19 Ιανουαρίου 2012

Ο Γιώργος “αδειάζει” τον Παπαδήμο

Για εκείνους που γνωρίζουν καλά τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι ο Λουκάς Παπαδήμος δεν αποτελούσε πρωταρχική επιλογή για τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν κατέστη αναπόφευκτη η αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου, επομένως και η αναζήτηση του προσώπου που θα τον διαδεχόταν στο πρωθυπουργικό αξίωμα.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη γνώση των προσόντων και των ικανοτήτων του Λουκά Παπαδήμου. Όχι μόνο από τα χρόνια που ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, επί ημερών Κώστα Σημίτη, ή αργότερα από τη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και πολύ πρόσφατα, όταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου είχε διορίσει τον Λουκά Παπαδήμο σε ρόλο οικονομικού συμβούλου του, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είχε ως προτεραιότητα τον Λουκά Παπαδήμο, στις σκέψεις του για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο διάδοχός του στο Μέγαρο Μαξίμου, όχι επειδή αμφέβαλε για τις τεχνοκρατικές γνώσεις του, αλλά διότι εκτιμούσε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από πολιτική διαχείριση. Δηλαδή, από κάποιον σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν προχώρησαν, και τελικά η επιλογή Παπαδήμου κατέστη περίπου μονόδρομος. Μερικούς μήνες μετά ωστόσο, με τον Γιώργο Παπανδρέου να επιχειρεί να αποκαταστήσει ένα μέρος της θρυμματισμένης στην κοινωνία εικόνα του, είναι εμφανές ότι κρατάει αποστάσεις από κρίσιμες παραμέτρους της πολιτικής Παπαδήμου.
Γι’ αυτό αφήνει να εννοηθεί ότι η μεταβατική κυβέρνηση θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια υπεράσπισης της κοινωνικής συνοχής, και να αποτραπούν μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση των επικουρικών συντάξεων, ή η κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
Σε όσους του επισημαίνουν με εμφανώς κριτική διάθεση ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εφαρμόζει ουσιαστικά την πολιτική την οποία εκείνος καθιέρωσε, καθώς και ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση «ΠΑΣΟΚ… plus», με όλα τα κορυφαία στελέχη του Κινήματος να βρίσκονται στους υπουργικούς θώκους που κατείχαν και στο παρελθόν, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντάει, επικαλούμενος τον «πόλεμο» που υποστηρίζει ότι του έκαναν «συμφέροντα», σε… αγαστή συνεργασία με το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να τον υπονομεύσουν.
Θυμίζει μάλιστα πως όταν προσπάθησε να απεμπλακεί από τον μονόδρομο αυτής της πολιτικής, μέσω της προώθησης δημοψηφίσματος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην ευρωζώνη, που αποτελούσε την πρώτη απόπειρα πολιτικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, βρέθηκε… χωρίς να το καταλάβει, εκτός πρωθυπουργίας.
Με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς άλλωστε, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει τη δυνατότητα να αναπτύσσει μια δημόσια «αντισυστημική» ρητορική. Που εκ των πραγμάτων τον βάζει απέναντι στον Λουκά Παπαδήμο και τις πολιτικές που προωθεί, κατ’ εντολή της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: