25 Φεβρουαρίου 2010

Ένα βήμα πριν την πτώχευση αν…

By:Sofokleous10
Πυκνώνουν επικίνδυνα τα μαύρα σύννεφα πάνω από την ελληνική οικονομία καθώς χθες η S&P έριξε μια ακόμα βόμβα στα θεμέλια της χώρας, εξέλιξη η οποία μπορεί να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις τόσο στον επικείμενο δανεισμό όσο και στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

ΗS&P ανακοίνωσε ότι ίσως η Ελλάδα στο τέλος Μαρτίου υποβαθμιστεί σε BBB- όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική της ικανότητα. Μια τέτοια υποβάθμιση θα φέρει τη χώρα μας στο ίδιο επίπεδο με την Ουγγαρία (!) και μόλις μια βαθμίδα επάνω από την αξιολόγηση των λεγόμενων οικονομικών «σκουπιδιών» (junk).
Είναι προφανές ότι μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει σχεδόν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προσπάθεια της χώρας μας να επαναχρηματοδοτήσει περίπου 25 δις ευρώ τον ερχόμενο Απρίλιο και Μάιο οδηγώντας την έτσι ένα βήμα πριν την πτώχευση.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης οι επενδυτές από κόσμο ξεπουλήσαν τα διετή ελληνικά ομόλογα τα οποία κατέγραψαν μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις στην τιμή τους κατά το τελευταίο έτος.
Η είδηση όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ιδιαίτερη νευρικότητα στην Αθήνα όπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος έκανε λόγο σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του BBC για τις περίφημες γερμανικές αποζημιώσεις από την κατοχή του 1941 κάνοντας έτσι εμφανές ότι η κυβέρνηση αρχίζει να χάνει ψυχραιμία της από την συνεχόμενη πίεση των διεθνών αγορών.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η ίδια εταιρία ανακοινώσε ότι υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από Α- σε BBB+. Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη μας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα οι ελληνικές αρχές για την μείωση του ελλείμματος είναι απίθανο, από μόνα τους, να οδηγήσουν σε μια βιώσιμη μείωση της επιβάρυνσης από το δημόσιο χρέος, ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναλυτής του διεθνούς οίκου αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν τα παραπάνω η Πορτογαλία κατόρθωσε χθες να πουλήσει περίπου 1 δισ. € σε πενταετή ομόλογα με εξαιρετικά ικανοποιητικό επιτόκιο ενώ σε ανακοίνωση του οργανισμού διαχείρισης του δημόσιου χρέους της αναφέρεται ότι συνολικά, φέτος αναμένεται να χρειαστεί περί τα 20 δις ευρώ από τις αγορές δηλαδή περίπου τα μισά από όσα αναμένεται να χρειαστεί η Ελλάδα.
Είναι πλέον προφανές ότι η πίεση για τη λήψη άμεσων νέων σκληρών μέτρων είναι κάτι παραπάνω από εξοντωτική καθώς σε περίπτωση που η S&P πραγματοποιήσει στα τέλη Μαρτίου την «απειλή» της η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα είναι μη αναστρέψιμη.
Το στοίχημα πλέον που από την έκβασή του θα κριθεί η όχι πτώχευση της χώρας είναι εάν η τωρινή κυβέρνηση θα αντέξει να πάρει σκληρά μέτρα, όπως η δραστική μείωση των μισθών, επιδομάτων κ.λπ. στο δημόσιο τομέα, αύξηση του Φ.Π.Α κ.α
Σε διαφορετική περίπτωση καθίσταται πλέον σαφές ότι χωρίς έξωθεν παρέμβαση και μάλιστα ουσιαστικού και όχι τυπικού περιεχομένου η χώρα πολύ δύσκολα θα αποφύγει την πτώχευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: