21 Δεκεμβρίου 2011

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, οι 15 που ελέγχονται και το τεκμήριο της αξιοπιστίας...

Το «πόθεν έσχες» των πολιτικών, οι 15 που ελέγχονται και το τεκμήριο της αξιοπιστίας...
Κανένας πολιτικός δεν έχει καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, ενώ 15 από αυτούς «σήκωσαν» το 2009 χρήματα από 100.000 έως 400.000 ευρώ, χωρίς να καταθέτουν στοιχεία εάν τα έχουν κρυμμένα ή τα έβγαλαν στο εξωτερικό.
Η παρουσίαση στο διαδίκτυο, στη σελίδα της Βουλής, του  «πόθεν έσχες» των πολιτικών, ουδόλως έριξε φως στη διερεύνηση περιπτώσεων «μαύρου χρήματος». Όλα «έχουν καλώς». Όπως  π.χ, με την πώληση ενός διαμερίσματος 335 μ. στην οδό Μουρούζη για λιγότερο από ...79.000 ευρώ, από τον πρόεδρο της Ν.Δ, Α. Σαμαρά. Το ύψος των δηλωθέντων ακινήτων και οικοπέδων σε σχέση με τις πραγματικές τιμές της αγοράς, ουδείς ελέγχει...

Απλώς, το «πόθεν έσχες», για πρώτη φορά αποτελεί μια βάση δεδομένων, στο να μπορεί στο μέλλον η Βουλή να ελέγχει τη μεταβολή των περιουσιακών στοιχείων ενός νεοεισερχόμενου βουλευτή και τις μεταβολές που υπέστη κατά την πολιτική του πορεία, σε περίπτωση που προκύψει κάτι προς διερεύνηση. Όπως συνέβη με τη δήλωση του Άκη  Τσοχατζόπουλου του οποίου η φορολογική του δήλωση αποδείχθηκε ανειλικρινής καθώς είχε «ξεχάσει» να δηλώσει το ακίνητο στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγείτου.

 Η σημερινή παρουσίαση του «πόθεν έσχες»» των πολιτικών, ουσιαστικά μετατρέπεται σε «τεκμήριο αθωότητας» τους.
Για μία ακόμη φορά, «πλουσιότερος» αρχηγός κόμματος είναι ο Γ. Καρατζαφέρης και με τα λιγότερα εισοδήματα, η Α. Παπαρήγα.
Στην διαδικτυακή παρουσίαση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης περιλαμβάνονται οι 300 εν ενεργεία βουλευτές, οι 22 ευρωβουλευτές, 189 τέως βουλευτές, οκτώ εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί, 13 τέως ευρωβουλευτές, 27 υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων και 13 τέως υπεύθυνοι οικονομικών των κομμάτων.
Ελβετία
Σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής,  Βαγγέλη Αργύρη, έντεκα βουλευτές παρουσιάζουν μεγάλη μείωση καταθέσεων, και γι' αυτό θα γίνει περαιτέρω έλεγχος για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό.
Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να κινηθούν οι διαδικασίες για την άρση του τραπεζικού απορρήτου έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν τα χρήματα στάλθηκαν στο εξωτερικό. Επίσης, ορκωτοί λογιστές θα ζητήσουν εξηγήσεις από κάθε έναν από αυτούς.
Για το εάν υπήρξαν δηλωμένες εκροές προς την Ελβετία ο κ. Αργύρης επεσήμανε ότι «αν βρεθεί έστω και ένας να έχει 100 ευρώ στην Ελβετία θα είναι παράνομος γιατί κανείς δεν έχει δηλώσει ότι έχει καταθέσεις στην Ελβετία».
Οι  πληροφορίες κάνουν λόγο για  15 εν ενεργεία βουλευτές,  που την χρονιά έναρξης της κρίσης στην Ελλάδα, «σήκωσαν» από τράπεζες ποσά από 100.000 έως 400.000 ευρώ. Πάντως, δεν έχουν δοθεί από την αρμόδια επιτροπή τα ονόματά τους στην δημοσιότητα. Από τους  15 αυτούς βουλευτές προκύπτει ότι οι 4 έκαναν αγορές, 9 αγόρασαν διαμερίσματα ( οι 6 από αυτούς με δάνειο,  5 έχτισαν σπίτι,  6 αγόρασαν αγροτεμάχια μικρής αξίας (μόνο το ένα από αυτά είχε αξία 100.000 ευρώ), δυο ευρωβουλευτές αγόρασαν διαμέρισμα στις Βρυξέλες με δάνειο, 5 ευρωβουλευτές είχαν μικρή μείωση των εισοδημάτων τους και 17 είχαν μικρή αύξηση.
Τα εισοδήματα των αρχηγών

Δείτε τα εισοδήματα που δήλωσαν ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος της ΝΔ,  Αντώνης Σαμαράς, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα  (η οποία μάλιστα δήλωσε για τη σημερινή δημοσιοποίηση της προσωπικής περιουσίας των βουλευτών ότι δίνεται στη δημοσιότητα το "έσχες" και όχι το "πόθεν"."Εγώ θα πρόσθετα, στο πόθεν έσχες το έσχες θα βγει, το πόθεν δεν πρόκειται να βγει στη δημοσιότητα») , ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος  Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, και οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος  (που δηλώνει ότι δεν έχει να πληρώσει το τέλος ακίνητης περιουσίας)και Ευάγγελος Βενιζέλος.
Κριτική κομμάτων
Σχολιάζοντας την ανάρτηση στο διαδικτυακό τόπο της Βουλής των Ελλήνων των «Πόθεν Έσχες» βουλευτών και υπουργών για το 2009, ο συν-εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Τάσος Κρομμύδας, δήλωσε:
«Το κρίσιμο είναι να γνωρίζουν οι πολίτες όχι απλά τη σημερινή περιουσία των πολιτικών αλλά το πώς αυτή μεταβλήθηκε κατά τη διάρκεια της πολιτικής τους καριέρας. Επομένως, ελάχιστη πρακτική αξία έχει η σημερινή κίνηση της Βουλής αν δε συνοδεύεται και από τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες βουλευτών και υπουργών για το πρώτο έτος εκλογής τους ώστε να μπορούμε να μάθουμε ποιοι και πόσο πλούτισαν από την πολιτική. Ταυτόχρονα, πρέπει άμεσα να δοθούν πλήρεις εξηγήσεις για τις αναλήψεις σημαντικών ποσών μέσα στο 2009, πρώτη χρονιά της κρίσης.Μέχρι τότε, το πολιτικό σύστημα θα φαίνεται ότι κάνει τα πάντα προκειμένου να καλύψει τους δικούς του ανθρώπους.».
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: