν Ελληνικά; Και αναφερόμεθα στους συντάκτες Νομοσχεδίων και όχι στους καθημερινούς ομιλητές,  διότι οι Νόμοι πρέπει να είναι συντεταγμένοι στην Ελληνικήν Γλώσσαν, με  Γραμματικήν και Συντακτικόν. Είναι επίσημα έγγραφα και δεν είναι δυνατόν να πάσχουν. Δεν είναι επίσης επιτρεπτόν στα κείμενα των Νόμων να υπάρχουν ξένες λέξεις. Στο Ελληνικόν Κοινοβούλιον μοναδική Γλώσσα είναι η Ελληνική! Οι αλλότριες είναι  μιάσματα και μολυσματικές για την Εθνικήν Νομοθεσίαν.

30 Απριλίου 2024

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΑΠΟ ΒΑΛΥΡΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ

Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι μια από τις οικογένειες της βαλύρας, την οικογένεια Παπασαραντόπουλου

Από 10 διαφορετικά αρχεία που είναι: 

ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΤΡΟΙΖΗΝΑΣ

ΕΝΟΡΚΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 1850-60

ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΕΠ ΤΟΜΟΣ 20

ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΦΥΛΛΟ 58

ΓΕΝΕΑΛΟΓΙΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

ΑΡΧΕΙΟ ΜΙΜΗ ΦΕΡΕΤΟΥ .ΜΙΚΡΟΜΑΝΗ ΣΕΛ 398-402 20-4-1829 ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ  ΜΠΟΒΗΣ ΠΑΝ ΜΙΧ ΠΑΠΑΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕΛ. 404 ΚΑΙ 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΒΑΛΥΡΑΣ  ΟΝΟΜΑΤΟΘΕΣΙΑ ΒΑΛΥΡΑΣ ΠΡΑΞΕΙΣ  29,32, 1960 

ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 1847, 65, 73

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΧΕΙΟ

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΤΟΥ  1907

ΓΕΘΣΗΜΑΝΗ, Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ π. Δημητρίου Μπόκου

 Ὁ Μυστικὸς Δεῖπνος ἔχει τελειώσει. Ἡ παράδοση «τῶν καθ’ ἡμᾶς φρικτῶν Μυστηρίων» ἔλαβε πέρας. Καὶ ἀφοῦ τελείωσε τὰ πάντα ὁ Χριστός, ἀναχώρησε ἀπὸ τὸ ὑπερῶο τῆς Ἱερουσαλὴμ γιὰ τὸ ὄρος τῶν Ἐλαιῶν. «Ἐξῆλθε σὺν τοῖς μαθηταῖς αὐτοῦ πέραν τοῦ χειμάρρου τῶν Κέδρων, ὅπου ἦν κῆπος, εἰς ὃν εἰσῆλθεν αὐτὸς καὶ οἱ μαθηταὶ αὐτοῦ» (Ἰω. 18, 1).

Ὅμως μετὰ ἀπὸ λίγο στὸν κῆπο τῆς Γεθσημανῆ ὁ Χριστὸς εἶναι μόνος. Οὔτε οἱ τρεῖς πιὸ ἔμπιστοι μαθητές του, Πέτρος, Ἰάκωβος καὶ Ἰωάννης, δὲν μπόρεσαν νὰ γρηγορήσουν, νὰ συναγρυπνήσουν μαζί του. «Ἦσαν γὰρ αὐτῶν οἱ ὀφθαλμοὶ βεβαρημένοι», ἀλλὰ καὶ ἡ λύπη «πεπλήρωκεν», εἶχε πλημμυρίσει τὴν καρδιά τους. Ὅμως καὶ ἡ ψυχὴ τοῦ Χριστοῦ εἶναι «περίλυπος ἕως θανάτου». Ἡ λύπη του εἶναι τόσο μεγάλη ποὺ κινδυνεύει νὰ πεθάνει ἀπὸ αὐτήν. Ἡ ἀγωνία του ὑπῆρξε μακρὰ καὶ εἶχε ἀρχίσει πολὺ νωρίτερα.

29 Απριλίου 2024

Η ΣΤΑΥΡΩΣΗ .π. Δημητρίου Μπόκου “Ουκέτι υμάς λέγω δούλους, …υμάς δε είρηκα φίλους…” (Ιω. 15, 15)

 Βάδιζε μοναχικός και κουρασμένος στην άκρη του δρόμου ανασηκώνοντας την άκρη του ράσου του για να το προφυλάξει απ’ τα λασπόνερα. Τυλιγμένο σε πορφυρό ύφασμα έσφιγγε με το δεξί του χέρι πάνω στο στήθος το κουτάκι με τα Άγια, καθώς επέστρεφε απ’ το σπίτι κάποιου αρρώστου. Τα πόδια του γίνονταν όλο και περισσότερο μολύβι, τα μάτια του βάραιναν νυσταγμένα. Μεγάλη Πέμπτη σήμερα κι απ’ το πρωί δεν είχε πάρει ανάσα ο παπα-Χρήστος. 

Είχε γυρίσει αργά το απομεσήμερο, σχεδόν τρεισήμιση, στο σπίτι του. Η πρεσβυτέρα του, βλέποντάς τον ξεθεωμένο, του σέρβιρε αμέσως λίγη σκέτη ντοματόσουπα. Να φάει λίγο, να ανασάνει, να ’ναι στις πέντε πάλι στην εκκλησία. Για όσους, έστω και τελευταία στιγμή, αναζητούν πνευματικό. 

Με το που έβαλε τη μπουκιά στο στόμα του, το τηλέφωνο χτύπησε. 

-  Άσε, το παίρνω εγώ! είπε η πρεσβυτέρα. 

Κυκλοφορεί το 8o τεύχος του περιοδικού «Health Today Magazine»

  Με πλούσια ύλη και συνέντευξη εξωφύλλου του Καθηγητή και Ακαδημαϊκού Γεώργιου Χρούσου o οποίος μιλά για τη νέα έρευνα σχετικά με το στρες, τους μηχανισμούς και τη διαχείρισή του.

Τα βασικά θέματα του νέου τεύχους του «Health Today Magazine» είναι:

·  Αφιέρωμα στην παχυσαρκία.

·  Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας.

·  Μελίνα Θωμαΐδου: Το “μαζί” έχει τη δύναμη να επιδρά θετικά στις ζωές όλων των ανθρώπων.

Οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών είναι Εμπαιγμός, υποκρισία και κοροϊδία

 Κάνουν επισκέψεις για να ενημερωθούν και να μιλήσουν με τους απλούς ανθρώπους και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα τους.

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Και θα ενημερωθούν με μια 5λεπτη συζήτηση; Με τα λίγα λόγια σε ένα τσίπουρο; Δεν σου έχει συμβεί να μελετάς και να ξαναμελετάς ένα πρόβλημα και να παίρνει μέρες και εβδομάδες για να το κατανοήσεις και να το λύσεις; Και αυτοί θα ενημερωθούν και θα κατανοήσουν με την δήθεν προσοχή και τα χαμόγελα και τις αγκαλιές και τις φώτο;;;

28 Απριλίου 2024

Μας μπουκώνουν με εκατομμύρια και δισεκατομμύρια

 2,1 δις για την αντιπυρική (που θα είναι δύσκολη φέτος, λέει, αλλά πως το γνωρίζει;) αλλά που θα αρχίσει να παραδίδεται το 2025. Ο Κικίλιας τα λέει και αναρωτιέμαι αν διαβάζει αυτά που του γράφουν.

 

Θεοφάνης Α. Τσαπικούνης

 

 

Μας λέει:

 

«Το εμβληματικό πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ, θα δημιουργήσει ένα ισχυρότατο πλέγμα υλικοτεχνικών μέσων και νέων τεχνολογικών εφαρμογών που θα χρησιμοποιούνται για την Πολιτική Προστασία της χώρας». Χωρίζεται σε τέσσερις άξονες παρέμβασης. Ο πρώτος άξονας είναι η αναβάθμιση υποδομών και εγκαταστάσεων, ο δεύτερος τα συστήματα προειδοποίησης και τα µέσα πρόληψης, ο τρίτος είναι ο εξοπλισµός και τα µέσα υποστήριξης και συντονισµού και ο τέταρτος είναι ο επιχειρησιακός εξοπλισµός και τα µέσα αντιµετώπισης.

27 Απριλίου 2024

Γιατί τόση αναφορά στον Βελόπουλον αρχιεπίσκοπε Ιερώνυμε;

Την Παρασκευήν 26ην  Απριλίου και σε εξοχικήν περιοχήν ομού με τον πρωθυπουργόν  ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος είχε ευρείαν αναφοράν στο όνομα του Αρχηγού της Ελληνικής Λύσεως κυρίου  Κυριάκου Βελοπούλου. Δεν έλαβα γνώση όλων των αναφορών, αλλά μου εκινήθη η περιέργεια γιατί αυτή η αναφορά και δη ενώπιον του πρωθυπουργού όστις δεν διάκειται και τόσον ευμενώς προς αυτό το πολιτικόν Κόμμα. Απ’ ότι αντελήφθην ήθελε να «επιπλήξει» τον Βελόπουλον, όστις παρήνεσε τους ψηφίσαντας τον Νόμον για τα ομόφυλα ζεύγη να μη παραστούν στις εκκλησίες προς αποφυγήν επιπτώσεων όπως εσχάτως παρουσιάσθη σε Ιερόν Ναόν. Δεν επρόκειτο για απαγόρευση γιατί δεν είχε τοιούτον δικαίωμα, αλλά περί φιλικής συστάσεως. Δεν ήτο απαγορευτικός.

26 Απριλίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 16. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (28 ΑΠΡ.-4 ΜΑΪ. 2024) Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ π. Δημητρίου Μπόκου

Με την Κυριακή των Βαΐων κλείνει ο κύκλος των έξι εβδομάδων της Μεγάλης Σαρακοστής και μπαίνουμε στη Μεγάλη Εβδομάδα (συνολικά 49 ημέρες νηστείας). Είναι μεγάλη η εβδομάδα αυτή, όχι γιατί έχει διαφορετική χρονική διάρκεια από τις άλλες, αλλά επειδή συντελέστηκαν κατ’ αυτήν τα συγκλονιστικότερα συμβάντα της παγκόσμιας ιστορίας, τα πρωτόγνωρα γεγονότα του σχεδίου της θείας Οικονομίας, τα φρικτά Πάθη, η θεόσωμος ταφή και η εις Άδου κάθοδος του Χριστού, για να ακολουθήσει η λαμπροφόρος Ανάστασή του. Όλα αυτά δηλαδή, διά των οποίων «της φθοράς το ημέτερον γένος ανακληθέν, προς αιωνίαν ζωήν μεταβέβηκεν». 

« ΕΥΤΥΧΙΑ … Αφιέρωμα στη μεγάλη τραγουδοποιό Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου. Τα καλύτερα ρεμπέτικα και λαϊκά του 20ου αι. »

 

Μόσχα, 24 Απριλίου 2024

Some Image

Αγαπητοί φίλοι!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει στη μουσική παράσταση  

Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, ώρα 19:00,  στο καλλιτεχνικό στέκι "DOM-ДОМ",
24/4, Bolsh
oi Ovchinnikovskyi pereulok, Moscow.

Συμμετέχουν:

  • Χορωδία Κ.Ε.Π., καλλιτεχνική δ/ντρια η Ινέσσα Εφραιμίδου.
  • Χορευτικό Συγκρότημα Κ.Ε.Π., καλλιτεχνική δ/ντρια η Οξάνα Ρακτσέγιεβα.
  • Μαζί μας ο δημοφιλής και αγαπητός στη ρωσική πρωτεύουσα Έλληνας μουσικός-ερμηνευτής Δημήτρης Κατσιούρας.
  • Αφήγηση, στο ρόλο της ΕΥΤΥΧΙΑΣΔώρα Γιαννίτση.

25 Απριλίου 2024

Η Ινέσσα μας στο Φεστιβάλ «Ο Δρόμος προς τη Γιάλτα - Road to Yalta»!!!

 ΖΗΤΩ, ΖΗΤΩ, ΖΗΤΩ!!! ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!!!

Some Image

Τα αστέρια μας Ινέσσα Εφραιμίδου και Αριάδνη Προκοπίδου στο φεστιβάλ «Ο Δρόμος προς τη Γιάλτα - Road to Yalta».

ΤΟΥΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Αγαπητοί φίλοι!

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. με απίστευτη χαρά μοιράζεται τα ευχάριστα νέα!!!

Η αγαπημένη μας, η δική μας Ινέσσα, η εν Μόσχα αποσπασμένη εκπαιδευτικός από την Ελλάδα, καλλιτεχνική διευθύντρια της Χορωδίας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. «Αστέρια» Ινέσσα Εφραμίδου – συμμετέχει στο 6ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ «Δρόμος προς τη Γιάλτα». Η Ινέσσα μας εκπροσωπεί τη Χώρα μας, την Ελλάδα, στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Δρόμος προς τη Γιάλτα». Μαζί της είναι και η επίσης αγαπημένη μας Ελληνίδα τραγουδίστρια, εκτελεστική διευθύντρια του Συλλόγου Ελλήνων Μόσχας, Αριάδνη Προκοπίδου .

24 Απριλίου 2024

Οι Ρώσοι Φιλέλληνες ποιητές για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 !!!

 

Με την ευκαιρία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ,

της ΗΜΕΡΑΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, ώρα 16.30 – Συναυλία-Παράσταση

ΕΛΛΗΝΙΔΑ – ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΛΟΓΙΖΕΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ…» 

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει το βίντεο από την εορταστική μας εκδήλωση-παράσταση, συναυλία «ΕΛΛΗΝΙΔΑ – ΓΕΝΝΗΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΦΛΟΓΙΖΕΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ…» Οι Ρώσοι Φιλέλληνες ποιητές για την Ελληνική Επανάσταση του 1821 !!!»αφιερωμένη στην Ημέρα της Ανεξαρτησίας, της Εθνικής Παλιγγενεσίας, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στο Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης του Δήμου Μόσχας – ΚΑΠΙ «Meshanskoe», αίθουσα συναυλιών.

23 Απριλίου 2024

19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ !!! Το ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να συμπληρώσετε ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

 Μόσχα, 23 Απριλίου 2024

Αγαπητοί φίλοι!

Δια της παρούσης σάς εκφράζουμε τις προσρήσεις και το σεβασμό μας, καθώς και τη γενικότερη εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μας για την αλληλεπίδρασή μας μαζί σας!!! Ευχαριστούμε που επιλέξατε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. για συνεργασία και σύμπραξη. Ελπίζουμε η ακαδημαϊκή χρονιά να σας μείνει αξέχαστη και η διδακτική διαδικασία να είναι αλληλένδετη με πολλά θετικά συναισθήματα.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές σας και τα μέλη των Συλλογικοτήτων μας έχουν ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εκμάθηση της γλώσσας, στην εξέλιξη των δεξιοτήτων και στην εκφραστικότητα τους στην παρουσίαση του πλούτου της μουσικής και χορευτικής κληρονομιάς της Ελλάδας στο κοινό.

Για εμάς, η κοινή μας φιλία, η αλληλοκατανόηση, οι διαπροσωπικές μας σχέσεις, η ανθρώπινη συνεργασία και αλληλεπίδρασή μας και, ως εκ τούτου, ο κοινός μας στόχος είναι να μυήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στον ελληνικό πολιτισμό, να εμβαθύνουμε στην πολιτιστική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, η διεύρυνση των εστιών της συνεργασίας μας, η περαιτέρω ενίσχυση των ρωσοελληνικών πολιτιστικών και πνευματικών δεσμών, μεταξύ άλλων και σε διαπροσωπικό επίπεδο, σε επίπεδο σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

3 ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΑΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΛΥΡΑ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΜΑΣΣΑΛΙΑ

  ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΟΥ ΕΝΟΡΙΑΚΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΥΡΑΣ ΠΑΠΠΟΥΣ  ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ), ΚΑΙ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ ΣΤΟΝ ΕΝΟΡΙΑΚΟ ΝΑΟ ΒΑΛΥΡΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ . 

Λύρας Α. Παναγιώτης ή Πωλ (Lyras Paul) (1882 – 1953) έμπορος από την Καλαμάτα (Βαλύρα Μεσσηνίας). Διέμενε στη Γαλλική Γουϊνέα και εμπορευόταν για τον εμπορικό οίκο Paterson & Zochonis που είχε έδρα στο Μάντσεστερ. Παντρεύτηκε το 1917 στη Μασσαλία με την Βατία Καστρωμένου από την Αθήνα (1887 – 1959) ενώ διέμενε ακόμη στη Γαλλική Γουϊνέα όπου γεννήθηκε και ο γιος του Αθανάσιος – Παύλος το 1918. Ο Παναγιώτης Λύρας εγκαταστάθηκε στη Μασσαλία το  1919 και ανέλαβε τη διεύθυνση του υποκαταστήματος του εμπορικού οίκου Paterson & Zochonis.

22 Απριλίου 2024

«Το Πάσχα στην Ελλάδα. Παραδόσεις, ήθη και έθιμα σε διάφορες περιοχές της Χώρας μας.»

 Το θέμα της 100ης συνάντησης της Λέσχης μας, διατυπώνεται ως εξής:

Συντονιστής της συνεδρίας μας ο καθηγητής ελληνικής γλώσσας στα μαθήματα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού - Κ.Ε.Π., φορέας τη ελληνικής γλώσσας Νίκος Καραταράκης. Μαζί του και η δ/ντρια του Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός, Δώρα Γιαννίτση,

20 Απριλίου 2024

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΒΑΦΗ !!!

 Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού-Κ .Ε.Π. βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σάς προωθήσει ενημέρωση σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα του Έλληνα ποιητή ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΒΑΦΗ - 29 Απριλίου.

Θεσμοθετείται στον Βόλο, μέσα από τριήμερο εκδηλώσεων υπό την αιγίδα της UNESCO

Με πρωτοβουλία του Γιώργου Φουντούλη -κιθαρίστα, συνθέτη, καθηγητή, συγγραφέα, με 300 ιδρυτικά μέλη – ποιητές, λογοτέχνες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, φιλότεχνους και με σημαία το συμβολικό ποίημα του Καβάφη «Θερμοπύλες», θα γίνει στον Βόλο η ίδρυση και θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Καβάφη 29 Απριλίου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO, με τη συμμετοχή φορέων και ποιητών από όλο τον κόσμο.

Το εορταστικό τριήμερο για την ίδρυση και θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Καβάφη, θα διεξαχθεί από τις 27 έως τις 29 Απριλίου 2024 στον Βόλο, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Ομίλων και Κέντρων για την UNESCO.

Θα προστατεύσομεν τα δικαιώματά μας στο Αιγαίον»!! (λένε αδειαλείπτως)!!! Μιχαήλ Στρατουδάκης

 Αυτή είναι η μόνιμη επωδός των τούρκων και εμείς δεν έχομεν στόμα να τους ερωτήσωμεν.

  • Ποια είναι τα δικαιώματά σας στο Αιγαίον  και που τα βρήκατε; Τι αφορούν;;;

Διαρκώς αναφέρονται σε θέματα εντός του Αρχιπελάγους και απάντηση δεν λαμβάνουν καμμίαν, τόσον  αποτελεσματικήν ώστε να μη τολμήσουν να ξαναομιλήσουν!!!!

Φωνάζουν να αποσυρθούν υπάρχουσες στρατιωτικές δυνάμεις από τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και εμείς αντί να τις ενισχύσομεν, εκδίδομεν κάποιες χλιαρές ανακοινώσεις ότι κινούμεθα  στα όρια του Διεθνούς Δικαίου και  συστήνομεν στην τουρκίαν να τα σεβαστεί! Η τουρκία ούτε τα σέβεται ούτε τα τηρεί.  Κάνει αυτό που θέλει και αντίδραση δεν ευρίσκει!

19 Απριλίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 17. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (21-27 ΑΠΡ. 2024) Η ΜΥΡΟΦΟΡΑ ΚΑΙ Η ΚΟΣΚΙΝΟΥ π. Δημητρίου Μπόκου

Ο Χριστός ανέβαινε για τελευταία φορά στα Ιεροσόλυμα για την εορτή του Πάσχα. Καθ’ οδόν προέλεγε στους μαθητές του τη σύλληψή του, τον μαρτυρικό του θάνατο, αλλά και την τριήμερη Ανάστασή του. Οι μαθητές του όμως δεν μπορούσαν ακόμα να κατανοήσουν το μυστήριο του Σταυρού και της Ανάστασης. Δεν είχαν λάβει τη φωτιστική χάρη του Αγίου Πνεύματος. Σκέφτονταν ακόμα ανθρώπινα. Θεωρούσαν τη βασιλεία του Χριστού επίγεια. Αναλογίζονταν ποια θέση θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν αυτοί σ’ αυτήν. Έτσι δυο απ’ αυτούς, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης, ζήτησαν από τον Χριστό επίσημες θέσεις και αξιώματα (Κυριακή Ε΄ Νηστειών). 

18 Απριλίου 2024

Άρθρο του καθηγητή Γεώργιου Μέργου: H έλλειψη ανταγωνισμού στην οικονομία.

 

Τα τελευταία δύο χρόνια η ακρίβεια έχει γίνει κεντρικό θέμα στη οικονομική ειδησεογραφία, καθώς και οι επιπτώσεις της στην ανισότητα και τη φτώχεια. Όμως, μικρή αναφορά γίνεται στην έλλειψη ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και στην επίπτωσή του στο ισοζύγιο πληρωμών. Ουσιαστικά το πρόβλημα της έλλειψης ανταγωνισμού είναι κεντρικό ζήτημα στη λειτουργία των αγορών και σημαντικός προσδιοριστικός παράγων της ακρίβειας και της έλλειψης ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας διαχρονικά.

Οργασμός ταχύτητος για μίαν θέση στο Ευρωκοινοβούλιον! Μιχαήλ Στρατουδάκης

 Η σφοδρότητα και η ταχύτητα με την οποίαν  διαπνέονται οι υποψήφιοι  για Ευρωβουλευτές δεν περιγράφεται! Αδιάλειπτες κινήσεις και ομιλίες με το πρόσχημα  ότι πρέπει να αλλάξουμεν την Ευρώπην!  Τι αλλαγή σκοπεύουν να κάμουν δεν αναφέρεται από κανέναν.  Ούτε από τους υποψηφίους ατομικώς ούτε από τα Κόμματα στα οποία ανήκουν. Ο πρώτος στόχος είναι να συμπεριληφθούν στους καταλόγους των Κομμάτων και για την πράξη αυτήν τα μέσα είναι αναρίθμητα! Ο δεύτερος είναι η επιτυχία και εδώ ο αγώνας είναι ασταμάτητος και δη επί δύο μήνες φέτος προεκλογικής περιόδου!! Αυτονόητον ότι η Δημοσία Διοίκηση αλλά και οι μεγάλοι  φορείς θα περιέλθουν στο έσχατον σημείον δράσεως σε βάρος του πολίτη και φυσικά του Δημοσίου.

16 Απριλίου 2024

«ΑΙΩΝΙΑ ΛΑΜΨΗ ΟΜΟΡΦΙΑΣ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»

 

ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

Διαδικτυακός κύκλος διαλέξεων στην ιστορία της τέχνης

Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024., 19:00, online (ώρα Μόσχας και Ελλάδας)

https://us02web.zoom.us/j/82288640543?pwd=a0gwVE0rUTJjNTRMck1KT2E0OHlDUT09

Meeting ID:  822 8864 0543

Passcode: 894696

Μόσχα, 16 Απριλίου 2024

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. είναι στην ευχάριστη θέση να σάς παρουσιάσει τον κύκλο διαλέξεων, στη ρωσική, αφιερωμένο στην ιστορία της τέχνης, «Αιώνια λάμψη ομορφιάς. Η Ελληνική και Βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση» από τον ιστορικό της τέχνης, εξειδικευμένο στην ιστορία της αρχαίας ρωσικής και βυζαντινής τέχνης Αλεξάντρ Ζβέρεβ. Στο πλαίσιο του εν λόγω κύκλου διαλέξεων, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε στη δέκατη διάλεξη του κύκλου  με θέμα:
 

«ΕΞΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»



Τετάρτη, 17 Απριλίου 2024., в 19:00, online (ώρα  Μόσχας και Ελλάδας)

15 Απριλίου 2024

ΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΜΕΡΟΣ 14. ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

 

Τα 50 κεφάλαια του κειμένου είναι τα εξής:

 

1.          Στη ράμπα του Άουσβιτς

2.          Στην Ακτή

3.          Φυλακισμένες

4.          Καταστάσεις πριν – μετά

5.          Πόλεμος

6.          Αναπάντητα ερωτήματα

7.          Ο παππούς

8.          Κατοχική ζωή στην Ακτή

9.          Τάφος για τον Ιούδα

10.        Ο Σάμι παρτιζάνος

11.        Η απόφαση

12.        Η νέα χρονιά 1940

13.        Αντίο σύντροφοι

14.        Πρέπει να φύγω

15.        Στο Ολκούζ

16.        Η Πράγα

17.        Το πουλόβερ

18.        Το 1941

19.        Το πρώτο ξύλο

20.        Ο Λούκας στην Ακτή

14 Απριλίου 2024

ΦΙΛΙΑ.ΕΙΔΟΣ ΔΥΣΕΥΡΕΤΟ ΚΑΙ ΕΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

 ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Δ. ΛΥΡΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 

Η ζωή μας είναι πολύ σύντομη και διαπιστώνουμε ότι χάνουμε, γονείς, γειτόνους, συμμαθητές, σπίτια κλείνουν και ρημάζουν και πολλοί είμαστε τυχεροί ,που έχουμε ακόμη ανιδιοτελείς φίλους στο πέρασμα των χρόνων, και μπορούμε να επικοινωνούμε χωρίς συμφέροντα και υπολογισμούς. Οι φιλίες  μας είναι ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής μας. Είναι γνωστό ακόμη ότι η φιλία δεν είναι μια εύκολη και απλή υπόθεση. Για πολλούς ανθρώπους το να κάνουν ή να διατηρούν φίλους είναι δύσκολο. Σε μια γνήσια φιλία υπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, ανιδιοτέλεια, ειλικρίνεια, και χωρίς σκοπιμότητες, και διαρκεί στο πέρασμα του χρόνου.

 Φιλία είναι η  σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων του ίδιου ή και διαφορετικού φύλου, με κύρια χαρακτηριστικά τον αμοιβαίο σεβασμό, εμπιστοσύνη, αλληλοεκτίμηση,  και κατανόηση, χωρίς να υπάρχει συμφέρον από  τα μέλη που την αποτελούν.  

13 Απριλίου 2024

«Μού βαλε το δάκτυλο πίσω».Μιχαήλ Στρατουδάκης

 Αίσχος και ντροπή!!! Ντροπή κι αίσχος!!! Δεν είναι αυτές ειδήσεις!  Το ακούσαμεν στο βραδινόν δελτίον ειδήσεων μεγάλου Αθηναϊκού τηλεοπτικού σταθμού την 9ην Απριλίου τ.έ.  Η συντάκτις περιέγραφε τις ασέλγειες που δέχθηκε νεαρός  από άλλον νεαρόν. Και αυτά κατεγράφησαν στην προανάκριση και έχουν σκοπόν εξακριβώσεως και μεγέθους του γεγονότος. Η ρεπόρτερ δεν μπορούσε να το αποφύγει και να αναφέρει απλώς ότι δέχθηκε ο νεαρός ασέλγειαν;;; Τα κείμενα των προανακρίσεων και των δικογραφιών δεν πρέπει να βλέπουν το φως της δημοσιότητος. 

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 16. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (14-20 ΑΠΡ. 2024) ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ π. Δημητρίου Μπόκου


Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών τιμούμε τον μεγάλο Πατέρα της Εκκλησίας Ιωάννη τον Σιναΐτη (ηγούμενο του Σινά). Είναι ο συγγραφέας της «Κλίμακος», του περίφημου βιβλίου, στο οποίο εκτίθεται ο τρόπος ανάβασης στα πνευματικά σκαλοπάτια των αρετών.

Η προσευχή κατέχει καίρια θέση στην κλίμακα αυτή. Θα ερανισθούμε λοιπόν ελάχιστα ψήγματα από τη σοφία του αγίου Ιωάννου για την προσευχή, η οποία είναι «τροφή ψυχής, νου φωτισμός, απογνώσεως πέλυξ, ελπίδος απόδειξις». Και είναι πιο απαραίτητη για την ψυχή από όσο η αναπνοή για το σώμα.

Για να παραστούμε μπροστά στον Βασιλέα και Θεό μας, λέγει ο άγιος Ιωάννης, δεν πρέπει να πάμε απροετοίμαστοι. Βασική προϋπόθεση για να σταθούμε μπροστά στον Κύριο είναι να έχουμε τον χιτώνα της ψυχής υφασμένο ολόκληρο με το νήμα της αμνησικακίας. Αλλιώς, δεν θα ωφεληθούμε τίποτε από την προσευχή. Και το όλο ύφος της προσευχής ας είναι απλό, αποίκιλο, ανεπιτήδευτο. Ο τελώνης και ο άσωτος με ένα και μόνο λόγο συμφιλιώθηκαν με τον Θεό.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 15. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (7-13 ΑΠΡ. 2024) ΚΟΛΑΣΗ Ή ΕΥΛΟΓΙΑ π. Δημητρίου Μπόκου

 Λέει το ανέκδοτο, ότι μια ηλικιωμένη κυρία αποφάσισε να πληρώσει έναν καλό ζωγράφο να της φτιάξει το πορτρέτο της. Του λέει λοιπόν: «Ζωγράφισέ με να φοράω σκουλαρίκια με διαμάντια, περιδέραιο με ζαφείρια, βραχιόλια με σμαράγδια, καρφίτσες με ρουμπίνια και ένα χρυσό ρολόι Ρόλεξ». «Μα αφού δεν φοράς τίποτα από όλα αυτά, γιατί να το κάνω αυτό;» ρωτάει ο ζωγράφος. «Το ξέρω», απαντά εκείνη. «Σε περίπτωση όμως που εγώ πεθάνω πριν από τον άντρα μου, επειδή είμαι σίγουρη ότι θα ξαναπαντρευτεί, θέλω η καινούργια γυναίκα του να κάνει άνω-κάτω το σπίτι ψάχνοντας για όλα αυτά τα χρυσαφικά και να του κάνει την ζωή μαρτύριο».

30 Μαρτίου 2024

ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ .ΜΕΡΟΣ 13. ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Όττο έσκυψε το κεφάλι του. εγώ ¨ήρθα¨ από τη Ρουθηνία, στα Καρπάθια, και αμέσως μπήκα στο ¨κομάντο της πατάτας¨ . Στη συνέχεια με πήγαν στα μαγεριά. ήταν ζεστά, δεν πεινούσα, αλλά είχε πολύ ξύλο ρε φίλε. Μάλλον έχω χάσει πολλά».

«Άρα ήσουν καλά φιλαράκο. Στη ράμπα θέλει κότσια και ψυχραιμία για να μη σπάσεις το κεφάλι σου στα βαγόνια ή για να μη σπάσεις το κεφάλι κάποιου SS”.  Ο Σάμι άρχισε να κλαίει. «Σταμάτα, αν σε δουν οι SS μπορεί α σε τσακίσουν στο ξύλο, αφού το ξέρεις πως είναι απρόβλεπτοι».

«Θα σου διηγηθώ μερικά τρομερά γεγονότα που έζησα, που είδα χωρίς να είμαι συμμέτοχος ή που άκουσα από τρίτους.

»Ένα πολύ δύσκολο έργο ήταν οι αποστολές με τους πολλούς νεκρούς. Όταν το ταξίδι  ήταν πολυήμερο και ταυτόχρονα η αποστολή ήταν πολυάριθμη, στα βαγόνια βρίσκαμε μόνο ή σχεδόν μόνο νεκρούς. Σκέψου να είσαι αναγκασμένος να βγάζεις 100 πτώματα στοιβαγμένα ως σαρδέλες, κολλημένα από τη σήψη τους με μια ανυπόφορη μυρωδιά και με τα ρόπαλα στην πλάτη σου … τι κάνεις φίλε, πώς αντέχεις, πώς συνεχίζεις;

29 Μαρτίου 2024

ΣΤΗΝ ΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ.ΜΕΡΟΣ 12 .ΣΕΛ 151-180. ΣΠΥΡΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΥ

  Ο  Σάμι τοποθετήθηκε στην αίθουσα με τα ρούχα, έγινε βοηθός του επόπτη των γυναικών, αυτού που έδινε το τελικό ok στη διαλογή των ρούχων των δολοφονημένων Εβραίων μετά το ενδελεχές ψάξιμό τους για κρυμμένα χρυσαφικά και χρήματα.

Ουσιαστικά ήταν αυτός που μάζευε τα κλοπιμαία χρυσαφικά και τα μετέφερε στην επόμενη αίθουσα, τα παρέδιδε στον εκεί SS και γυρνούσε να βοηθήσει στη διαλογή.

Ως ράφτης που ήταν του ανατέθηκε η αξιολόγηση και η ¨επιμέλεια¨ των πολυτελών κομματιών –γούνες, μετάξια, κασμίρια.

Όταν ¨γνωρίστηκε¨ με τους υπεύθυνους τον κάλεσε ¨φιλικά¨ ο επικεφαλής SS και του ζήτησε μια χάρη: να του βρει ένα πουλόβερ μερινός για αυτόν και για τη γυναίκα του ένα φόρεμα λάμπσγουλ.  Ως αντάλλαγμα θα είχε τα στραβά μάτια του φρουρού, αν ο Σάμι τα έβρισκε με καμία κοπελίτσα από τον ¨Καναδά¨ .

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΝΕΑΡΩΝ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑ ΤΗΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ, ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ !!!

 

Με την ευκαιρία της ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ,    της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,

της ΗΜΕΡΑΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ


Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024, ώρα 21:00-22:45 (ώρα Μόσχας)

ώρα 20:00-21:45 (ώρα Ελλάδα)

την εκδήλωση δύνασθε να αναρτήσετε στους συνδέσμους

https://www.youtube.com/watch?v=wwcJhiRFyZw

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/2432024_pagkosmia_enosi_ellinismoi_ekdilosi_gia_tin_ethniki_paliggenesia_.html

Some Image

Μόσχα, 27 Μαρτίου 2024

          Αγαπητοί φίλοι,

      Με την ευκαιρία της Επετείου της Εθνικής Παλιγγενεσίας, σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης και πατριωτισμού, παρά τις τεχνικές δυσκολίες, που προέκυψαν,  πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 παγκόσμια διαδικτυακή εορταστική εκδήλωση, διοργανωθείσα από τον κοινωνικό οργανισμό Παγκόσμια Ένωση Ελληνισμού - International Hellenic Association (έτος ίδρυσης – 1965, https://professors-phds.com/new/ ), με τη συμμετοχή νεαρών σπουδαστών ελληνικής γλώσσας της διασποράς, της ελληνικής ομογένειας, του απανταχού Ελληνισμού.

Για το οικονομικο φοροουμ Θρακης.

 Όταν διαβασα για το οικονομικο φοροουμ Θρακης σκεφτηκα αμεσως να γραψω κατι αλλα επισης σκεφτηκα ότι εκει πανω υπαρχει ενας καλος φιλος που τα κατεχει καλυτερα. Του ζητησα λοιπον να με ενημερωσει όταν γραψει κατι ώστε να το προωθησω.

 

Αν βαριεστε να το διαβασετε ολο πηγαινετε στα κοκκινισμενα.

 

Φ

  

Για το East Macedonia & Thrace Forum

 

                H διεξαγωγή συνεδρίων, όπως το East Macedonia & Thrace Forum, λογικά συμβάλλει στην ανάδειξη τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων και στον τρόπο επίλυσής τους. Αρκεί βέβαια να μη στοχεύει στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, τη χειραγώγησή της δηλαδή προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση. Αυτά γράφονται διότι εντυπωσιάζει το γεγονός ότι το East Macedonia & Thrace Forum, ξεκίνησε μόλις πέρυσι ενώ οι προϋποθέσεις ανάπτυξης, εκθετικής μάλιστα ανάπτυξης της Θράκης, δημιουργήθηκαν από το 1991 με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και της ΕΣΣΔ, με μετατροπή του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε κέντρο του διεθνούς διαμετακομιστικού εμπορίου που θα συνένωνε εμπορικά την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Εγγύς Ανατολή με την Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα.

28 Μαρτίου 2024

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ 14. ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ ΕΠΤΑΗΜΕΡΟ (31 ΜΑΡ.-6 ΑΠΡ. 2024) ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΟΜΟΙΩΣΗ π. Δημητρίου Μπόκου

Η Κυριακή της Ορθοδοξίας δεν έκλεισε. Συνεχίζεται και τη Β΄ Κυριακή των Νηστειών, με τη μνήμη του μεγάλου αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης. Ο άγιος Γρηγόριος έζησε τον 14ο αι. και υπήρξε ένας από τους σοφότερους Πατέρες της Εκκλησίας μας. Όλη του η ζωή υπήρξε ένας μεγάλος αγώνας για την ορθή διδασκαλία της Εκκλησίας και ιδιαίτερα για το μεγάλο κεφάλαιο της θεολογίας μας που αφορά την ομοίωση του ανθρώπου με τον Θεό και την τελική ένωση μαζί του (θέωση).

Ο άγιος Γρηγόριος καταπολέμησε την αιρετική διδασκαλία της δυτικής χριστιανοσύνης, η οποία με το ορθολογιστικό-σχολαστικιστικό πνεύμα της αποφαινόταν, ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμμιά πραγματική-οντολογική ένωση με τον Θεό, επειδή η ουσία του είναι αμέθεκτη και απρόσιτη (απλησίαστη). Οι απόψεις αυτές εκφράζονταν κυρίως από τον μοναχό Βαρλαάμ της Καλαβρίας (Κάτω Ιταλίας), που υπό την επίδραση της λατινικής θεολογίας έλεγε, ότι ο μόνος τρόπος να γνωρίσουμε τον Θεό είναι η λογική.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Σύσταση του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά για προστασία από την «αφρικανική σκόνη»

 

Πειραιάς, 28 Μαρτίου 2024

  Την αποφυγή πολλών μετακινήσεων εκτός σπιτιού και την προληπτική χρήση προστατευτικής μάσκας στο πρόσωπο συνιστά ειδικά στα άτομα με σοβαρά αναπνευστικά και καρδιαγγειακά προβλήματα ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, λόγω των βεβαρυμένων ατμοσφαιρικών συνθηκών, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Από νωρίς το πρωί παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης, η οποία σε συνδυασμό με την έντονη κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη μέτρια συγκέντρωση μικροσωματιδίων P10 στον αέρα από το νωρίς το πρωί, μπορεί να προκαλέσει αύξηση εισαγωγών σε νοσοκομεία με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, παιδικό άσθμα ή και αρρυθμίες.