Η Εβδομάδα των παθών
Στην πιο κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται η κυβέρνηση, καθώς τη Δευτέρα ξεκινά η δεύτερη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου και την Πέμπτη τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή, εν μέσω των πιο μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων, εσωκομματικού «αναβρασμού», έχοντας πάντα στραμμένο το βλέμμα στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..Τα «μέτωπα» που έχει ανοίξει η κυβέρνηση με την κοινωνία είναι πολλά. Τόσο λόγω των αλλαγών που επέρχονται για διάφορες επαγγελματικές ομάδες, όσο και εξαιτίας των εισπρακτικών μέτρων που αφορούν όλες τις κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, η πράσινη «αναταραχή» εντείνεται με το κείμενο-παρέμβαση της ομάδας των τριών κορυφαίων υπουργών, Άννας Διαμαντοπούλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Γιάννη Ραγκούση, καθώς πέραν της στήριξης στον πρωθυπουργό, υπάρχουν σαφείς αιχμές κατά άλλων υψηλών στελεχών της κυβέρνησης.
Η κρίσιμη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου
Την Πέμπτη τίθεται προς ψήφιση στη Βουλή -εν μέσω απεργιακού κλοιού- το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων (εργασιακή εφεδρεία, νέο μισθολόγιο και νέες φορολογικές κλίμακες). Την Τετάρτη και την Πέμπτη η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιούν 48ωρη απεργία, ενώ δεκάδες επαγγελματικοί κλάδοι έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις για τις προσεχείς ημέρες.
Την ίδια ώρα, έντονη ανησυχία προκαλούν τυχόν «απώλειες»- εκπλήξεις. Ο βουλευτής Θ. Ρομπόπουλος έχει προαναγγείλει ότι τη Δευτέρα θα παραιτηθεί, ενώ η πρώην υπουργός Εργασίας, Λούκα Κατσέλη, έχει ξεκαθαρίσει ότι αν δεν αλλάξει, δεν θα ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει την επέκταση του παγώματος των κλαδικών συμβάσεων έως το τέλος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και στελέχη όπως η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και οι βουλευτές Δημήτρης Λινζτέρης και Μιχάλης Τζελέπης. Διαφωνία για το άρθρο 37 εξέφρασε και ο βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Οδυσσέας Βουδούρης, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τι θα πράξει στην ψηφοφορία.
Κείμενο-παρέμβαση της ομάδας των τριών
Το, βαρύνουσας σημασίας, άρθρο των τριών υπουργών της κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ενώ αρκετοί έσπευσαν να το ερμηνεύσουν με διαφορετικό τρόπο.
Οι τρεις υπουργοί καταφέρονται κατά των συντεχνιών, ενώ επισημαίνουν και καλούν την κοινωνία, πολίτες, διανοούμενους και πολιτικούς να πάψουν να παρακολουθούν σιωπηλοί τις εξελίξεις και να αντιδράσουν με δυναμικό τρόπο.
Οι υπουργοί που υπογράφουν το συγκεκριμένο κείμενο βεβαιώνουν ότι χθες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου για την πρωτοβουλία τους και ότι εκείνος δεν είχε αντίρρηση. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι είναι λογικό και χρήσιμο στελέχη του Κινήματος να εκφράζουν απόψεις για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ από τη μεριά του ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε ως «πολύ θετική την πρωτοβουλία των τριών υπουργών να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη με μια ανάλυση του τρόπου με τον οποίο έχει διαμορφωθεί η σημερινή ελληνική κοινωνία, με κύρια ευθύνη του πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ».
Εντύπωση, ωστόσο, έχει προκαλέσει η απουσία των κ.κ. Μιχ. Χρυσοχοίδη και Γ. Παπακωνσταντίνου από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ οι αιχμές για κορυφαίους υπουργούς αναμένεται να προκαλέσουν τριβές.
Επαφές Παπανδρέου στις ΗΠΑ- Νέα γερμανικά σενάρια για το χρέος
Κι όλα αυτά εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων καθώς εισέρχονται στην τελική φάση οι διαβουλεύσεις, μεταξύ τραπεζών και ευρωζώνης, για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. Εκτός απροόπτου ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ, προκειμένου να συναντήσει την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ και τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ.
Κατά τη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν επίκαιρα θέματα, όπως η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, εξετάζει το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 του μήνα. Στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να γίνει αναθεώρηση της συνθήκης της 21ης Ιουλίου, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες θα διευθετηθούν αργότερα.
Νέες διαστάσεις λαμβάνει το θρίλερ για το ποσοστό του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους λόγω Γερμανίας. Την ώρα που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλώνει πως μια βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι αδύνατη χωρίς μια ουσιαστική μείωση του συνολικού ελληνικού χρέους, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild θέλει τον πρόεδρο της Deutsche Bank και πρόεδρο της IIF Γιόζεφ Άκερμαν να βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για εθελοντικό «κούρεμα» μέχρι 50%.
Παράλληλα, άλλο δημοσίευμα θέλει το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Μελετών να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και το «βαθύ κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είναι φθηνότερη λύση από την διάσωση της Ελλάδας.
Η «απάντηση» των πολιτών
Για ακόμη μία εβδομάδα, αναμένεται απεργιακό μπλακ άουτ, καθώς οι εργαζόμενοι σε πολλούς κλάδους κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στα νέα σκληρά και επώδυνα μέτρα, με κορύφωση της 48ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ την Πέμπτη, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Σύνταγμα.
Στην κινητοποίηση θα μετάσχει και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ κλειστά θα είναι με απόφαση της ΕΣΕΕ τα εμπορικά καταστήματα.
Αναλυτικά οι απεργίες:
- Οι εφοριακοί ξεκινούν αύριο δύο 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
- Σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες έως την Πέμπτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ
- Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία
- Σε 24ωρη προχωρούν από τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕbank, ενώ 48ωρη απεργία, την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες.
- Σε 48ωρη απεργία προχωρούν από την Τετάρτη οι δάσκαλοι.
- Την Τρίτη, οι καθηγητές οργανώνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμούς κτιρίων σε Περιφέρειες και Διευθύνσεις εκπαίδευσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Επίσης, οι καθηγητές συμμετέχουν στη 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη και την Πέμπτη.
- Συνεχίζεται η πανελλαδική αποχή των δικηγόρων έως την Τετάρτη.
- Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργούν ως τις 21 Οκτωβρίου οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, καθώς η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) αποφάσισε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις.
- Συνεχίζεται ως τις 06:00 το πρωί της Τρίτης η τριήμερη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ για τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς που εργάζονται στο Δημόσιο, στην ΕΡΤ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στο Κανάλι της Βουλής, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Την Τρίτη, προχωρούν σε 24ωρη απεργία οι δημοσιογράφοι.
Τι θα γίνει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς
Χωρίς τρένα και Προαστιακό θα μείνει η χώρα από την Τρίτη έως και την Πέμπτη λόγω της τριήμερης απεργίας που προκήρυξαν οι μηχανοδηγοί της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό.
Την Τετάρτη και την Πέμπτη -το διήμερο της γενικής απεργίας- οι συρμοί του Μετρό θα σταματούν στη «Δουκ. Πλακεντίας» και δεν θα εκτελούνται τα δρομολόγια προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Την Τετάρτη και την Πέμπτη απεργούν οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας και αναμένεται να υπάρξουν προβλήματα στις πτήσεις. Την Τετάρτη δεν κυκλοφορούν τα ταξί.
Δεμένα θα μείνουν τα πλοία στα λιμάνια από τη Δευτέρα ώς την Τετάρτη λόγω της 48ωρης απεργίας της ΠΝΟ και της τριήμερης απεργίας και ΠΕΜΕΝ.
Αναμένονται αποφάσεις για το πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Χειρόφρενο αναμένεται να σηκώσουν την Τετάρτη τα βυτιοφόρα Δημόσιας Χρήσης.
Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου