31 Οκτωβρίου 2011

Μπλόφα ΓΑΠ-Θέλει κατόπιν ''εορτής'' Δημοψήφισμα για να πάρει κυβερνητική παράταση...

Πρόσχημα η νέα δανειακή σύμβαση
Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, επέλεξε το Δημοψήφισμα προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία. Το αντικείμενο του Δημοψηφίσματος θα είναι η επικύρωση ή όχι της υλοποίησης της νέας δανειακής συμφωνίας. Ανεξάρτητα όμως από αυτό, ο κ. Παπανδρέου προτίθεται να ζητήσει επιπροσθέτως ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, εντός των επομένων ημερών.Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη, το Δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί στα μέσα Ιανουαρίου 2012.
Ήδη, ως πρώτη αντίδραση καταγράφεται αυτή του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, ο οποίος έθεσε ακόμη και ζήτημα συνταγματικότητας, ως προς την διεξαγωγή ενός τέτοιου Δημοψηφίσματος. Ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως ψευδώνυμο το Δημοψήφισμα, διερωτώμενος πώς είναι δυνατόν να τεθεί το ερώτημα για την επικύρωση της δανειακής συμφωνίας όταν όλο το νομικό πλαίσιο με τους δημοσιονομικούς νόμους έχει ήδη ψηφιστεί.


Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ., η οποία βρίσκεται σε κατάσταση «βρασμού» ήταν υποχρεωμένος να προτείνει κάποια πολιτική πρωτοβουλία. Απορρίπτοντας την προοπτική διεξαγωγής προώρων εκλογών και με δεδομένο ότι η προοπτική μιας συγκυβέρνησης με την Νέα Δημοκρατία είναι ανέφικτη, υπό τις παρούσες συνθήκες, ο Γιώργος Παπανδρέου υιοθέτησε μία τρίτη πρόταση των συμβούλων και ομάδας κυβερνητικών στελεχών (Χάρης Καστανίδης επί παραδείγματι), το Δημοψήφισμα, ως τρόπο εκτόνωσης αλλά και επανάκτησης μιας απολεσθείσης νομιμοποίησης για την διαχείριση αυτής της κρίσης.

Για ύψιστη πράξη δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, κ. Γ. Παπανδρέου, εξαγγέλλοντας την διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κύρωση ή όχι της νέας δανειακής σύμβασης από τους πολίτες της χώρας, ενώ επιπλέον ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, διευκρινίζοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει στο Κοινοβούλιο, αύριο.

«Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες, η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: Λέμε όχι στις εθνικές εκλογές τώρα, γιατί θα ήταν υπεκφυγή και θα οδηγούσε σε διχόνοιες.
Σχεδόν αμέσως μετά τις εξαγγελίες Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε ότι ζήτησε να συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προφανώς για να του εκθέσει τις απόψεις του για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού αλλά και τις αντιρρήσεις του.

Αρνητικός ως προς την διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος εμφανίστηκε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το ερώτημα που θα απευθυνθεί προς τον ελληνικό λαό δεν θα πρέπει να είναι εν είδη πακέτου, διότι μία τέτοια προοπτική είναι αντισυνταγματική. Ο κ. Βορίδης επισήμανε πως ο πρωθυπουργός οδηγεί την χώρα σε αδιέξοδα.

Αρνητική στάση κράτησε και ο Συνασπισμός, με εκπροσώπους του να κάνουν λόγο για ευτελισμό ενός κορυφαίου δημοκρατικού θεσμού που είναι το Δημοψήφισμα.

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως ο πρωθυπουργός έπαιξε σε μία ζαριά το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ελλάδας που είναι η Ευρώπη. Η Νέα Δημοκρατία καταδεικνύοντας την αντίθεση της δεν πρόκειται να παραστεί αύριο στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την νέα δανειακή συμφωνία.

Το Κ.Κ.Ε. δια του εκπροσώπου του, Μάκη Μαΐλη ζήτησε πρόωρες εκλογές, θεωρώντας το Δημοψήφισμα ως ωμό εκβιασμό.

Εξαιρετικά έντονη η αντίδραση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία δήλωσε πως θα ζητήσει από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει την κυβέρνηση κατά την διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης ώστε να οδηγηθεί η χώρα άμεσα σε εκλογές. 
zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια: