7 Νοεμβρίου 2011

Ό,τι χειρότερο για τη χώρα η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Η σύμπραξη ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «θα φέρει ό,τι χειρότερο στη χώρα, τόνισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε σήμερα για να σχολιάσει τη συμφωνία μεταξύ Παπανδρέου και Σαμαρά για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η κα Παπαρήγα, κάλεσε ακόμη το λαό «να ρίξει άμεσα τη νέα κυβέρνηση».
Η ίδια, πρόσθεσε ότι «την κυβέρνηση συνεργασίας την έψηναν καιρό» και τόνισε ότι δεν θα είναι μόνο λίγων εβδομάδα αλλά θα επιδιώξει να μείνει παραπάνω και ότι θα επιδιωχθεί η λήψη μέτρων που θίγουν το λαό τουλάχιστον για 10-15 χρόνια. 

Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόφαση του ΚΚΕ να μη συμμετέχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι δεν υπήρχε νόημα να λάβει μέρος το κόμμα της σε μία σύσκεψη με αντικείμενο «την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου», όπως τη χαρακτήρισε. «Σε μία τέτοια σύσκεψη θα ήμασταν ο μαϊντανός», είπε και πρόσθεσε: «Καλούμε το λαό να ρίξει την κυβέρνηση γρήγορα, να της κάνει τη ζωή δύσκολη».
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η κ. Παπαρήγα απάντησε στο ενδεχόμενο να λάβει αυτή η κυβέρνηση και παράταση ζωής. Είπε:
«Το έργο που έχει να επιτελέσει είναι ένα έργο που αναγκαστικά θέλει παραπάνω χρόνο. Τώρα, να σας πω: Έχουμε και fast food κυβερνήσεις. όμως, αυτή τη στιγμή είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση, των επιχειρηματιών της Ελλάδας και της ΕΕ, θα πρέπει να ακούσει και τι θα της πει η ΕΕ για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Όχι γιατί είναι υποτελής κυβέρνηση, αλλά γιατί είναι μία κυβέρνηση η οποία δρα με τις πλάτες της ΕΕ, δρα και για τα συμφέροντα του κεφαλαίου στην Ελλάδα, αλλά και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου. Επομένως, θα αποφασίσουν μαζί πότε θα γίνουν οι εκλογές. Και τώρα μην πούμε, ότι θα πούνε «κοιτάξτε να δείτε, ένα μήνα, δύο μήνες». Εν πάση περιπτώσει εμείς δεν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη πόσο θα κρατήσει αυτή η κυβέρνηση. Μπορεί να μην κρατήσει ούτε μέρα; Μακάρι».

Σε ερώτηση εάν φοβάται έκτροπα κατά τις διαδηλώσεις της 17 Νοέμβρη και γενικότερα από τις κινητοποιήσεις, η κ. Παπαρήγα δήλωσε:
«Καταρχήν νομίζω ότι από δω και μπρος τα πάντα πρέπει να υποταχθούν στην αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης αυτής, που δεν είναι νέα, νέα είναι γιατί είναι ανοιχτή η συμμαχία, επίσημη. Και απέναντι στην πολιτική της ΕΕ γιατί έχουμε κρίση, η κρίση οξύνεται κτλ. Αυτό είναι το κύριο. Και επομένως κάθε επέτειος μας θυμίζει ένα ηρωικό παρελθόν, αλλά πρέπει να αποδείξουμε ότι και σήμερα μπορούμε να ξεπεράσουν και το παρελθόν. Κι άλλωστε τα αιτήματα αντικειμενικά που μπαίνουν σήμερα είναι πολύ πιο προωθημένα από τα αιτήματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
          Βεβαίως και η επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει να τιμηθεί. Δεν είμαστε αντίθετοι. Όταν ο λαός αποφασίζει να δώσει σωστό περιεχόμενο στην κατεύθυνσή του, τότε μπορεί να απομονώσει όλους αυτούς τους μηχανισμούς που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν έκτροπα.
          Και να πω με την ευκαιρία: Με αυτό που λέμε «τις πλατείες των αγανακτισμένων», γενικά και αφηρήμενα, με «τους 300» κτλ, όλα αυτά τα κινήματα προσφέρονται για τη σταθεροποίηση αυτής της κυβέρνησης. Καθαρά πράγματα και σταράτα. Αυτή είναι η γνώμη μας.
          Σήμερα χρειάζεται θέση απέναντι στην ΕΕ, απέναντι στα μονοπώλια, απέναντι στην κρίση, στον χαρακτήρα της κρίσης κτλ. Σήμερα κρίνονται πολύ ουσιαστικά ζητήματα και οι πλατείες έτσι όπως έχουν αναπτυχθεί -όπως έχουν αναπτυχθεί, δεν είμαστε γενικά κατά των πλατειών και όπως έχουν προβληθεί - αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να αποδυναμώσουν το κίνημα και να του εκτρέψουν τον προσανατολισμό, απ’ αυτόν που πρέπει να έχει.
          Τώρα έχω και πολλά ερωτηματικά. Οι κουκουλοφόροι εμφανίζονται όταν έχουμε εργατικές κινητοποιήσεις. Με την ευκαιρία, κατηγορήθηκε το ΠΑΜΕ ότι εμπόδισε το «ντου» στη βουλή. Καλά τόσο καιρό ήταν στις πλατείες, γιατί δεν το έκαναν; Είμαστε εναντίον, εννοείται, αυτής της μορφής πάλης, αλλά λέω γιατί δεν κάναν; Εμείς αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι αυτά τα κινήματα και όλα τα λεγόμενα «νέα κινήματα», που αναπτύχθηκαν και στον 20ο αιώνα, ένα στόχο είχαν: Να περιορίσουν, να εμποδίσουν την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος. Σε κάποιες χώρες το πέτυχαν, στην Ελλάδα δεν το πέτυχαν και δεν θα το πετύχουν».

Στην ερώτηση εάν η Γεν. Γραμματέας του κόμματος έχει περιγράψει επαρκώς τι εννοεί  με το «λαϊκή εξουσία», απάντησε:

«Θεωρούμε ναι, επαρκώς, γιατί δεν είναι δυνατόν έξω από τις εξελίξεις και τον πρωταγωνιστή λαό να πάμε να κάνουμε σχέδια επί χάρτου. Τις αρχές, τα βασικά τα θεμελιακά χαρακτηριστικά και τις προϋποθέσεις τα έχουμε καθορίσει. Από εκεί και πέρα θα υπάρξει ένα μέτωπο πάλης τέτοιο το οποίο αν θέλετε θα συμβάλει και στον εμπλουτισμό αυτής της επεξεργασίας. Δεν είναι ο λαός για μας κάτι το παθητικό αλλά και οι ίδιες οι εξελίξεις, η φάση, η στιγμή είναι που θα καθορίσουν και τις λεπτομέρειες. Ξέρετε σήμερα αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να φωτιστεί πώς θα οργανωθεί αυτή η πάλη, γιατί μιλάμε για άλλου τύπου εξουσία και θα την καταλαβαίνουνε όλο και περισσότερο όταν οργανώνονται στους τόπους δουλειάς, στα σωματεία, στα συνδικάτα, όταν παλεύουν. Δεν υπάρχει ένα πολιτικό πρόγραμμα που γράφεται στις λεπτομέρειές του, στα γραφεία, από ένα επιτελείο στελεχών. Ξέρετε πολλές φορές η ζωή πόσο πλούσια είναι και πόσα νέα στοιχεία φέρνει; Εγώ σας λέω ότι κι αυτό το μέτωπο που λέμε, το κοινωνικό λαϊκό μέτωπο της πάλης κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, το ίδιο το μέτωπο πώς θα δράσει, τι θα κάνει, είναι κάτι που πρέπει να το δεις και στην εξέλιξή του. Δεν θα είμαστε εμείς οι αποκλειστικοί κοπτοράπτες αυτού. Εμείς όμως βάζουμε τους όρους, τις προϋποθέσεις και λέμε ανοιχτά στον λαό τη βασική επιλογή που πρέπει να ακολουθήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: