12 Αυγούστου 2011

Εγκύκλιοι για εξαγορά χρόνων ασφάλισης, περίθαλψη ανέργων, προστασία μητέρων

Εγκυκλίους με οδηγίες για την αναγνώριση και εξαγορά χρόνων ασφάλισης, περίθαλψης των ανέργων ΙΚΑ, ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, αιτούντων σύνταξη και μέτρων για την προστασία της μητρότητας έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.Με τις εγκυκλίους, διευκρινίζονται θέματα που περιλαμβάνονται στο νέο νόμο για την «Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας».
Αναλυτικότερα:
Για την εξαγορά χρόνων ασφάλισης
Ο συνολικός χρόνος, ο οποίος μπορεί να αναγνωριστεί ή συνυπολογιστεί τόσο για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος όσο και για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, είναι από 4 έως 7 έτη ανάλογα με το χρόνο κατά τον οποίο θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.
Διευκρινίζεται επίσης ότι μητέρες ανηλίκων τέκνων, ασφαλισμένες μέχρι 31/12/1992, που θεμελιώνουν ή κατοχυρώνουν δικαίωμα σύνταξης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2010, δεν έχουν το δικαίωμα να προβούν σε αναγνώριση πλασματικού χρόνου, εκτός, αν επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του νέου ασφαλιστικού νόμου και τα αυξημένα όρια ηλικίας.
Η αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, όμως, προκειμένου να συνυπολογιστεί ο ασφαλισμένος θα πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3.600 ημέρες ή 12 έτη πραγματικής ή και προαιρετικής ασφάλισης.


Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ανέργων
Οι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να θεωρούν το βιβλιάριο υγείας με 50 αντί 80 ένσημα το χρονικό διάστημα από 1.3.2011 έως 29.2.2012.
Ειδικότερα στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι «οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας ή υποαπασχόλησης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, ώστε να δικαιούνται ιατρο-φαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους  ορίζεται ότι, για το χρονικό διάστημα από 1-3-2011 έως 29-2-2012, για τη θεώρηση του βιβλιαρίου υγείας, για παροχές ασθένειας σε είδος για το έτος 2011, απαιτούνται πενήντα (50) ημέρες ασφάλισης (αντί των ογδόντα (80) που ισχύουν) κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δεκαπεντάμηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του δεκαπενταμήνου».
Οι άνεργοι της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος καθώς και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας, επειδή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας με συνέπεια να αδυνατούν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό ημερών ασφάλισης, προκειμένου να καλυφθούν για παροχές ασθένειας σε είδος από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ,  οι εν λόγω εργαζόμενοι, καθώς και τα μέλη της οικογένειας τους, καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος, χωρίς την προϋπόθεση συμπλήρωσης ημερών ασφάλισης. Μπορούν να ανανεώσουν το βιβλιάριο υγείας χωρίς κανένα ένσημο έως το 2013. Η εφαρμογή της εν λόγω διάταξης καλύπτει το χρονικό διάστημα από 1-3-2009 (και τούτο προκειμένου να καλυφθεί το προηγούμενο διάστημα, που εφαρμοζόταν το μέτρο αυτό με εγκύκλιο του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έως 28-2-2013.
Το ίδιο ισχύει και για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους που απασχολήθηκαν κατά το έτος 2009 σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις του νομού Κέρκυρας, οι οποίες όμως δεν λειτούργησαν το έτος 2010. «Οι ανωτέρω ασφαλισμένοι και τα μέλη της οικογένειας τους, καλύπτονται από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές ασθένειας σε είδος για την περίοδο από 1-3-2011 έως 29-2-2012, εφόσον είχαν τις απαιτούμενες χρονικές προϋποθέσεις για το έτος 2009. Για την ασφάλιση των παραπάνω προσώπων, ο ΟΑΕΔ καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τον Κλάδο Ασθένειας σε είδος, μηνιαία εισφορά σε ποσοστό 6,45% επί του εκάστοτε βασικού ημερησίου επιδόματος ανεργίας».
Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που έχουν καταθέσει αίτηση για σύνταξη και πληρούν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά δεν έχουν τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τη θεώρηση του βιβλιαρίου ασθενείας ως ασφαλισμένοι, να εξακολουθήσουν να ασφαλίζονται για παροχές ασθένειας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για όσο διάστημα εκκρεμεί η έκδοση της συνταξιοδοτικής απόφασης.
Άδεια Μητρότητας
Οι μητέρες που κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας ασφαλίζονται κανονικά και οι εισφορές καταβάλλονται από τον ΟΑΕΔ. Όπως αναφέρεται «οι μητέρες ασφαλισμένες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που εργάζονται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, μετά την λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης, προς το μειωμένο ωράριο, άδειας δικαιούνται να λάβουν ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, εξάμηνης διάρκειας. Επειδή κατά το χρονικό αυτό διάστημα δεν προβλεπόταν από τις διατάξεις αυτές, καταβολή εισφορών για παροχές ασθένειας, οι ασφαλισμένες αντιμετώπισαν πρόβλημα διακοπής της ασφάλισης τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Προς τούτο, με τις διατάξεις της παρ.3 του ως άνω άρθρου , κατά τον χρόνο της ειδικής άδειας της μητρότητας προβλέπεται εκτός των άλλων η καταβολή εισφορών για τον κλάδο ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Οι προβλεπόμενες εισφορές  παρακρατούνται από τον ΟΑΕΔ και αποδίδονται στον Φορέα». Η   ρύθμιση,   ισχύει αντίστοιχα και για τον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
(Πηγή: υπουργείο Εργασίας, in.gr, newsbeast.gr, eklogika.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: