Γράφει: Η Αντωνία Μπούζα
Παραδεκτό από όλους πως η δημόσια διοίκηση νοσεί.Παραδεκτό επίσης πως οι όποιες προσπάθειες τις Πολιτείας μέχρι τώρα να διορθωθεί η κατάσταση, έχουν πέσει στο κενό.
Απαρχαιωμένη νομοθεσία, γραφειοκρατικά εμπόδια,προχειρότητα , αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων , δογματική συμπεριφορά υπαλλήλων και αδιαφορία είναι το κλίμα που αντιμετωπίζουν , όσοι κάνουν το λάθος και αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ο τουρισμός το έχουμε πει πολλάκις πως είναι η ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας.
Της όποιας οικονομίας μας έχει απομείνει τέλος πάντων!
Σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ ο τουρισμός με ορίζοντα το 2021 μπορεί να προσφέρει τη μισή μελλοντική ανάπτυξη της χώρας (18 δισ. Ευρώ επιπλέον – σύνολο 50 δισ. Ευρώ κατ’ έτος) και 220.000 νέες θέσεις εργασίας.
Αναγκαία προϋπόθεση η θεμελίωση, με νέες δυνάμεις και νέα υλικά, ενός κράτους λειτουργικότερου, διαφανέστερου, δικαιότερου, τελικά ενός κράτους ισχυρότερου που θα μπορέσει να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία.
Αντί λοιπόν να στραφούμε με ειλικρινές ενδιαφέρον στην υποβοήθηση του τομέα αυτού που μας ενισχύει οικονομικά και προσφέρει και θέσεις εργασίας , τι κάνει το ...απρόσωπο κράτος;
Συνεχίζει να καταδυναστεύει τους επενδυτές, αποτρέποντας την ίδρυση και λειτουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων από το μέγεθος της γραφειοκρατίας και τις μεγάλες καθυστερήσεις που αντιμετωπίζουν, λόγω πολλών και ασήμαντων λόγων.
Πολλές οι εξαγγελίες κατά καιρούς για απλοποίηση των διαδικασιών. Αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει κάτι που να αλλάζει το υπάρχον σκηνικό. Όταν μάλιστα για να φτάσει να ζητηθεί η άδεια λειτουργίας τουριστικού καταλύματος έχουν περάσει οι επενδυτές "δια πυρός και σιδήρου" και για να προχωρήσουν, απαιτούνται και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κολυμβητικών δεξαμενών (πισίνων) , τότε τα προβλήματα εντείνονται..
O κ.Γερουλάνος είχε δηλώσει πριν λίγο καιρό πως: «Η ουσιαστική καινοτομία είναι ότι το κράτος αρχίζει να εμπιστεύεται τον επενδυτή, περιορίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους προληπτικούς ελέγχους, αλλά αυστηροποιεί τους κατασταλτικούς ελέγχους».
Τώρα με ποιό μηχανισμό θα εφαρμόσει τα παραπάνω είναι απορίας άξιον, όταν ο Ε.Ο.Τ. έχει ήδη διαλυθεί και η αυτοδιοίκηση που εμπλέκεται σε όλο αυτόν τον κυκεώνα των αρμοδιοτήτων ακόμη αναζητά τις όποιες αρμοδιότητες έχει παραλάβει!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου