2 Νοεμβρίου 2011

Πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου για την Ελλάδα



Με αντιφατικούς τίτλους από το «Χάος» της Liberation μέχρι το «Μπράβο» του Der Spiegel τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου για δεύτερη μέρα σήμερα σχολιάζουν το δημοψήφισμα, την επακόλουθη αναταραχή των αγορών και τη συνάντηση Παπανδρέου σήμερα στις Κάννες με Σαρκοζί και Μέρκελ.


Με πρωτοσέλιδο τίτλο «Χάος» στα ελληνικά, με κεφαλαία γράμματα, κυκλοφόρησε σήμερα η γαλλική Liberation.
«Η Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ» γράφει η εφημερίδα, την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, στην αναταραχή στις αγορές και στο μέλλον του ευρώ...

Μεταξύ άλλων η γαλλική εφημερίδα σημειώνει ότι η «Αθήνα παίζει κορώνα γράμματα το ευρώ, τρελαίνει τις αγορές και κολλάει την Ευρώπη στον τοίχο».

«Ένα κύμα πανικού σάρωσε τον κόσμο χτες, από το Τόκιο έως τη Γουόλ Στριτ, δια μέσου Παρισιού και Μιλάνου, μετά από μία ανακοίνωση-έκπληξη από τον έλληνα πρωθυπουργό το βράδυ της Δευτέρας για δημοψήφισμα σχετικά με την ευρωπαϊκή διάσωση της χώρας του.

Το στοίχημα του Γιώργου Παπανδρέου έπιασε εξ απήνης όλους τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» αναφέρει ο συντάκτης της Liberation.


«Ελληνικό δημοψήφισμα: η Ευρωζώνη σε αναταραχή» είναι ο τίτλος της γαλλικής Le Monde, η οποία αναφέρεται και στη στήριξη του δημοψηφίσματος από το υπουργικό συμβούλιο.

«Η ελληνική κυβέρνηση ταλαντεύεται στο χείλος της κατάρρευσης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου για δημοψήφισμα» γράφει η βρετανική The Guardian.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι Γαλλία και Γερμανία «παλεύουν» για να σώσουν το κοινό νόμισμα, καθώς η Ευρώπη βυθίζεται στην αναταραχή, μέρες μετά την συμφωνία διάσωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο στηρίζει το δημοψήφισμα, παρά τις αντιδράσεις σοκ από τα άλλα μέλη της Ευρωζώνης.

«Η ελληνική κρίση πλήττει τις αγορές, την ώρα που το σχέδιο διάσωσης του ευρώ "ξηλώνεται"» γράφουν οι βρετανικοί Times, γράφοντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη με την απόφασή του να ζητήσει δημοψήφισμα.

Αναφερόμενη σε δηλώσεις του Γ.Παπανδρέου, το πρακτορείο Bloomberg γράφει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «το δημοψήφισμα θα επιβεβαιώσει τη θέση της Ελλάδας στο ευρώ».

«Ο Παπανδρέου υπερασπίζεται το σχέδιο για το δημοψήφισμα» γράφει το Der Spiegel.

«Θέλει περισσότερη δημοκρατία: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου επανέλαβε την πρόθεσή της να διενεργήσει δημοψήφισμα για το σχέδιο διάσωσης» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.
«Ελληνική ρουλέτα», «Η Ελλάδα προκαλεί σοκ στην Ευρώπη», «Όλα ή τίποτα» είναι μερικοί από τους τίτλους των γερμανικών εφημερίδων.
Το πρωτοσέλιδο σχόλιο των γερμανικών Financial Times τιτλοφορείται «Παράλογο αλλά σωστό», σύμφωνα με την ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Όπως γράφει η εφημερίδα «στην απόφαση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολλαπλή κριτική: στην έλλειψη ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων, στην παντελή έλλειψη σχεδίου παρουσίασης της απόφασής του στην κοινή γνώμη και κυρίως στο ότι γνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο «όχι» στο δημοψήφισμα».
Προσθέτουν, ωστόσο, ότι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν σε καταστροφή.
Στο σχόλιό της η Süddeutsche Zeitung, αναφέρει ότι «από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης».
Επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα πως «εάν ισχύει ότι από το ευρώ εξαρτάται το μέλλον της Ε.Ε. τότε όλα παίζονται.
Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης;».
Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung, είναι «Όλα ή τίποτα» η οποία αναφέρεται στις προσπάθειες της Ευρώπης να σώσει την Ελλάδα και την «αιφνίδια» απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα: «Η Ευρώπη σοκαρίστηκε.
Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες την δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό.
Υπογραμμίζει επίσης ότι «το δημοψήφισμα κοστίζει χρόνο και η Ελλάδα δεν τον έχει και έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων».
«Ακόμα και πριν το δημοψήφισμα, οι επενδυτές είχαν αρχίσει να αναδιαμορφώνουν την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα δεν ανήκει πια εκεί, Ιταλία και Γαλλία έχουν, επίσης, πληγεί» εκτιμά η γερμανική εφημερίδα Die Welt, αναφέροντας ότι το δημοψήφισμα στις αρχές του έτους θα δείξει πού οδεύουν τα πράγματα σε σχέση με το ευρώ.

«Αγώνας δρόμου» των Ευρωπαίων γυναικών να σώσουν την Ευρωζώνη, αναφέρουν οι Financial Times, μιλώντας για την Σύνοδο Κορυφής των G20 και τη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου σε αυτήν.

«Η λιτότητα δοκιμάζεται, καθώς οι Έλληνες αμφισβητούν τους δεσμούς τους με το ευρώ» γράφουν οι New York Times.

«Η κρίση της Ευρωζώνης έφτασε επιτέλους στον κακοτράχαλο δρόμο της πραγματικής πολιτικής, με τους Έλληνες να αμφισβητούν ανοιχτά εάν η δέσμευσή τους απέναντι στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα, μετράει ακόμα περισσότερο από τον έλεγχο στο μέλλον τους και στην οικονομική τους ευημερία» γράφει ανάλυση της εφημερίδας.
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: