Κορυφαίοι: Φύγε ΤΩΡΑ
- Απειλούν με ανατροπή της εισήγησης του Παπανδρέου μέσω ψηφοφορίας- Συνεργάτες του κ. Βενιζέλου διαρρέουν πως δεν συμφωνεί με τη διαρχία- Συνεδριάζει ξανά τις 12/1 το Πολιτικό Συμβούλιο και στις 14-15/1 το Εθνικό Συμβούλιο- Στο Εθνικό Συμβούλιο η απόφαση για το πότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος- Έντονο επεισόδιο μεταξύ Παπανδρέου και Σαλαγιάννη για τον αδελφό του πρώην πρωθυπουργού.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η (θυελλώδης) συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, όπου επιτέλους ο Γιώργος Παπανδρέου άνοιξε τα χαρτιά του και άφησε... άφωνο το ίδιο του το κόμμα. Κορυφαία στελέχη αντιδρούν στην πρόταση Παπανδρέου για διαρχία (άλλος ο υποψήφιος πρωθυπουργός και άλλος ο πρόεδρος, που θα εκλεγεί μετά τις εκλογές) και όλα πια θα κριθούν στο Εθνικό Συμβούλιο. Αποφασίστηκε ομόφωνα να συνεδριάσει ξανά το Πολιτικό Συμβούλιο στις 12 Ιανουαρίου για να όπου θα παρουσιαστεί εισήγηση για τη γενικότερη πορεία του Κινήματος, ενόψει των εθνικών εκλογών, και για τη διαδικασία εκλογής προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η εισήγηση θα κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο του κόμματος, στις 14 και 15 Ιανουαρίου. Εκεί θα αποφασιστεί και το πότε θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος.
Το σχέδιο της εισήγησης θα γίνει από τον γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη και από τον γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχο με τη βοήθεια του Πολιτικού Συμβουλίου και εκπροσώπων της ΚΟ, σύμφωνα με τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Πάνος Μπεγλίτης.
Αν στο Εθνικό Συμβούλιο αποφασιστεί ότι η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ θα γίνει μετά από τις εθνικές εκλογές, τότε το Σώμα θα αποφασίσει και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για να εκλεγεί και ο υποψήφιος πρωθυπουργός.
Αν όμως το Εθνικό Συμβούλιο αποφασίσει ότι η εκλογή προέδρου του Κινήματος θα γίνει πριν από τις εθνικές εκλογές, τότε ο πρόεδρος που θα αναδειχθεί θα είναι και υποψήφιος πρωθυπουργός.
ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Συλβάνα Ράπτη έδειξε την αντίθεσή της στην πρόταση του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας πως οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν εδώ και τώρα γιατί οι "μακρόσυρτες διαδικασίες οδηγούνσε λύση δια της σήψης και τέτοια λύση δεν μας ταιριάζει".
Αντίθετος με τη διαρχία εμφανίστηκε και ο κ. Μίχας ο οποίος δήλωσε πως θεωρεί λάθος ο πρόεδρος που θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές να μην έχει διασφαλίσει πρωτίστως την εμπιστοσύνη των μελών του κινήματος.
Ανοιχτά αντίθετος με την πρόταση του κ. Παπανδρέου και ο κ. Σαλαγιάννης ο οποίος ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, υπήρξε ένταση όταν ο κ. Σαλαγιάννης απευθύνθηκε προσωπικά στον κ. Παπανδρέου τον οποίο κατηγόρησε ότι λειτούργησε ως απόλυτος κυρίαρχος και όχι ως εκλεγμένος πρόεδρος.
«Αρα, έχει δίκιο ο αδελφός μου!», τον διέκοψε εκνευρισμένος ο κ. Παπανδρέου για να του απαντήσει ο κ. Σαλαγιάννης πως ο "αδελφός σας μίλησε ως εκπρόσωπος δυναστείας με τη νοοτροπία του πρίγκιπα".
Κάθετα αντίθετη και η κα Αντωνίου η οποία τέθηκε υπέρ της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα και εκτίμησε ότι εάν ο κ. Παπανδρέου παραμείνει πρόεδρος πολλοί συνάδελφοί της δεν θα κατέβουν υποψήφιοι στις εκλογές.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Η πρόταση του κ. Παπανδρέου για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ συμπεριλαμβάνει, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, ότι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή και την ανάδειξη Εθνικού Συμβουλίου, γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου και Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος. Ειδικότερα η πρόταση του κ. Παπανδρέου είναι να αναδειχθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εκλογική διαδικασία από την βάση του κόμματος, μετά τις εθνικές εκλογές. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει υποψήφιο πρωθυπουργό είτε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα είτε μέσω άλλης θεσμοθετημένης διαδικασίας που θα επιλέξουν τα όργανα του Κινήματος.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε στη συνέχεια, μετά τις αποφάσεις που θα λάβει σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο, να συγκληθεί Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια να συγκληθεί Συνέδριο εκλογικού προγράμματος ή Συνδιάσκεψη. Επίσης, στην επόμενη περίοδο το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει μία ή δύο φορές την εβδομάδα και θα λειτουργεί ως συντονιστικός κρίκος του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπαδήμου. Ενδεικτικά στην πρώτη συνεδρίασή του, μετά τις σημερινές αποφάσεις, θα ασχοληθεί παρουσία του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, με θέματα εργασίας και απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην κατατεθείσα πρόταση για "σύντομες διαδικασίες" εκλογής προέδρου του Κινήματος επισημαίνοντας ότι η πρόταση αυτή δεν είναι ρεαλιστική καθώς είναι αδύνατη η εκλογή προέδρου από την βάση σε διάστημα μιας εβδομάδας και πάντως πριν τις 15 Ιανουαρίου.
Ο κ. Παπανδρέου με βάση όσα εισηγήθηκε, ανέφερε τέλος ότι μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές και την εκλογή νέου προέδρου του Κινήματος θα παραμείνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ασκώντας τις εκ του Καταστατικού οριζόμενες αρμοδιότητες του, στηρίζοντας την δημοκρατική παράταξη και το έργο της κυβέρνησης Παπαδήμου και υπογραμμίζοντας ότι σε αυτό που προτείνει "δεν υπάρχουν ούτε "δεύτερες", ούτε πονηρές σκέψεις".
Αυτό που μένει τώρα, είναι πως θα αντιδράσουν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ειδικά η λεγόμενη τρόικα (Διαμαντοπούλου, Ραγκούσης, Λοβέρδος, Μόσιαλος), οι οποίοι αιφνιδιάστηκαν από τις σημερινές ανακοινώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil είπε: «Σύντομα θα γνωστοποιήσω τα μελλοντικά μου σχέδια». Στο ερώτημα: «Υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σας;» απάντησε μόνο: «δεν το ξέρω». (διαβάστε την είδηση)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου