6 Δεκεμβρίου 2011

Π. Τατούλης: Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις

 Συνέντευξη στην μεγαλύτερη και παλαιότερη πολιτική εφημερίδα που κυκλοφορεί από το 1993 στις Βρυξέλλες, New Europe, και ασχολείται με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έδωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην πρόσφατη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες.
Ο Περιφερειάρχης απαντώντας στις ερωτήσεις της εφημερίδας υποστήριξε την σταθερή του προσήλωση στην προοπτική δημιουργίας ενός εύρωστου μέλλοντος που θα βασιστεί σε νέα προσαρμοσμένα μοντέλα ανάπτυξης όπως οι Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες, ενώ χαρακτήρισε τον Καλλικράτη ως την μεταρρύθμιση που δίνει νέα ώθηση για τοπική ανάπτυξη βασισμένη στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.
Ο Πέτρος Τατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υπέρβαση των ψηφοφόρων, με την επιλογή τους στην πρόταση που τους τέθηκε από πολίτες με διαφορετικές επαγγελματικές και πολιτικές προελεύσεις χαρακτηρίζοντας τηn ως ένα μείζων βήμα προς μια γνήσια αποκέντρωση. 

Οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο κος Τατούλης, μπορούν να επιλέξουν πλέον αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, να σχεδιάσουν πολιτικές και να προωθήσουν στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Ο Περιφερειάρχη Πελοποννήσου χαρακτήρισε συστεμική την κρίση στην Ευρώπη ωστόσο σημείωσε ότι είναι ώρα να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα και να κατανοήσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, όχι μόνο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την εργασία. Για παράδειγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον υπογράμμισε ο Πέτρος Τατούλης.
Πιστεύω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη, χωρίς φόβο ή προκατάληψη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέντευξη του στην εφημερίδα New Europe υπογραμμίζοντας ότι τουλάχιστον αυτή η κρίση μας υπενθύμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις.
Ακολουθούν το Ελληνικό και το Αγγλικό κείμενο της συνέντευξης καθώς και ο σχετικός σύνδεσμος στον ιστότοπο της New Europe. Επισυνάπτεται το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας.
Σώμα Εφημερίδας:
http://www.scribd.com/doc/74699623/New-Europe-Print-Edition-Issue-964
Link της Online έκδοσης:
http://www.neurope.eu/article/how-improve-investment-climate-peloponese-interview

Ελληνικό κείμενο
New Europe: Είστε ο πρώτος αιρετός κυβερνήτης τις Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Νότια Ελλάδα, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας για την νέα περιφερειακή δομή της χώρας;
Πέτρος Τατούλης: Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, ενός νόμου που κλείνει ένα χρόνο σε εφαρμογή, επανακαθόρισε τον Διοικητικό χάρτη της χώρας μας. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι πολίτες απέκτησαν την ευκαιρία να επιλέξουν τους ηγέτες τους, σε περιφερειακό επίπεδο, προσφέροντας μια περαιτέρω δημοκρατική νομιμοποίηση στις περιφερειακές πολιτικές. Οι πολίτες σε τοπικό επίπεδο πλέον μπορούν να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν πιο ικανούς για να τους εκπροσωπήσουν, να σχεδιάσουν πολιτικές και να προωθήσουν στρατηγικές ανάπτυξης βασισμένες στις τοπικές ανάγκες και τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προσφέρει ακόμα την ευκαιρία στους πολίτες να ξεπεράσουν τα κομματικά τους περιθώρια και να εκφραστούν πέρα από αυτά. Στην Πελοπόννησο για παράδειγμα οι ψηφοφόροι επέλεξαν τη δική μας πρόταση η οποία διαμορφώθηκε από υποψηφίους διαφορετικών επαγγελματικών και πολιτικών προελεύσεων. Πιστεύω ότι αυτές οι αλλαγές διαμορφώνουν ένα μείζων βήμα προς μια γνήσια αποκέντρωση αλλά και μια πρόκληση για τις τοπικές κοινωνίες να χτίσουν ένα εύρωστο μέλλον βασισμένο σε νέα προσαρμοσμένα μοντέλα ανάπτυξης.
Φυσικά η κατάσταση απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ιδανική. Αντιθέτως η νέα αιρετή διοίκηση της περιφέρειας έχει να αντιμετωπίσει σύνθετα προβλήματα. Πρώτα από όλα κληρονομήσαμε όλες τις δομικές αδυναμίες του Ελληνικού κράτους οι οποίες για πολλά χρόνια μεγαλώνουν τις ανισότητες και καταρρακώνουν τις ευκαιρίες σε τοπικό επίπεδο. Δεύτερον η μετάβαση αυτή λαμβάνει χώρα σε ένα πολύ δύσκολο χρηματοοικονομικό και πολιτικό επίπεδο όπου υπάρχει έλλειψη πόρων, το πολιτικό σύστημα είναι εύθραυστο, και το μέλλον αβέβαιο. Τρίτον είναι προφανές ότι το Ευρωπαϊκό σύστημα είναι σε διαδικασία αλλαγής και επαναπροσδιορισμού των  δομών του, μια διαδικασία που όχι μόνο ενδυναμώνει τις αβεβαιότητες για το μέλλον αλλά αυξάνει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις Περιφέρειες.
Προσωπικά πιστεύω ότι είναι σημαντικό να αντιληφθούμε τα προβλήματα αυτά ως μείζονες προκλήσεις. Έφτασε η ώρα οι αιρετές διοικήσεις να ορθώσουν το ανάστημα τους και να γίνουν κομμάτι της επίλυσης του προβλήματος. Παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε ακόμα στη διάθεση μας μερικά κρίσιμα μέσα για δράση, όπως τα διαθρωτικά ταμεία. Από το προηγούμενο καλοκαίρι η κεντρική κυβέρνηση έχει αποκεντρώσει την διοίκηση προς τις περιφέρειες, κάτι που μας προσφέρει την ευκαιρία να αυξήσουμε το ρυθμό απορρόφησης πόρων και να προωθήσουμε εκείνα τα έργα τα οποία θα δώσουν ώθηση στην Ελλάδα αλλά και στην εμπιστοσύνη μας.
Την ίδια ώρα είναι σημαντικό για εμάς να συμβάλουμε στην συζήτηση που λαμβάνει χώρα,  σχετικά με την νέα προγραμματική περίοδο και το μέλλον της Περιφερειακής πολιτικής της Ευρώπης. Οι νέες Ελληνικές Περιφέρειες μπορούν και πρέπει να παίξουν ρόλο στην Ευρωπαϊκή Περιφερειακή σύγκλιση και ολοκλήρωση. 
New Europe: Αναφέρατε τις δυσκολίες που σχετίζονται με την κρίση. Έχουμε δει την Ελλάδα να αγνίζεται τα προηγούμενα δύο χρόνια, εκτιμάτε ότι υπάρχει βιώσιμη λύση για το μέλλον;
Πιστεύω ότι η κρίση είναι συστεμική. Δυστυχώς πολλοί κατηγορούν την Ελλάδα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ακόμα και να ήταν αλήθεια αυτό θα σήμαινε ότι μια χώρα που αντιπροσωπεύει το 2% του Ευρωπαϊκού  ΑΕΠ κατάφερε να θέσει σε κίνδυνο ένα μεγάλο οικονομικό σύστημα.
Φυσικά η Ελλάδα έχει κάνει λάθη, το ίδιο όμως και  Ευρώπη. Πιστεύω ότι είναι ώρα να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε έξω από τα τετριμμένα και να κατανοήσουμε τις αναγκαίες προσαρμογές, όχι μόνο όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, αλλά και σχετικά με την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την εργασία. Για παράδειγμα, πιστεύω ακράδαντα ότι η δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών εντός της ΕΕ θα ωφελήσει σημαντικά την τοπική ανάπτυξη, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό συμφέρον.
 Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, πιστεύω ότι όλες οι περιφέρειες δεν είναι όμοιες, ως εκ τούτου θα πρέπει να τους δοθούν τα μέσα και οι ευκαιρίες για την προώθηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους για να προσελκύσουν επενδύσεις. Μην ξεχνάτε ότι εάν η Ευρώπη έχει μια γνήσια πρόθεση να αναπτυχθεί ως ένα οικονομικό σύστημα τότε θα πρέπει να εξετάσουμε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά.
Εξάλλου πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές περιφέρειες δεν είναι μόνο ανταγωνιστικά μεταξύ τους, αλλά επίσης ανταγωνίζονται σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία. Πιστεύω ότι είναι ώρα να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση στην Ευρώπη, χωρίς φόβο ή προκατάληψη. Τουλάχιστον αυτή η κρίση μας υπενθύμισε τη σημασία της προσαρμοστικότητας και της ευελιξίας. Μερικές φορές οι ειδικές συνθήκες χρειάζονται ειδικές λύσεις.
New Europe: Η Πελοπόννησος έχει τη δυνατότητα να γίνει ανταγωνιστική;
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι μια ιστορική περιοχή με τεράστιο πολιτιστικό και φυσικό πλούτο, αλλά και με τεράστιες δυνατότητες για ανάπτυξη. Όπως ανέφερα και πριν η περιοχή είχε παραμεληθεί από την κεντρική διοίκηση για πολλά χρόνια. Στόχος μας είναι να θέσουμε την Πελοπόννησο πίσω στο χάρτη της ανάπτυξης και σταθερά να χτίσουμε ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.
Βασική προτεραιότητα μας είναι η μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων για να συμπληρώσουμε την δυναμική των περιφερειακών ταμείων αλλά να κάνουμε χρήση κάθε διαθέσιμου χρηματοδοτικού μέσου. Θα καταδείξουμε τη δέσμευσή μας προς τους υποψήφιους επενδυτές και θα τους στηρίξουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Για τα υπόλοιπα όμως θα χρειαστεί η κεντρική κυβέρνηση και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να κατανοήσουν τις ανάγκες μας και να προσχωρήσουν στις σχετικές ρυθμίσεις ή απελευθερώσεις κανονισμών.
Παρά τις αβεβαιότητες που τροφοδοτούνται από την κρίση εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπό τις σωστές συνθήκες οι επενδυτές θα αναγνωρίσουν και θα εκτιμήσουν τις τεράστιες δυνατότητες της περιοχής μας.
Αγγλικό κείμενο
New Europe: You are the first elected governor for the Peloponnese periphery in southern Greece; can you share your thoughts on the country's new regional administrative structure?
PT: The Kallikratis reform, which has been in place for a year now, has rearranged the administrative map of our country. For the first time in Greece, citizens are given the opportunity to choose their leaders at periphery level thus providing further democratic legitimacy to regional policies. Citizens at local level are now able to choose the people they consider most suited to represent them, design policies and promote growth strategies based on local needs and comparative advantages.
Kallikratis reform also provides the opportunity for people to express themselves beyond the boundaries of traditional party politics. In the Peloponnese for example voters approved our ballot which included people from completely different professional and political backgrounds. I believe that these changes constitute a major step towards a genuine decentralization and a challenge for local communities to build a stronger future build on customized growth models
Of course the situation is far from being ideal. On the contrary, the newly elected administrations have to deal with complex problems. First of all we have inherited all the structural weaknesses of the Greek state which for many years now has been growing disparities and uneven opportunities at local level. Secondly this transition is taking place in a very difficult financial and political environment where resources are scarce, the political system is fragile and the future uncertain. Thirdly it seems that the whole European system is currently in a process of change and restructuring thus enhancing not only uncertainties about the future of Europe but also competition amongst regions.
Personally I believe that it is important to perceive these problems as major challenges. It is time for elected local administrations to step up and become part of the solution. Despite all the difficulties we still posses some crucial means for actions such as the structural funds. Since last summer the central administration has turned their management over to the peripheries, therefore it is up to us now to increase the pace of absorption and promote the projects that are going to boost our economy but also our confidence.
At the same time, it is important for us to contribute to the discussion taking place regarding the next programming period and the future of regional policy in Europe. New Greek peripheries can, should and will play a role in European regional convergence and integration.
You mentioned the difficulties related to the crisis. We have seen Greece struggling over the past two years, is there a sustainable solution for the future?
I believe that the crisis is systemic. Unfortunately many people blame Greece for all the problems facing the EU today. Even if that where true it would mean that a country representing 2% of European GDP managed to endanger a whole economic system.
Of course, Greece has made mistakes but so has Europe. I believe that it is time to start thinking outside the box and figure out the necessary adjustments not only concerning public finances but also concerning growth, investments and jobs. For instance, I strongly believe that the creation of Special Economic Zones within the EU will hugely benefit local development but also the general European interest.
In respect of competition, I believe that all regions are not similar therefore they should be given the means and opportunities to promote their comparative advantages and attract investments. Don't forget that if Europe has a genuine intention to grow as an economic system than it will have to look after specific regions with special characteristics.
After all we always have to consider the fact that European regions are not only competing with each other but they are also competing in a globalised economy. I believe it is time to open up this discussion in Europe without fear or prejudice. At least this crisis reminded us of the importance of adjustment and flexibility. Sometimes special circumstances need special solutions.
Does the Peloponnese have the ability to become competitive?
The region of the Peloponnese is a historic region with enormous cultural and natural wealth but also with a huge potential for growth. As I mentioned before the region was neglected by the central administration for many years. Our goal is to put the Peloponnese back on the map and steadily build a competitive investment environment.
Our main priority is to leverage private funds to complement regional funds and use every financial instrument available. We will demonstrate our commitment towards prospective investors and support them to a possible extend. For the rest though we will need the central government and the European institutions to understand our needs and provide with the necessary regulations or deregulations.
Despite the uncertainties fuelled by the crisis I still believe that under the right circumstances investors will recognize and appreciate the huge potential of our region. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: