18 Νοεμβρίου 2011

Αρδευτικό δίκτυο Ευρώτα


ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Περιφερειάρχη,
Είναι γνωστό ότι ο Δήμος Ευρώτα είναι βασικό αγροτικό κέντρο της Λακωνίας. Πηγή ζωής και πλούτου αποτελεί ο ομώνυμος ποταμός, ο Ευρώτας.
Τα νερά του ποταμού τροφοδοτούν επιφανειακές πηγές και υπόγειους υδροφορείς και μέσω αυτών αρδεύονται χιλιάδες στρέμματα δυναμικών καλλιεργειών, όπως εσπεριδοειδή, κηπευτικά ζωοτροφές κλπ.
Υπενθυμίζω ότι κάθε χρόνο, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, ο εν λόγω ποταμός επιβαρύνεται σημαντικά από απόβλητα και λύματα.
Είναι αυτονόητη λοιπόν η ανάγκη να υπάρξουν μέτρα προστασίας και διαρκής έλεγχος για να αποφευχθεί τη φετινή περίοδο η ρύπανση του ποταμού, για το οποίο είχαμε αναφερθεί σε παλιότερη ερώτηση.

Ανάμεσα στα μέτρα της σοφής και ορθολογικής διαχείρισης των αρδευτικών υδάτων, οι αρμόδιοι επιστήμονες περιγράφουν α) την κατασκευή μικρών ανασχετικών φραγμάτων, όπως επίσης και β) την υιοθέτηση μεθόδων άρδευσης δια των οποίων καλύπτονται οι ανάγκες των καλλιεργειών αλλά και επιτυγχάνεται οικονομία νερού (συλλογικά δίκτυα κλειστών αγωγών και εντοπισμένη άρδευση).
Σε ό,τι αφορά τον εύφορο κάμπο της Σκάλας καταγράφουμε:
Α) Σε ό,τι έχει να κάνει με τη δυτική πλευρά του κάμπου, οι αγρότες και οι φορείς της περιοχής ζητούν από χρόνια τη μετατροπή του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου των ανοιχτών αγωγών σε δίκτυο με κλειστούς αγωγούς, ώστε να υπάρχει εξοικονόμηση νερού και οικονομία εργατικών και άλλων εισροών.
Είναι γνωστό ότι από τις 17 Ιουνίου 2009 υπάρχει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απόφαση για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» της πράξης με τίτλο «Αρδευτικό δίκτυο Τρινάσου Ν. Λακωνίας».
Αντικείμενο της πράξης είναι όπως είναι γνωστό η μελέτη και η κατασκευή για την ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος αρδευτικού δικτύου (επενδεδυμένες διώρυγες) με κλειστούς αγωγούς υπό πίεση του ΤΟΕΒ Τρινάσου Ν. Λακωνίας.
Στη συνέχεια στις 27 Ιουλίου 2009 πάλι από το Υπουργείο, γνωστοποιήθηκε στην τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας η έγκριση των συμβατικών τευχών για την εκπόνηση της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αρδευτικού δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας».
Από τότε έχουν περάσει 2,5 χρόνια και δεν γνωρίζουμε να υπάρχει κάποια εξέλιξη του θέματος.
Β) Για το ανατολικό κομμάτι του κάμπου μέχρι τα όρια της Γλυκόβρυσης και του Αστερίου, είναι γνωστό ότι η άρδευση γίνεται κυρίως μέσα από ατομικές γεωτρήσεις.
Στο τμήμα αυτό ο υδροφόρος ορίζοντας υποχωρεί χρόνο με χρόνο σε μεγαλύτερο βάθος. Η θάλασσα εισχωρεί στην ξηρά με αποτέλεσμα την ποιοτική υποβάθμιση των υδάτων αλλά και των εδαφών, με απρόβλεπτες οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.
Με βάση τα παραπάνω σας ερωτούμε:
1) Υπάρχει απ’ τις υπηρεσίες της Περιφέρειας ή ενδεχόμενα της Κεντρικής Κυβέρνησης κάποιος σχεδιασμός για την κατασκευή των μικρών ανασχετικών φραγμάτων που ζητούν οι αγρότες της περιοχής;
2) Σε ποιο στάδιο ευρίσκονται οι μελέτες που είχαν ανατεθεί από το 2009 για το αρδευτικό δίκτυο του Τρινάσου;
3) Προβλέπεται η ένταξη της κατασκευής του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου Ν. Λακωνίας στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής και αν ναι, ποιές ενέργειες έχουν γίνει;
4) Σε σχέση με το ανατολικό κομμάτι του κάμπου, είναι στις προθέσεις σας να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής συλλογικών δικτύων κλειστών αγωγών με την αξιοποίηση επιφανειακών και υπόγειων υδάτων;

                         2/11/2011
         Ο επικεφαλής του συνδυασμού
«Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου»
                                                               ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: