Επικίνδυνες και ατελέσφορες χαρακτήρισε, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, τις πολιτικές επιλογές από αδύναμες πολιτικές ηγεσίες και αδύναμα πολιτικά κόμματα που καθορίζουν ως πεπερασμένο το χρόνο στην κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, ή καλύτερα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, έκτακτης ανάγκης και έκτακτης εργασίας, στην εισήγηση του στη 2η Συνάντηση Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που διοργάνωσε το Εθνικό Σημείο Επαφής ESPON 2013 ( Ευρωπαϊκό Δίκτυο Παρατήρησης για τη Χωρική Ανάπτυξη και Συνοχή).
Ακολουθεί η πολιτική τοποθέτηση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη>>
"Το πρόβλημα στη χώρα μας είναι βαθύτατα πολιτικό γιατί βλέπετε η μεγάλη κρίση που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικά μεγάλο Face Loss για την χώρα μας, δεν ταρακουνάει την πολιτική και τις ηγεσίες της, δεν ταρακουνάει τους πολιτικούς, και δεν έχουμε την δυνατότητα μιας καθαρής αυτοκριτικής πάνω στα λάθη που έχουμε κάνει τις τελευταίες δεκαετίες.
Δεν μπορούμε να διαχειριστούμε τη χώρα μας, η κατάσταση επιδεινώνεται και συμβαίνει αυτό γιατί είναι ανύπαρκτες οι πολιτικές. Φτάσαμε στο σημείο η χώρα μας να αντιμετωπίζει την κρίση με αδύναμες πολιτικές ηγεσίες με αδύναμα πολιτικά κόμματα, και με κύριο κριτήριο την ανευθυνότητα. Συζητάμε σήμερα για την δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας ή καλύτερα μια κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης και έκτακτης εργασίας και βάζουμε χρονικούς ορίζοντες για την ολοκλήρωση του έργου της. Θέλουμε να έχουμε μια κυβέρνηση που θα πρέπει να χειριστεί όλα τα σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν με την επιβίωση αυτού του τόπου και λέμε ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα και θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένο αντικείμενο εργασίας.
Αντιλαμβάνεστε πόσο επικίνδυνες είναι αυτές οι πολιτικές αναφορές και αυτές οι πολιτικές προσεγγίσεις όταν αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση πλήρους εργασίας, με υπέρβαση των δυνατοτήτων και των ικανοτήτων στο ανθρώπινο παράγοντα. Αντί αυτού ζητάμε μια κυβέρνηση εξ απαλών ονύχων η οποία λειτουργώντας ως μεσσίας θα μπορέσει να λυτρώσει τη χώρα μας από την μεγάλη κρίση στην οποία έχει περιέλθει.
Αυτό εκ των πραγμάτων είναι και ατελέσφορο, είναι και ανεύθυνο, είναι και αδύναμο. Θέλουμε με λίγα λόγια να συνεχίσει το πολιτικό σύστημα και σε αυτή την κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας να ασκεί την δική του επιρροή, όταν είναι γνωστό σε όλους τους πολίτες ότι το πολιτικό σύστημα έχει δύο σημαντικά μειονεκτήματα: στηρίζεται καθαρώς στην πελατειακή πολιτική σύγκρουση και αναμέτρηση και είναι αναποτελεσματικό στην λήψη αποφάσεων για την εξεύρεση λύσεων.
Είναι γνωστό ότι απέτυχε παντελώς η σημερινή κυβέρνηση γιατί η προεκλογική της δέσμευση ήταν μια λαϊκίστικη προσέγγιση που δεν είχε καμία σχέση με την Ελληνική πραγματικότητα. Σήμερα παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο η αξιωματική αντιπολίτευση βάζοντας ως κύριο διακύβευμα της πολιτικής της την δυνατότητα αναθεώρησης της συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ, έστησε πάνω σε αυτή τη λογική που κατά τη γνώμη μου ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη και πρόχειρη προσέγγιση, κάποια καινούργια πολιτικά δεδομένα τα οποία όμως εκ των πραγμάτων κατερρίφθησαν σε μια νύχτα. Ποιο θα είναι το διακύβευμα όλου του πολιτικού συστήματος ιδιαίτερα των δύο μεγάλων πολιτικών κομμάτων σε αυτή την δήθεν σύμπραξη τους. Από την μια πλευρά έχουμε την πλήρη ομολογημένη αποτυχία της χθεσινής κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρισιμότητα των περιστάσεων και την κατάσταση της χώρας, και από την άλλη υπάρχει ένα πολίτικό διακύβευμα που πλέον από μόνο του έχει αναιρεθεί από την στιγμή που σήμερα ο αρχηγός της αντιπολίτευσης παραδέχτηκε και υπογράφει πλέον ότι θα τηρήσει όλες τις συμφωνίες που απορρέουν από την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου