14 Οκτωβρίου 2011

Ανοιξε παράθυρο για αλλαγές


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε χθες θετικός σε βελτιώσεις και ρυθμίσεις μέχρι την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο, αρκεί να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος
Θετικός σε βελτιώσεις και σε ρυθμίσεις μέχρι την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο, αρκεί - όπως είπε - να μην έχουν δημοσιονομικό κόστος, εμφανίσθηκε χθες, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ειδικότερα για το ενιαίο μισθολόγιο και βαθμολόγιο στο Δημόσιο ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι μετά την ακρόαση των φορέων και τη διεξοδική συζήτηση στην Επιτροπή και στην Ολομέλεια, «με καλή διάθεση, με καλοπιστία, με την αναγκαία ευελιξία θα κάνουμε προσαρμογές, οι οποίες δεν θα ανεβάζουν το δημοσιονομικό κόστος αλλά θα αποκαθιστούν το αίσθημα ότι μπορεί να έχουμε παραβλέψει κάτι ή να έχουμε αδικήσει μια ειδική κατηγορία εργαζομένων».
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να βρεθεί, με ανεκτό δημοσιονομικό κόστος, συγκεκριμένη λύση στο θέμα των τρίτεκνων και πολύτεκνων που παραδέχθηκε ότι «θίγονται πραγματικά όσοι έχουν χαμηλά και μεσαία εισοδήματα». Υπενθυμίζεται ότι «ΤΑ ΝΕΑ», στο κύριο άρθρο τους, είχαν ζητήσει από τον υπουργό να προχωρήσει σε βελτιώσεις για τα θέματα αυτά.
Με τη θέση του αυτή ο Ευ. Βενιζέλος επιχείρησε - όπως παρατηρούσαν μέλη της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ - να αμβλύνει και τις αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών που συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειρά μέρα στη Βουλή. Κατέστησε, όμως, σαφές πως εάν δεν ψηφισθεί το πολυνομοσχέδιο δεν θα γίνει δυνατόν να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2012.
«Είμαστε ανοικτοί μέχρι την τελευταία στιγμή στην Ολομέλεια, να αξιοποιήσουμε και να ενσωματώσουμε οποιαδήποτε καλή και τεκμηριωμένη πρόταση η οποία ακούγεται εδώ, είτε πρωτογενώς από τους βουλευτές είτε επειδή υιοθετούν και μεταφέρουν μια κοινωνική άποψη που είναι σωστή, ορθή και τεκμηριώνεται», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Πάντως και χθες ακούστηκαν έντονες επικριτικές προς ορισμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου φωνές από βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
Ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Ανδρέας Μακρυπίδης χαρακτήρισε «προθάλαμο απολύσεων» και «ανάλγητη απόφαση» την εργασιακή εφεδρεία, αποκάλεσε «κόκκινη γραμμή» την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και υποστήριξε ότι «η διεύρυνση των εργασιακών συμβάσεων οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και τορπιλίζονται τα θεμέλια των κοινωνικών εταίρων».
Σε ανάλογους τόνους, η τέως υπουργός Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι η επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων χωρίς έλεγχο και όχι σε επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη προκαλεί γενικευμένη, απότομη και ανεξέλεγκτη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δημιουργήσει βαθιά ύφεση το 2012.

βαρυ κλιμα. Μάλιστα ήταν τέτοιο το κλίμα απογοήτευσης και αγανάκτησης στο κυβερνητικό στρατόπεδο που ακόμη και η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βάσω Παπανδρέου, απευθυνόμενη στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος ζήτησε επιπλέον χρόνο για να ολοκληρώσει τις απόψεις του, παρατήρησε με νόημα: «Δεν πειράζει, θα το κάνετε την επόμενη φορά, όταν θα καταργηθούν με άλλο νομοσχέδιο οι συλλογικές συμβάσεις», ενώ σε βουλευτή της αντιπολίτευσης, που διαμαρτυρήθηκε για τα μέτρα, του είπε: «Απ' ό,τι κατάλαβα, η τρόικα κάνει κουμάντο, εκεί να απευθυνθείτε...».
Νωρίτερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης και Σοφία Γιαννακά κάλεσαν την κυβέρνηση να δείξει ευαισθησία για τα άτομα με αναπηρία, να παραμείνει στις 12.000 ευρώ το αφορολόγητο εισόδημα και να μην μπουν σε εργασιακή εφεδρεία εργαζόμενοι που οι σύζυγοί τους ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι δεν πρόκειται να θιγεί η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας αλλά θα διευκολυνθούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, ενώ υποστήριξε ότι η αντίδραση της τρόικας απέναντι στις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας «ήταν απολύτως και συμπαγώς αρνητική».
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: