15 Δεκεμβρίου 2010

Συμφώνησαν ότι διαφωνούν...

Η ατζέντα της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η στάση της ελληνικής πλευράς, καθώς και οι εξελίξεις στην Οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς, με στόχο την ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα μεγάλα θέματα που απασχολούν τη χώρα. Ωστόσο, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι διαφωνίες που υπάρχουν για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική δεν μπορούν να κάνουν δυνατή τη συναίνεση. Πρώτος πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς και ακολούθησαν η Αλέκα Παπαρήγα και ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δεν συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, καθώς -όπως τόνισε- δεν είναι δυνατόν ο κ. Παπανδρέου να θυμάται τη συναίνεση την ώρα που στη Βουλή θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά. Η συναίνεση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αντ. Σαμαράς: "Ο Πρωθυπουργός δεν θέλει συναίνεση, ζητά συνενοχή"
Ξεκάθαρο "όχι" όσον αφορά τη συναίνεση στην οικονομική πολιτική που ακολουθεί, "η οποία οδηγεί σε άδικες και μάταιες θυσίες χωρίς ελπίδα", άκουσε ο Πρωθυπουργός από τον πρόεδρο της ΝΔ, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε μία ώρα και δέκα λεπτά."Ο κ. Παπανδρέου στην οικονομική πολιτική δεν θέλει συναίνεση, ζητά από εμάς έγκριση και συνενοχή σε αποφάσεις που η κυβέρνησή του έχει ήδη πάρει" δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, ξεκαθαρίζοντας ότι η μόνη περίπτωση συμφωνίας θα ήταν εφόσον η κυβέρνηση άλλαζε πορεία."Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί τους πολίτες σε απόγνωση και την κοινωνία σε διάλυση" . Αντ. Σαμαράς "Πριν από τις πρόσφατες εκλογές υποσχέθηκε ότι δεν θα πάρει άλλα μέτρα. Και σήμερα, αιφνιδιαστικά και χωρίς διάλογο, φέρνει στη Βουλή κατεπείγον νομοσχέδιο, που αλλάζει δραματικά τη ζωή σε εκατομμύρια συμπολίτες μας. Δίνοντας μόλις 11 λεπτά στη ΝΔ για να μιλήσει στη Βουλή" δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.Ο κ. Σαμαράς σημείωσε χαρακτηριστικά: "Δεν είπαμε 'όχι' σε όλα. Ψηφίσαμε μέσα σε ένα χρόνο 33 νομοσχέδια της Κυβέρνησης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Και χωρίς καμιά συμφωνία Συναίνεσης. Έτσι και σήμερα, ψηφίζουμε κάποια άρθρα του πολυνομοσχεδίου, γιατί απλά το επιβάλλει η κοινή λογική. Όμως, εργασιακό μεσαίωνα δεν πρόκειται να δεχθούμε!". "Αν ήταν σήμερα το ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, θα είχαν παραλύσει τη χώρα. Ζήτησα, λοιπόν, από τον κ. Παπανδρέου να αλλάξει πορεία. Να δώσει εκείνος συναίνεση στην Ανάπτυξη. Εδώ δεν χωρούν κομματικοί εγωισμοί. Είναι θέμα εθνικής επιβίωσης", τόνισε. Ξεκαθαρίζοντας πως η ΝΔ έχει τηρήσει μέχρι τώρα μια έντιμη στάση στηρίζοντας τα μέτρα τα οποία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, ο κ . Σαμαράς έκανε λόγο για εργασιακό μεσαίωνα, τον οποίο δεν πρόκειται να δεχθεί.
Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να λάβει «σοβαρά μέτρα κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, καθώς το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους καλούνται πάλι να σηκώσουν στην πλάτη τους οι "συνήθεις ύποπτοι": Οι νομοταγείς, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι».
Η ΝΔ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί στη Βουλή προ ημερησίας συζήτησης για τα εθνικά θέματα και ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στα θέματα αυτά, έκανε λόγο για "εξωφρενικές απόψεις του ΥΠΕΞ κ. Δρούτσα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, κινήσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Άγκυρας και των Σκοπίων -αλλά και άλλων ξένων παραγόντων- για την Κύπρο, το καθεστώς του Αιγαίου, την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, τα χωρικά ύδατα, το όνομα των Σκοπίων, που μας δίνουν την αίσθηση ότι η κυβέρνηση κινείται στη σφαίρα της μυστικής διπλωματίας". Κατά τη συνάντηση, οι δύο άντρες συμφώνησαν πως η επόμενη Βουλή θα πρέπει να είναι αναθεωρητική, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως στηρίζει την ελληνική θέση στη μεθαυριανή Σύνόδο Κορυφής της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας θετικό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, χωρίς, όμως, την επιβολή πρόσθετων μέτρων.Ωστόσο, τόνισε ότι η ΝΔ θεωρεί εσφαλμένη τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο μόνιμο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ, γιατί μπορεί ο μηχανισμός αυτός, αν γίνει έτσι, να οδηγήσει στην πτώχευση των πιο αδύναμων κρίκων.Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ και τη στάση της ΝΔ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ αντί να θεωρεί συνενοχή την ανάγκη συμμετοχής στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της παράταξής του για τα όσα βιώνουμε σήμερα.Ο Γιώργος Πεταλωτής χαρακτήρισε έστω και τώρα θετικό το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΝΔ συμφωνούν στην ανάγκη να προωθηθεί η αναθεώρηση του συντάγματος και η επόμενη Βουλή να είναι αναθεωρητική.

Αλ. Παπαρήγα: "Καμία συναίνεση και σε τίποτα"
"Αντικείμενο της συζήτησης με τον Πρωθυπουργό ήταν η ενημέρωση που ζήτησα για την επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ και τις εξελίξεις της κρίσης στην Ευρώπη. Αυτό ήταν" δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα."Για το πολυνομοσχέδιο δεν μιλήσαμε καθόλου διότι είναι δεδομένο: Καμία συναίνεση και σε τίποτα. Άλλωστε θα τα πούμε σε λίγες ώρες και στη Βουλή. Και να ξέρετε ότι η εκτίμησή μας είναι ότι ο πραγματικός πόλεμος τώρα αρχίζει. Γιατί τώρα οι εργαζόμενοι θα καταλάβουν ότι δεν έχει κανένα νόημα να διαπραγματεύονται πόσα θα χάσουν και πάνω απ' όλα ότι είμαστε σε απόσταση αναπνοής από το να συνειδητοποιήσουν ότι δεν υπάρχουν διάφορα μείγματα πολιτικής" δήλωσε η ΓΓ του ΚΚΕ.Όπως είπε η κα Παπαρήγα, "η δική μας εκτίμηση είναι ότι η κρίση θα κρατήσει, οι ανταγωνισμοί μέσα στην ΕΕ θα οξυνθούν, κι αν ξεπεραστεί η κρίση δεν πρόκειται να επιστρέψει στο επίπεδο του ΑΕΠ που ήταν προ κρίσης. Κι αν ακόμα ξεπεραστεί η κρίση θα έχει αφήσει συντρίμμια στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και θα έρθει νέος χειρότερος κύκλος κρίσης. Κι από αυτή την άποψη λέμε ότι ο πραγματικός αγώνας, ο πραγματικός πόλεμος τώρα ξεκινάει".

Γ. Καρατζαφέρης: "Ημουν σημαιοφόρος της συναίνεσης, δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας"
"Είχαμε μια μακράς διαρκείας συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Εξετάσαμε όλα τα θέματα, τόσο τα οικονομικά όσο και τα εθνικά" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό."Εμείς, ως ΛΑΟΣ, δείξαμε τη σοβαρότητα που επεβάλλετο και ψηφίσαμε το άρθρο 1 του μνημονίου για να υπάρχουν μισθοί και συντάξεις στον κόσμο. Τώρα όμως, οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται και αυτό δεν μπορούμε να το παρακολουθήσουμε. Ήμουν ο σημαιοφόρος της συναίνεσης, αλλά δεν μπορώ να γίνω ο νεκροθάφτης της κοινωνίας", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Καρατζαφέρης.

Αλέξης Τσίπρας: "Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες"
"Σήμερα είναι μέρα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο και για όσους βουλευτές συνδέσουν το όνομά τους με αυτό το πισωγύρισμα" δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν έλαβε μέρος στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. "Εμείς θα είμαστε εδώ στη Βουλή και θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στο νόμο της κοινωνικής και εργασιακής ταπείνωσης. Δεν αναλωνόμαστε σε ανούσιες χειραψίες. Θα είμαστε εδώ και θα αντικρούσουμε με επιχειρήματα", πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Καταλήγοντας, κάλεσε τους πολίτες να δώσουν αύριο μαζικά "το παρόν "προκειμένου να μπει φραγμός σε αυτή την πολιτική που μας γυρίζει χρόνια πίσω, να δώσουν το παρόν στην απεργία, στις κινητοποιήσεις για να αναγεννηθεί η ελπίδα σε τούτο τον τόπο". Την ίδια ώρα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται το ζήτημα της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρωθυπουργό, καθώς ο ΣΥΝ έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί σε άλλη ημερομηνία.

Γ. Πεταλωτής: "Η συναίνεση είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους"
Ιδιαίτερα χρήσιμες και θετικές χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με τους αρχηγούς της ΝΔ, του ΚΚΕ και του ΛΑΟΣ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει εδώ και 14 μήνες συνεχείς μάχες και θα συνεχίσει να τις δίνει με τόλμη και αποφασιστικότητα για να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες.Αναφορικά με τη συναίνεση, ο Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε ότι είναι ένα ζήτημα που μας αφορά όλους, δηλαδή κυβέρνηση, κόμματα, εταίρους και πολίτες και η συναίνεση κρίνεται καθημερινά.Σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, υπογράμμισε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση είναι ξεκάθαρες και με σοβαρότητα και αναβαθμισμένη αξιοπιστία καταβάλλει προσπάθειες για τη διατήρηση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: