21 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις και ψαλίδι στις επικουρικές

Νέο ψαλίδι στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - αλλά και στα εφάπαξ περιλαμβάνουν τα νέα μέτρα που επιβάλλει η τρόικα, ενώ εντός των ημερών θα δημοσιοποιηθεί η νέα λίστα των βαρέων ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ). Το μαχαίρι (από 5% έως 40%) στις επικουρικές θα μπει από 1/11/2011 (αντί για 1/1/2012), ενώ για τις κύριες συντάξεις θα υπάρξει νέος ΛΑΦΚΑ ο οποίος θα θίξει τις μεγάλες συντάξεις. Υπό συζήτηση είναι και η περικοπή των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ.
Το ύψος του νέου ΛΑΦΚΑ και το ύψος της σύνταξης (ή η περικοπή των συντάξεων άνω των 1.700 ευρώ) δεν έχουν καθοριστεί και αποτελούσαν μέχρι αργά το βράδυ θέμα συζήτησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων της τρόικας με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Παράλληλα θα υπάρξει νέα μείωση στο εφάπαξ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων - εκτός από το 10% που έχει ήδη επιβληθεί - αλλά και στα εφάπαξ των άλλων Ταμείων που είναι ελλειμματικά.
Οι μειώσεις θα επέλθουν στις επικουρικές συντάξεις μετά και τις αναλογιστικές μελέτες. Εκτιµάται από το υπουργείο Εργασίας ότι η μείωση θα είναι είναι της τάξεως του 5%-6%, ενώ τα συνδικάτα εκτιμούν ότι θα φτάσει και το 30%-40%. Τα επικουρικά ταµεία, τα οποία αυτήν τη στιγµή καλύπτουν περίπου 800.000 συνταξιούχους, θα πρέπει να αναπροσαρµόσουν τις παροχές τους µε βάση την οικονοµική τους βιωσιµότητα.
Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και μπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου μισθού. Εκτιµάται ότι εννέα στα δέκα επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να μειώσουν τις συντάξεις.
Οσον αφορά το πλαφόν στις κύριες συντάξεις, στο τραπέζι των συζητήσεων ήταν και η πρόταση το πλαφόν να πέσει στα 1.700 ευρώ. Ως γνωστόν μέσα στο καλοκαίρι επανανομοθετήθηκε η επιβολή του πλαφόν στις ανώτατες συντάξεις, στο ύψος των 2.773,4 ευρώ, για τους εισελθόντες στην ασφάλιση από 1ης Ιανουαρίου 1993 και εφεξής στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και στα ειδικά Ταμεία κύριας ασφάλισης μισθωτών που έχουν πραγματοποιήσει 35 έτη ασφάλισης ή 10.500 ημέρες εργασίας. Από 1ης Ιουλίου 2011, στο πλαφόν αυτό συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα.
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ (έχουν παραγγελθεί αντίστοιχες μελέτες, παρά τις πρώτες μειώσεις που τρέχουν και είναι 10% για το Δημόσιο και 15% για το Ταμείο της ΔΕΗ). Το μεγαλύτερο έλλειμμα αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: