Σε συμφωνία κατέληξε η συνάντηση των προεδρείων της ΓΣΕΕ, του ΣΕΒ, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, σύμφωνα με την οποία προσέρχονται στη συνάντηση με την τρόικα, ζητώντας προστασία του κατώτατου μισθού αλλά και του 13ου και 14ου μισθού, καθώς και στη διατήρηση της παρούσας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μέχρι τη λήξη της, στο τέλος του 2012, που περιλαμβάνει και την αύξηση του 2,6%.
Οι κοινωνικοί εταίροι δήλωσαν ότι ο διάλογος διεξήχθη σε καλό κλίμα και ήταν ουσιαστικός και εφ' όλης της ύλης, αλλά θα συνεχιστεί διότι υπήρξε απόκλιση απόψεων ως προς το πάγωμα των αμοιβών για ένα ή δύο χρόνια, το οποίο πρότειναν οι εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά διαφώνησε η ΓΣΕΕ.
Υπήρξε επίσης συμφωνία ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη δομική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και εξουσιοδότησαν τα επιστημονικά ινστιτούτα των οργανώσεων να επεξεργασθούν συγκεκριμένα μέτρα για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Οι κοινωνικοί εταίροι θα καταθέσουν στην κυβέρνηση κατά το επόμενο 15νθήμερο τα αποτελέσματα του διαλόγου τους και θα ζητήσουν και τη δική της δέσμευση επί των συμφωνηθέντων.
Με την άποψη αυτή διαφώνησαν καταγγέλλοντας την «πλειοψηφία» της διοίκησης της ΓΣΕΕ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «είναι πολύ μεγάλο το νέο αντεργατικό έγκλημα που ετοιμάζουν και κρύβεται ο ένας πίσω απ’ τον άλλο, για το ποιος έχει την πρωτοβουλία και όλοι μαζί επιχειρούν να κοροϊδέψουν και να παγιδεύσουν τους εργαζόμενους με το τέχνασμα του «μη μισθολογικού κόστους». Ο εργατικός μισθός, η ασφάλιση και η σύνταξη δεν είναι κόστος».
Επίσης από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης ασκεί κριτική ότι επιβεβαιώνεται η άποψη του κόμματος «ότι ο διάλογος των εργοδοτικών οργανώσεων με την πρασινογάλαζη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι μια παρωδία. Χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα από την τρόικα, την κυβέρνηση και τον ΣΕΒ για να περάσουν ευκολότερα και χωρίς μεγάλες κοινωνικές αντιστάσεις τις προαποφασισμένες σφαγιαστικές για μισθούς, εργασιακές σχέσεις και συντάξεις πολιτικές τους». Επίσης χαρακτηρίζει τους διαλόγους εργοδοτών –εργαζομένων, «στημένους και προσχηματικούς».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου