3 Μαΐου 2010

Η εφετινή πικρή 1η Μάη,λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων,

κάνει την ιστορία της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ, ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟ ΠΟΤΕ!!!


Εργατική Πρωτομαγιά στη σκιά της κρίσης!!!
By:ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ



Πιο μαζικές από το συνηθισμένο των τελευταίων χρόνων και με μια μεγάλη δόση απόγνωσης ήταν οι εκδηλώσεις των συνδικάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά, μια μέρα πριν ανακοινωθούν τα σκληρά μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Η επίσημη εκδήλωση των συνδικάτων έγινε στην πλατεία Κλαυθμώνος, με την ευθύνη του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και τη στήριξη των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Την ίδια στιγμή, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ (προσκείμενο στο ΚΚΕ) διαδήλωναν στην πλατεία Συντάγματος, ενώ στο Μουσείο συγκεντρώθηκαν δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων και της άκρας Αριστεράς.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, προσερχόμενος στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση δήλωσε ότι η συμμετοχή στα συλλαλητήρια αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα, εν όψει της πανελλαδικής απεργίας της 5ης Μαΐου, στην οποία κάλεσε τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και αποφασιστικά.

Συνδικαλιστές του ΕΚΑ που μίλησαν στη συγκέντρωση κάλεσαν την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στα μέτρα, προειδοποιώντας ότι οι μισθοί, οι συντάξεις αλλά και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι αδιαπραγμάτευτα μέτωπα για τα συνδικάτα.

Το ΠΑΜΕ δήλωσε ότι έστειλε ένα «ηχηρό μήνυμα καταδίκης των απαιτήσεων της μεγάλης καπιταλιστικής εργοδοσίας, της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί το αισχρό ψέμα πως οι εργαζόμενοι στηρίζουν τη βάρβαρη πολιτική της, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ». Στον αντίποδα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας είναι ο μεγάλος μας σύμμαχος στην προσπάθεια να σώσουμε την οικονομία και να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν χρωστάει σε κανέναν. Την κρίση να την πληρώσουν αυτοί που καταλήστευσαν τόσα χρόνια το δημόσιο πλούτο, τα ασφαλιστικά ταμεία, το βιος του ελληνικού λαού».

Οι διαδηλώσεις που ακολούθησαν ολοκληρώθηκαν ειρηνικά, αν και υπήρξαν περιορισμένης έκτασης επεισόδια μετά το τέλος τους.

Στη Θεσσαλονίκη οι συγκεντρώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς μετατράπηκαν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ. Και πάλι έγιναν τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου στην πλατεία Αριστοτέλους, του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου και των αντιεξουσιαστών στην Καμάρα. Ακολούθησαν ισάριθμες πορείες, με αυτές του ΠΑΚΕ και του ΕΚΘ να ολοκληρώνονται ειρηνικά, ενώ στο στόχαστρο διαδηλωτών από τον αντιεξουσιαστικό χώρο βρέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, καθώς και τα ΑΤΜ των τραπεζών της οδού Μητροπόλεως.

Τα επεισόδια

Περιορισμένα επεισόδια έγιναν στο περιθώριο της πορείας στην Αθήνα, κυρίως έξω από τη Βουλή, ενώ νεαροί περικύκλωσαν και εξύβρισαν τον πρώην πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου Απόστολο Κακλαμάνη. Αμεση ήταν η αντίδραση του νυν προέδρου Φίλιππου Πετσάλνικου, ο οποίος τόνισε ότι «τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες αμαυρώνουν τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας και τους εργαζομένους».

Σχεδόν 30 άτομα προσήχθησαν και τελικά τα εννιά οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα για τα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας και για πλιάτσικο στο περιθώριο των διαδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί, ενώ καταστράφηκε από εμπρησμό ένα βαν της ΕΡΤ και έσπασαν τζάμια σε τρία κτίρια.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Η απεργία ξεκίνησε στο Σικάγο με φοβερή ορμητικότητα και με τεράστιες ελπίδες επιτυχίας. Γύρω στους 40.000 εργάτες κατέβηκαν σε απεργία την 1η Μαΐου όπως είχε κανονιστεί, και τελικά έφτασαν να απεργούν 65.000 εργάτες μέσα σε τρεις ή τέσσερις μέρες. Αλλά κι αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσώπευε ολόκληρο το δυναμικό της πόλης: χωρίς να γίνει απεργία ικανοποιήθηκε το αίτημα για μείωση της εργάσιμης ημέρας περισσότερων από 45.000 εργατών. (συνέχεια στο σύνδεσμο >>> http://storyval.blogspot.com/2010/05/blog-post_03.html)

Δεν υπάρχουν σχόλια: