Οργισμένη αντίδραση από τους Μανιάτες και τον Σύλλογο "ΕΥΝΟΜΙΑ"
Γράφει η Πόπη Σουφλή
Ξεσηκώνονται οι Μανιάτες, μετά την είδηση που κυκλοφορεί από εχθές, ότι ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κιλτίδης, περιπλανώμενος από κόμματα σε... κομματίδια, μετά το κόμμα της Ντόρας, βαίνει ολοταχώς προς το ΛΑΟΣ, πάντα όμως σε ρόλο ... λαγού...Προς το παρόν, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, δεν έχει απαντήσει στις... πιέσεις του Κώστα Κιλτίδη, να τον εντάξει στους κόλπους του.Οι Μανιάτες, όμως, που δέχτηκαν στο πετσί τους την βίαιη και ανιστόρητη παραχάραξη της Ιστορίας τους από τον Βατοπαιδινό πρωην υπουργό, με την "Οθωμανοποίηση" των απάτητων τόπων της αδούλωτης Μάνης, ξεσηκώνονται και στέλνουν σαφές μήνυμα στον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, για το περιφερόμενο πρώην υπουργό.
Στα attikanea, έφτασε πριν λίγο η αγανακτισμένη φωνή των ΜΑΝΙΑΤΩΝ, δια του Προέδρου του Συλλόγου της ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ "ΕΥΝΟΜΙΑ" κ. Νίκου Μαντάγαρη.Άραγε, μετά από αυτή την προειδοποίηση, θα.. αποτολμήσει ο κ. Καρατζαφέρης, να εντάξει στο κόμμα του τον παραχαράκτη της Μανιάτικης Ιστορίας; Οι Μανιάτες, προειδοποιούν και ... περιμένουν...
ΓΙΑΤΙ ΚΥΡΙΕ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ;...
Δεν γνωρίζεις το μέγεθος της προσβολής , του κυρίου Κιλτίδη προς τους Μανιάτες;
Δεν γνωρίζεις τους ΑΓΩΝΕΣ του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ. Βορίδη για τη Λευτεριά της Μάνης;
Δεν γνωρίζεις ότι ο Αντιπρόσωπος του ΛΑΟΣ Λακωνίας , Γιώργος Δημακόγιαννης, έχει δώσει ΑΙΜΑ για τη Λευτεριά της Μάνης σαν Μέλος του Συλλόγου «Ευνομία»;
Καλά ΔΕΝ (;) ….ήξερες; ΔΕΝ (;) ….ρώταγες;
Διάβασε τι έγραψαν οι εφημερίδες για την συμπεριφορά του.
Κανένα φυλλάδιο δεν διάβασες;
Λες η κα Μπακογιάννη είναι τόσο…αφελής; ΚΡΙΜΑ !!!!
Το κράτος έκανε «Τούρκους» τους Μανιάτες
Αλλοίωση της ιστορίας από το υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για να κερδίσει ιδιωτικές εκτάσεις με άλλοθι γνωμάτευση που λέει το αντίθετο ....
ΑΥΤΗ Η ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ παραχάραξη της ελληνικής Ιστορίας δεν είναι έργο του «βαθέος» κράτους της Άγκυρας, αλλά του ίδιου…του Ελληνικού Δημοσίου. Η φράση « η επίδικη έκταση αποτε-λεί τμήμα μεγαλύτερης που ανήκε σε Οθωμανούς και την κατέλαβα ως Ελληνικό Δημόσιο, έχει κάνει «Τούρκους» χιλιάδες Μανιάτες που διατηρούν περιουσίες τόσο στη Μεσσηνία όσο και στη Λακωνία και καλούνται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποδείξουν ότι δεν είναι…ελέφαντες. «Μας ζητούν να προσκομίσουμε τους τίτλους ιδιοκτησίας, όταν γνωρίζουν ότι η ιδιοκτησία στη Μάνη είναι δια λόγου. Επιχειρούν να ξαναγράψουν, όπως τους συμφέρει, την ιστορία των προγόνων μας». Οι Μανιάτες δηλώνουν οργισμένοι με την ελληνική πολιτεία, η οποία «επισήμως και εγγράφως φέρνει στη Μάνη, σαν συνιδιοκτήτες των κτημάτων μας ή και σαν μάρτυρες υπεράσπισης των συμφερόντων του Δημοσίου τους…Οθωμανούς. Η έκταση που (δήθεν) κατέκτησε «ο σουλτάνος» είναι τεράστια -από τα όρια της Καλαμάτας μέχρι το Γύθειο- και οι Μανιάτες «βλέπουν» οικονομικά συμφέροντα πίσω από τον πρωτοφανή ισχυρισμό των λειτουργών του Δημοσίου που ακυρώνει τις ιδιοκτησίες τους. Η αντιπαράθεση μοιάζει με «βεντέτα», καθώς στο «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι Μανιάτες απαντούν: «Η Μάνη, η πατρίδα μας, δεν είναι Βιστωνίδα. Το αίμα μας το δίνουμε ως τη στερνή ρανίδα».
Το ιστορικό της βεντέτας»
Στις 15 Φεβρουαρίου 2007, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος ζήτησε τη συνδρομή του Ιστορικού Αρχείου του Υπουργείου Εξωτερικών ώστε να αποφανθεί αν η Μάνη πρέπει να υπαχθεί στο άρθρο 62 του Ν.998/79 και να εξαιρεθεί, όπως ζητούσαν οι Μανιάτες, από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου επί όλων των εκτάσεων που περιήλθαν στο ελληνικό κράτος από τους Τούρκους. Η «βεντέτα» ξεκίνησε όταν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διεκδίκησε περιοχές της Μάνης, τις οποίες χαρακτήρισε δημόσιες δασικές. Ένα χρόνο μετά, στις 26 Φεβρου-αρίου 2008, η προϊσταμένη του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή-Κωνσταντοπούλου απάντησε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: «Ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε». Στο ίδιο έγγραφο η κ. Τομαή-Κωνσταντοπούλου διευκρινίζει ότι «είμαστε ως υπηρεσία προδήλως αναρμόδιοι να γνωματεύσουμε επί νομικού ζητήματος», αλλά «στην πραγματικότητα το υπουργείο σας επιθυμούσε την εκπόνηση έρευνας για τον εντοπισμό σχετικού με την υπόθεση αρχειακού υλικού». Λίγους μήνες νωρίτερα, στις 18 Μαϊου 2007, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, προσπαθεί να βγάλει το υπουργείο Εξωτερικών από την υπόθεση και υποδεικνύει ως αρμόδιο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δηλώνει ότι το θέμα της Μάνης «άπτεται της ελληνικής εσωτερικής νομοθεσίας περί δασών.
Ιστορική γνώση
Την ίδια χρονική περίοδο, ο Ευάγγελος Μπασιάκος, δεν λαμβάνει υπόψη την Νομική Υπηρεσία του υπουργείου που του κοινοποίησε νομοθετική ρύθμιση υπαγωγής της περιοχής της Μάνης στο άρθρο 62, δικαιώνοντας έτσι τους μανιάτες που ζητούσαν να εξαιρεθεί η γή τους από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Έτσι τον Απρίλιο του 2008 ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Κιλτίδης, έχοντας στα χέρια του την ασαφή «γνωμάτευση» της προϊσταμένης του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, απέρριψε το αίτημα των Μανιατών. Αυτή η ιστορική ερμηνεία υπήρξε καθοριστική προκειμένου το Δημόσιο να κερδίσει μερικές εκτάσεις και να μη περιέλθουν στην ιδιοκτησία ιδιωτών.
Το συγκεκριμένο έγγραφο-γνωμάτευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων τόσο στη Μάνη όσο και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς αρχικά προκάλεσε την εντύπωση ότι έγινε έρευνα και δεν βρέ-θηκαν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι μανιάτες έχουν δίκιο. Σε επιστολή της στις 10 Δεκεμβρίου του 2008, η Φωτεινή Τομαή- Κωνσταντοπούλου αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει τη φράση «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η ερμηνεία της διαστρεβλώθηκε:«Διενεργήσαμε έρευνα στους παρ΄ημίν φακέλους της Ελληνικής Επανα-στάσεως αλλ΄ουδέν συναφές ευρέθη που να ενισχύει την ούτως ή άλλως τεκμηριωμένη ιστορική γνώση ότι την Μάνη δεν την κατέλαβαν οι Οθωμανοί».
Δύο ερμηνείες εντελώς διαφορετικές, αφού στην πρώτη περίπτωση το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεώρησε ότι το «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» αφορά τον ισχυρισμό των Μανιατών ότι η γή τους πρέπει να εξαιρεθεί από το τεκμήριο κυριότητος, ενώ στη δεύτερη η κ Τομαή χαρακτηρίζει «τεκμηριωμένη ιστορική γνώση» ότι οι Τούρκοι δεν κατέλαβαν τη Μάνη.
Όπως φαίνεται από την αλληλογραφία της γραμματείας της κυβέρνησης με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σχεδόν ένα χρόνο μετά το «ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε» χρησιμοποιείται ως επιχείρημα εναντίον των Μανιατών, παρά το γεγονός ότι η συντάκτριά του το…αναίρεσε. Στις 15 Ιανουαρίου 2009 ο Νίκος Μαντάγαρης, πρόεδρος του Συλλόγου «Η Ευνομία»,στέλνει στο ιδιαίτερο γραφείο του πρωθυπουργού στοιχεία για την υπόθεση. Το ιδιαίτερο γραφείο αποστέλλει υπηρεσιακό σημείωμα στον υπουργό Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη.
Επανέρχεται τέσσερις ημέρες μετά με νέο σημείωμα προς τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη, δηλώνοντας το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για το θέμα: « Παρακαλούμε για την εξέταση του θέματος λόγω αρμοδιότητος και για τη σχετική ενημέρωση του ενδιαφερομένου φορέα, με κοινοποίηση στο ιδιαίτερο γραφείο της γ.γ. της κυβέρνησης και στο γραφείο μας. Για να λάβει την απάντηση με τη γνωστή πια φράση:«ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε». Δηλαδή η περιοχή της Μάνης δεν υπάγεται στο άρθρο 62.
Η παρέμβαση της Ντόρας Μπακογιάννη.
Στις 13 Ιουλίου 2009 η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟκ Μιχάλη Καρχιμάκη αφήνει έκθετο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς, όπως εξηγεί: « Από την έρευνα, όπως με σαφήνεια αναφέρεται στο δεύτερο έγγραφο της εν λόγω υπηρεσίας, δεν προέκυψε αρχειακό υλικό σχετικό με το θέμα, καθώς το αρχείο περι-λαμβάνει ιστορικές μαρτυρίες επί των εξωτερικών υποθέσεων της χώρας». Δηλαδή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κρατάει την περιοχή της Μάνης έξω από το άρθρο 62, χωρίς ουσιαστικά να έχει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό ότι οι Τούρκοι κατέλαβαν την περιοχή και σήμερα θα πρέπει να αποδείξουν οι μανιάτες ότι είναι κάτοχοι των ιδιοκτησιών τους.
Η τροπολογία και οι «ιστορικές λεπτομέρειες»
Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ του Κώστα Κιλτίδη «ιστορικές λεπτομέρειες» για την βαρύτητα του καθεστώτος που επικρατούσε στη Μάνη κατά την Τουρκοκρατία προκάλεσε την αντίδραση Μανιατών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συναδέλφων τους από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μέχρι τον Οκτώβριο του 2008, 14 βουλευτές είχαν υπογράψει την τροπολογία-προσθήκη στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κείμενο της τροπολογίας οι βουλευτές κάνουν λόγο για «αποκατάσταση της Δικαιοσύνης και της ιστορικής ακρίβειας» και ζητούν υπαγωγή της περιοχής της Μάνης, από τα ανατολικά όρια της Καλαμάτας έως το Βαλτάκι Γυθείου, στο άρθρο 62 του Ν.998/79. Όπως υποστηρίζουν, «η περιοχή αυτή ουδέποτε είχε υποταγεί επί Τουρκοκρατίας. Διατήρησε την ανεξαρτησία της και μάλιστα ως ανεξάρτητη ηγεμονία κατά τα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας, διοικούμενη από Έλληνα ηγεμόνα (μπέη)»…
ΣΥΛΛΟΓΟΣ "ΕΥΝΟΜΙΑ" ΤΗΣ ΑΔΟΥΛΩΤΗΣ ΜΑΝΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΑΓΑΡΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΤΑΓΑΡΗΣ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου