11 Αυγούστου 2021

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ 71η προτεινόμενη παράσταση – «ΑΝΔΟΡΡΑ» του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα Μαξ Φρις

 http://www.hecucenter.ru/ru/reports/

2020-07-21_19-04-09

ΠΑΛΙ και ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ !!!

ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝОΥΡΙО ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ !!!

ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΓΡΥΠΝΗΣΗ ΜΑΣ, ΔΙΕΥΡΥΝΟΥΜΕ

ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΑΣ !!!

eerie

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ

71η προτεινόμενη παράσταση –

«ΑΝΔΟΡΡΑ»

του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα

Μαξ Φρις

Μόσχα, 11 Αυγούστου 2021

Αγαπητοί φίλοι,

Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. σάς προτείνει να μην χάνουμε την επαγρύπνησή μας, να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας και το γνωστικό μας πεδίο, παραμένουμε σε φόρμα, να μυούμεθα άοκνα στην πολιτισμική κληρονομιά του Ελληνικού Κόσμου, στον πλούτο της Ελληνικής Γλώσσας, του Ελληνικού Πολιτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό συνεχίζουμε, έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν ολόκληρο χρόνο, το εβδομαδιαίο εγχείρημά μας, την παρακολούθηση, στην ελληνική, των εξαιρετικών παραστάσεων του αξιολογότατου προγράμματος της  «EΡT» Тο ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ.

Το ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πολιτιστικές δράσεις της «ΕΡΤ». Επί 16 χρόνια, από το 1976 έως το 1992, παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα περισσότερα από 500 θεατρικά έργα ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, που απευθύνονταν στο κοινό που διψούσε για καλό θέατρο, αλλά δεν είχε την ευκαιρία να το παρακολουθήσει, κυρίως το κοινό της επαρχίας. Πρόκειται για σπουδαίες και σπάνιες παραστάσεις από κορυφαιους ηθοποιούς και σκηνοθέτες, πολλοί εκ των οποίων δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

Στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού-εκπαιδευτικού μας αυτού εγχειρήματος, ως εβδομηκοστή πρώτη (71η) συνεχόμενη παράσταση προτείνουμε στο κοινό μας να παρακολουθήσει   τη θεατρική παράσταση «ΑΝΔΟΡΡΑ» του Ελβετού θεατρικού συγγραφέα Μαξ Φρις.

2021_08_10

Ο Μαξ Φρις, (Max Rudolf Frisch15 Μαΐου 1911 – 4 Απριλίου 1991) ήταν Ελβετός θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος. Θεωρείται αντιπροσωπευτικό δείγμα της μεταπολεμικής γερμανόφωνης λογοτεχνίας και ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους συγγραφείς του εικοστού αιώνα.

Στο έργο του ο Φρις διεισδύει, σχολιάζει και αναλύει τα διλήμματα του σύγχρονου ανθρώπου: την ταυτότητα και ευθύνη του ατομικού Εγώ, την πολιτική και ηθική στάση απέναντι στις προκλήσεις της εποχής.

Έργα μεταφρασμένα στα ελληνικά

Πεζογραφία

  • Stiller(Στίλερ, 1954) : Εκδόσεις Κέδρος (2008)
  • Homo Faber(1957) :
    • Αγγ.Βερυκοκάκη-Αρτέμη ("Κάλβος")
    • Εκδόσεις Πατάκη (2000)
  • Mein Name sei Gantenbein(Το όνομά μου ας είναι Γκάντενμπάϊν, 1964) :
    • Γ.Βαμβαλής ("Μπουκουμάνης")
    • Εκδόσεις Μελάνι (2007)
  • Μακρύ Σαββατοκύριακο στο Λονγκ Άιλαντ (Μοντόκ): Εκδόσεις Μελάνι (2005)

Θεατρικά

  • Andorra (Ανδόρρα, 1961) εκδόσεις Μελάνι
  • Biedermann und die Brandstifter (Ο Μπίντερμαν και οι εμπρηστές, 1953):
    • Νάσος Βαγενάς ("Δωδώνη")
    • Εκδόσεις Ελευθεροτυπία (2010)

2021_08_11_1

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9C%CE%B1%CE%BE_%CE%A6%CF%81%CE%B9%CF%82

2021-08-11_14-03-12

ΘΕΑΤΡΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ

«ΑΝΔΟΡΡΑ»

του Ελβετού συγγραφέα

Μαξ Φρις

 

Έτος: 1976

Κανάλι: ΕΡΤ

Σκηνοθεσία: Διαγόρας Χρονόπουλος 

Τηλεοπτική σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπακωνσταντής

Μετάφραση, διασκευή: Μάριος Πλωρίτης

Μουσική σύνθεση: Ζακ Μεναχέμ

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Μίμης Χρυσομάλλης, Λίλη Παπαγιάννη, Αλίκη Αλεξανδράκη, Ντίνος Δουλγεράκης, Νένα Μεντή, Χρήστος Ζορμπάς, Γιάννης Κάσδαγλης, Γιάννης Κοντούλης, Χρήστος Μάντζαρης, Κώστας Λάος, Θάνος Παπαδόπουλος, Σοφοκλής Πέππας, Δημήτρης Πουλικάκος, Νίκος Σιδέρης, Νίκος Σκιαδάς, Λάζος Τερζάς.

Πλοκή:  Ο Ελβετός συγγραφέας Μαξ Φρις (1911-1991), ο σημαντικότερος (μαζί με τον Φρίντριχ Ντίρενματ) εκπρόσωπος της σύγχρονης ελβετικής λογοτεχνίας, σπούδασε αρχιτεκτονική (ως το 1954 διατηρούσε  αρχιτεκτονικό γραφείο στη Ζυρίχη) και γερμανική φιλολογία και αφοσιώθηκε αποκλειστικά στη δραστηριότητα του συγγραφέα το 1955. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της μεταπολεμικής εποχής που σχολιάζει τα διλήμματα του 20ού αιώνα, περιφρονώντας τα χρηστά ήθη των αστών.

«Ο Μαξ Φρις έγραψε την Ανδόρρα όταν ήταν πενήντα ετών, και ασχολείται σ’ αυτό το έργο με ένα θέμα που επανέρχεται συχνά στα βιβλία του. Ο νεαρός Αντρί, από τον οποίο όλος ο κόσμος περιμένει να ζει και να συμπεριφέρεται σαν Εβραίος μια και ο πατέρας του διέδωσε αυτό το ψέμα για να καλύψει μια παράνομη ερωτική του σχέση, αποφασίζει πως δεν του μένει άλλη λύση: πρέπει να δεχτεί ότι είναι Εβραίος, αν και είναι Ανδορρανός όπως και οι συμπολίτες του. Το είδωλο που κατασκεύασαν οι άλλοι γι’ αυτόν, το έχει μεταμορφώσει. Η παραβολή είναι ολοφάνερη. Οι κάτοικοι της Ανδόρρας δεν σκοτώνουν τους “Εβραίους” τους, απλώς τους μεταμορφώνουν σε Εβραίους σε έναν κόσμο και σε μια εποχή, όπου η ιδιότητα του Εβραίου συνδυάζεται με βέβαιη καταδίκη σε θάνατο. Ο Εβραίος είναι εδώ η συμβολική παράσταση όλων εκείνων στους οποίους η κοινωνία θέτει τη σφραγίδα που θα τους μετατρέψει σε παρίες». (Το θεατρικό έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μελάνι).

Για το συγγραφικό του έργο ο Μαξ Φρις βραβεύτηκε με πολλά βραβεία. Ανάμεσα στα πολλά έργα του είναι επίσης το θεατρικό «O Μπίντερμαν και οι εμπρηστές» και τα μυθιστορήματα «Στίλερ», «Το όνομά μου ας είναι Γκάντενμπάιν», «Ο Κυανοπώγων» και τα ιστορικά μελοδράματα «Το σινικό τείχος» και «Όταν τέλειωσε ο πόλεμος».

Η «Ανδόρρα» έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα πρωτοανέβηκε το 1962 από το Θέατρο Τέχνης, με τον μεγάλο Κάρολο Κουν στο ρόλο του πατέρα.

http://www.katiousa.gr/politismos/theatro/theatro-ti-deftera-andorra-tou-maks-fris/

 

Το «Ανδόρρα» είναι το θεατρικό έργο του μεγάλου Ελβετού συγγραφέα Μαξ Φρις (Max Frisch), όπου χαρακτηρίζεται ως το αριστούργημά του.

Τον Απρίλη του 2016, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μελάνι σε μία νέα μεταφραστική προσπάθεια από τον Αλέξανδρο Ίσαρη. Ο Μαξ Φρις έγραψε την Ανδόρρα (Andorra) όταν ήταν πενήντα ετών και ανήκει στα λεγόμενα, ώριμα έργα του. Έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία. Στην Ελλάδα το έργο ανέβηκε μόνο μία φορά το 1962 από το Θέατρο Τέχνης, σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη και σε σκηνοθεσία από τον Κάρολο Κουν, ο οποίος υποδυόταν και το ρόλο του πατέρα. Και σε αυτό το έργο, όπως στα περισσότερα, ο Φρις ξεδιπλώνει τους προβληματισμούς του με τους οποίους καταπιάστηκε σε όλη τη ζωή.

Η υπόθεση του έργου.

Η πλοκή του θεατρικού είναι φαινομενικά απλή. Ένας υιοθετημένος γιος, ο νεαρός  Αντρί, από τον οποίο όλος ο κόσμος περιμένει να ζει και να συμπεριφέρεται σαν Εβραίος μια και ο  πατέρας του διέδωσε αυτό το ψέμα για να καλύψει  μια παράνομη ερωτική του σχέση· αποφασίζει πως δεν του μένει άλλη λύση και πως θα πρέπει να δεχτεί ότι είναι Εβραίος, αν και είναι Ανδορρανός όπως και οι  συμπολίτες του. Το «είδωλο» του Εβραίου που κατασκεύασαν οι  άλλοι γι’ αυτόν, τον έχει μεταμορφώσει. Η παραβολή είναι ολοφάνερη. Οι κάτοικοι της Ανδόρρας δεν σκοτώνουν τους «Εβραίους» τους, απλώς τους μεταμορφώνουν σε Εβραίους σε έναν κόσμο και σε μια εποχή, όπου η ιδιότητα του Εβραίου συνδυάζεται με βέβαιη καταδίκη σε θάνατο. Ο Εβραίος είναι εδώ η συμβολική παράσταση όλων εκείνων στους οποίους η κοινωνία θέτει τη σφραγίδα που θα τους μετατρέψει σε παρίες.

 «Ου ποιήσεις σε αυτώ είδωλον Κυρίου του Θεού σου ούτε και των ανθρώπων, που είναι δημιουργήματά σου. Είχα φταίξει κι εγώ τότε. Ήθελα να τον αντιμετωπίσω με αγάπη όταν του μίλησα. Αλλά κι εγώ είχα κάνει ένα «είδωλον» από αυτόν, κι εγώ του έδεσα τα χέρια, κι εγώ τον οδήγησα στον πάσσαλο.»

https://artic.gr/andorra-max-frisch-ekdosis-melani/

Την παράσταση δύνασθε να παρακολουθήσετε στους εξής συνδέσμους στο Aρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο:      

https://archive.ert.gr/63911/   Μέρος 1ο

https://archive.ert.gr/63902/ Μέρος 2ο 

2020-06-05_12-43-01

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για το έργο και την παράσταση.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_theatro_deiterasandorra_toi_maks_fris_.html

 

Σάς ευχόμαστε καλλιτεχνική και ψυχική απόλαυση !!!

 

2021-03-03_16-01-15 

Σάς καλούμε να στηρίξετε τον κοινωνικό μας φορέα Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. (www.hecucenter.ru ). To K.Ε.Π. αναπτύσσει μία σφαιρική, πολυεπίπεδη εκπαιδευτική-διαφωτιστική-πολιτιστική δράση. Ο οβολός σας, οιαδήποτε βοήθεια δύνασθε να παράσχετε, είναι εξαιρετικά πολύτιμη και χρήσιμη για όλους μας! 

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ – ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/news/january_2021__ekstrateia__stirikse_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ

КВИТАНЦИЯ_2021_ПОДДЕРЖИ_ГКЦ.xls 

РЕКВИЗИТЫ ГКЦ

http://www.hecucenter.ru/gr/news/analitiki_enimerosi_gia_tin_katavoli_eisforas_diadiktiakaon_line_.html

 

Παρατίθεται βίντεο - μήνυμα της διευθύντριας του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π  Δώρας Γιαννίτση για τις δράσεις του Κ.Ε.Π.

http://www.hecucenter.ru/gr/videoarc/vinteominima_tis_dieithintrias_toi_kentroi_ellinikoi_politismoi__kep_doras_giannitsi_diatiroime_tin_epagripnisi_mas_dieirinoime_tois_orizontes_mas__mazi_me_to_kentro_ellinikoi_politismoi__kep.html

 

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ !!!

ΜΑΖΙ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΤΟΙ & ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ !!! ΜΑΖΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ !!!

Εις το επανιδείν, φίλοι μας !

Ειλικρινώς υμετέρα, με εκτίμηση και φιλικούς χαιρετισμούς,

Δρ. Δώρα Γιαννίτση,

δ/ντρια Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π.

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2021.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2021 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_gia_to_a_eksamino_2021_.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός-δράσεων-Κ.Ε.Π.-έτους-2020_fnl.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) για το έτος 2020 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kentroi_ellinikoi_politismoi_gia_to_etos_toi_2020.html

 

Αναλυτικό απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/up/Last_Απολογισμός%20δράσεων%20Κ.Ε.Π.%20έτους%202019___.pdf

Σύντομο απολογισμό δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) έτους 2019 δύνασθε να αντλήσετε στον εξής σύνδεσμο στο Διαδίκτυο:

http://www.hecucenter.ru/gr/reports/apologismos_drasis_kep_2019.html

 

2020-07-21_19-04-09 

 

ГРЕЧЕСКИЙ КУЛЬТУРНЫЙ ЦЕНТР                     ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Москва, Алтуфьевское шоссе,  44                     Altufyevskoe shosse, 44, office No 9, 2nd floor

офис № 9, 2 этаж                                                           127566 Moscow, Russia

Тел.: 7084809 – Тел./Факс: 7084810                      Tel.: +7 495 7084809; Tel./Fax:  +7 495 7084810

 

e-mail: hcc@mail.ru   info@hecucenter.ru

www.hecucenter.ru

skype: hellenic.cultural.center

facebook: http://www.facebook.com/Hecucenter

vkontakte: http://vk.com/hecucenter

Отказаться от рассылки

 

-

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: