Πατήστε εδώ για να δείτε τι συμβαίνει στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής
Η επόμενη σύνδεση μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής αναμένεται μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος.
Η επόμενη σύνδεση μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής αναμένεται μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος.
Μία από τις κρισιμότερες για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συνόδους Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε κλίμα έντασης και αμφίδρομων πιέσεων, με διαφωνίες και διαφορετικές οπτικές γωνίες επιχειρούν να θέσουν το πολιτικό πλαίσιο της συνολικής επίλυσης για την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, τμήμα της οποίας είναι και το ελληνικό ζήτημα.Σύμφωνα με εκτιμήσεις κοινοτικών παραγόντων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ομιλία της Άγκελα Μέρκελ προηγουμένως στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, η Σύνοδος δεν θα καταλήξει σε αυτήν την συνεδρίαση σε λεπτομέρειες επί του σχεδίου επίλυσης της κρίσης και της διάσωσης του ευρώ.
Κατά τους κοινοτικούς παράγοντες, όπως ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η Σύνοδος θα θέσει το πολιτικό πλαίσιο. Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο περιλαμβάνεται η ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης, EFSF, με νέα προικοδότηση δια της μεθόδου των εγγυήσεων κατά 1,3 τρισ. ευρώ και με πραγματική ρευστότητα της τάξης του 20% επί του συνολικού αυτού ποσού. Επίσης θα τεθεί το πολιτικό περίγραμμα των αποφάσεων που θα αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου των χωρών που έχουν πρόβλημα χρέους, καθώς και σκέψεις και αρχές που θα καθορίσουν το πλαίσιο της μελλοντικής νέας συνθήκης, η οποία και θα αντικαταστήσει τις υφιστάμενες (Λισσαβόνα).
Ως προς την Ελλάδα και ενώ διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κοινοτικών παραγόντων και τραπεζών για το επίπεδο κουρέματος του ελληνικού χρέους, όλα δείχνουν πως η Σύνοδος θα κατατείνει σε μία περικοπή της αξίας των ελληνικών ομολόγων της τάξης του 50% (περίπου). Ενδέχεται ωστόσο η ολοκληρωμένη απόφαση επί του ζητήματος να ανακοινωθεί αργότερα, ίσως μετά την Σύνοδο των G20 στις Κάννες, την 3η και 4η Νοεμβρίου. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο και για την 7η Νοεμβρίου.
Το ελληνικό ζήτημα
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ελληνικών και κοινοτικών παραγόντων και ενώ η Σύνοδος βρίσκεται σε εξέλιξη και άρα οι ερμηνείες και οι πληροφορίες τελούν υπό αίρεση, θα ανακοινωθεί και ένα συνοδευτικό πλαίσιο επιτήρησης της πορείας των ελλειμμάτων του χρέους και των πολιτικών που συνεπάγονται από μία στενότερη και μονιμότερη ομάδα παρακολούθησης. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από την ομιλία της Άγκελα Μέρκελ στην γερμανική βουλή.
Η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται από τεχνοκράτες που θα συνεργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις ανωτέρω πηγές, η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο.
Για τις τράπεζες
Για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα. Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF.
Σύμφωνα με το προσχέδιο που κυκλοφόρησε, θα παρέχεται επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητας, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του - διαδόχου του EFSF - Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.
Όπως μεταδίδεται, η μόχλευση του EFSF, θα πραγματοποιηθεί στη βάση δύο αξόνων:
1. Μέσω προσφοράς δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή, κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων και
2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το Δ.Ν.Τ..
Επισημαίνεται, ότι αμφότερες οι μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.
Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες - προφανώς δεσμευτικές - επιφυλάξεις τους, προ την ψήφισή του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας.
Το χρονοδιάγραμμα της Συνόδου
Η Σύνοδος Κορυφής που άρχισε περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος διεξάγεται σε δύο φάσεις. Η πρώτη που θα διαρκέσει περί τις δύο ώρες αφορά στην συνεδρίαση του συνόλου των χωρών μελών της Ένωσης. Στην συνέχεια θα συνεχιστεί η συνεδρίαση μόνον μεταξύ των 17 μελών της Ευρωζώνης. Κατά τους παρατηρητές η διαδικασία αυτή θα είμαι πολύωρη.
Μετά το πέρας της συνεδρίασης αναμένονται οι δηλώσεις, κατά μόνας (των ηγετών), ενδεχομένως δε να υπάρξουν και κοινές εμφανίσεις ηγετών (Μέρκελ – Σαρκοζί).
zougla
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου