Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις, μετά τον αιφνιδιασμό του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και να προαναγγείλει δημοψήφισμα για τη δανειακή σύμβαση, με το αποτέλεσμα μάλιστα να είναι δεσμευτικό.

Η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος έχει συγκαλέσει για σήμερα το απόγευμα κυβερνητική σύσκεψη, αιφνιδίασε πολλούς υπουργούς, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιστρατεύει εκβιασμούς.
Μάλιστα, την ανεξαρτητοποίησή της ανακοίνωσε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Η πρώην υφυπουργός δήλωσε ότι δεν παραιτείται από τη Βουλή, αλλά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ενώ σε δισέλιδη επιστολή-ανακοίνωση εκφράζει την αντίθεσή της στο δημοψήφισμα.


Τη σύγκληση του συμβούλιου πολιτικών αρχηγών ώστε να σχηματιστεί μία «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», που θα έχει ως στόχο να διασφαλίσει τη συμφωνία που αποφασίστηκε για την Ελλάδα ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Καρόλο Παπούλια, με δήλωσή της από τη Βουλή.

Ο Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε, εκτάκτως, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, και τον διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι χρειαστεί για να μην υπάρξει αρνητική εξέλιξη, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο ακόμα και για παραιτήσεις βουλευτών του, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, στενοί συνεργάτες του Κώστα Σημίτη στην περίοδο της πρωθυπουργίας του, με κοινή τους επιστολή ζητούν την παραίτηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Την επιστολή υπογράφουν οι Γιώργος Θωμάς, Βαγγέλης Μαλέσιος, Στέφανος Μανίκας, Δημήτρης Μπατζελής, Γιάννης Νικολάου και Μηνάς Σταυρακάκης.

Επισήμως η Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι ζήτησε ενημέρωση από την κυβέρνηση, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο. Υπάρχει ωστόσο πλήθος αντιδράσεων και επικριτικών δημοσιευμάτων, αλλά και αναταραχή στις αγορές.

Ωστόσο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πρωτόπαπας, τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου είχε προϊδεάσει τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί για το δημοψήφισμα. Οι δυο τους πάντως αναμένεται εντός της ημέρας να έχουν τηλεφωνική επικοινωνία, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποκάλυψε στον ΑΝΤ1 και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ότι το δημοψήφισμα θα γίνει μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης, δηλαδή μετά από τον Ιανουάριο. Ο κ. Βενιζέλος έβαλε, έμμεσα, το δίλλημα για το τι θα γίνει στην περίπτωση που οι πολίτες ψηφίσουν «όχι» στη σύμβαση. Απαντώντας γιατί δεν πηγαίνει κατευθείαν σε εκλογές η κυβέρνηση, είπε ότι αν οι πολίτες πουν όχι, τότε θα πέσει η κυβέρνηση.

Κάθετη πτώση σημειώνουν οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές καθώς το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Ελλάδα θέτει εν αμφιβόλω την ήδη εύθραυστη συμφωνία των Βρυξελλών. Το ευρώ υποχωρεί περισσότερο από 1% στο 1,3692 δολ., τα spreads των ιταλικών 10ετών ομολόγων εκτινάχθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, αγγίζοντας τις 436 μονάδες βάσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε πολύ μεγάλη άνοδο στο 6,22%.

«Εγώ λοιπόν θα ήμουν καταρχήν οπαδός να κάνουμε το δημοψήφισμα αλλά ταυτόχρονα να σκεφθούμε ποιο θα είναι το καταλληλότερο κυβερνητικό σχήμα για να οδηγήσει αυτές τις αλλαγές», τόνισε στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1 ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Βουδούρης.

«Πρέπει να πω ότι πολλοί βουλευτές αισθάνονται πιεσμένοι, βγαίνουν  έξω και τους βρίζει ο κόσμος,  τους λέει προδότες, τους λέει δοσίλογους, σου λέει ανέλαβε την ευθύνη εσύ κόμμα τάδε ή πολίτη κ.λ.π ή μέσα ενημέρωσης, να πάρεις και εσύ μια ευθύνη, να πεις να το ψηφίσουμε ή να μην το ψηφίσουμε. Είναι και αυτό κάτι.  Άλλωστε αυτή την έννοια έχει το δημοψήφισμα. Πιστεύω ότι είναι από τις σημαντικότερες στιγμές που έχω ζήσει στην βουλή και στην ιστορία της πατρίδας μου», είπε από πλευράς του στον Ant1radio ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Βρεττός.