15 Ιανουαρίου 2012

Καλαμάτα:Λαοθάλασσα στην παρουσίαση του βιβλίου ''Αφύλακτες Διαβάσεις'' του Θόδωρου Σταυριανόπουλου


Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα ''Αλέξανδρος Κουμουνδούρος'' της Νομαρχίας Μεσσηνίας,όπου δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο,έγινε σήμερα Κυριακή 15 Ιανουαρίου η κεντρική παρουσίαση του βιβλίου του Βαλυραίου Ποιητή,Εκπαιδευτικού και Περιφερειακού Συμβούλου, κ.Θόδωρου Σταυριανόπουλου.
Φωτορεπορτάζ:
Γιάννης Λινάρδος-Χρήστος Παπαγεωργίου
Είναι η δεύτερη ποιητική συλλογή που εκδίδει ο εκλεκτός συμπατριώτης μας και η οποία περιέχει βαθειά νοήματα, πολλά από τα οποία είναι λίαν επίκαιρα για τα όσα διαδραματίζονται στον Ελληνικό κοινωνικοοικονομικοπολιτικό  ιστό, στους παγετώνες της εθνικής θλίψης που διανύουμε. 

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε ο διακεκριμένος δημοσιογράφος Σωτήρης Γεωργούντζος

Παραβρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση και τον συγγραφέα:Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ Χρυσόστομος Σαββάτος, τοπικοί και Περιφερειακοί άρχοντες, πνευματικοί άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, και απλοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας κια όχι μόνον.Στην εκδήλωση προηγήθηκε σύντομος χαιρετσμός και σχόλιο από τον Σωτήρη Γεωργούντζο.


- Ακολούθησαν:
-  Σύντομη εισήγηση από τον Ηθοποιό – Συγγραφέα  Κο Βασίλη  Φλώρο  με θέμα:
«Η ποίηση στα χρόνια της κρίσης»

- Ανάγνωση ποιημάτων από την Βιβή Σαμπαζιώτη, Νηπιαγωγό-Ψυχολόγο-Ηθοποιό

- Κος Φιλάρετος Βούρκος, Υπεύθυνος του Κέντρου Νέων Καλαμάτας

Ανάγνωση ποιήματος

- Κος  Κανάκης Ανδρέας καθηγητής και Πρόεδρος ΑΤΕΙ Καλαμάτας

Ανάγνωση ποιήματος

- Σην παρουσίαση συμμετείχαν:Ο διδάκτοτας της Κοινωνιολογίας-Λογοτέχνης και διδάσκων στο μετα πτυχιακό πρόγραμμα του Ινστιτούτου Φιλοσοφίας της Μεσσήνης, κ. Μαγριπλής Δημητρίος και ο κ.Πανομήτρος Δημήτρης Λέκτορας της σχολής Ευελπίδων και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ανάγνωση ποιήματος
- Η εκδήλωσε έκλεισε από τον ίδιο τον ποιητή, Θόδωρο Σταυριανόπουλο, οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του.

 Ευχαριστίες από τον ποιητή
«Θεωρώ ότι στη ζωή μας κάποιες στιγμές αισθανθήκαμε την ανάγκη στήριξης κάποιων ανθρώπων που πιστέψαμε ότι μπορούσαν να μας την προσφέρουν.
Κάποιοι από αυτούς το έπραξαν. Κάποιοι άλλοι όχι. Η ζωή προς στιγμή μπορεί να έκανε στάση. Το ταξίδι όμως της ζωής συνεχίστηκε.
        Η άποψή μου είναι πάντα ξεκάθαρη και ευδιάκριτη αψηφώντας το οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Ποτέ δεν φοβήθηκα να εκθέσω δημόσια την άποψή μου για τα τεκταινόμενα που λαμβάνουν χώρα γύρω μας.
Πολλά χρόνια ακούγαμε από τους εκάστοτε κυβερνώντες ότι η χώρα γυρίζει σελίδα. Τελικά η χώρα γύριζε σελίδες σε βιβλίο που ή δεν έγραφε τίποτα ή σε βιβλίο που είχε μόνο λευκές σελίδες. Εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι γύριζε σελίδες στο βιβλίο με τα βερεσέδια. Στην Ελλάδα τόσα χρόνια επικρατούσε μια ψευδαίσθηση ευημερίας που στηριζόταν στον υπερδανεισμό.
Δυστυχώς βρήκαμε μπροστά μας την ψεύτικη υπόσχεση του χθες, την υπόσχεση της παρακμής, την υπόσχεση που μας βόλευε, την υπόσχεση που μας πρόδωσε. Δυστυχώς στη χώρα μας πολλοί έχουν πάρει διαζύγιο από την ευθύνη. Θεωρούν την ευθύνη υπόθεση άλλων.
Λένε ότι πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Δυστυχώς οι πιο πολύ που ασχολούνται με αυτήν τη χρησιμοποιούν ως πρωτογενές υλικό για να χτίσουν το συμφέρον τους.
 Ως αποτέλεσμα όλων αυτών το πολιτικό μας σύστημα απαξιώθηκε και έχασε τον αυτοσεβασμό του γιατί γέμισε «αφύλαχτες διαβάσεις …» τη διαδρομή των ανυποψίαστων πολιτών, τη διαδρομή των έντιμων πολιτών.
Αυτά με κάνουν να αγανακτώ, με κάνουν να αισθάνομαι προδομένος και συγχρόνως να επαναστατώ. Θέλω να συντριβεί ένα σύστημα που αναπαράγει τη σαπίλα.
Όλα αυτά με οδηγούν στο να γράφω ποίηση. Η ποίηση μου βγάζει την συσσωρευμένη αγανάκτηση. Η ποίηση είναι απόσταγμα προβληματισμού, μου δίνει ελπίδα,  με ηρεμεί.
Τελειώνοντας λέγω ότι η ποίηση πάντα αποτελούσε τον καταλύτη που επιτάχυνε την αντίδραση της διαμαρτυρίας, την αντίδραση των ανατροπών και της αγανάκτησης των λαών».                                                           Σας ευχαριστώ,
                                                            Θόδωρος Σαυριανόπουλος

Σύντομη αναφορά στο συγγραφέα
Ο Θόδωρος Σταυριανόπουλος γεννήθηκε στη Βαλύρα, σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της  Πάτρας και σήμερα ως Μαθηματικός υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση.
Είναι παντρεμένος με τη Φιλόλογο Γεωργία Μαγκλάρα και έχουν δυο κόρες την Σάφη 23 ετών απόφοιτη του Παιδαγωγικού τμήματος και την Χαρά 19 ετών φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ως ενεργός πολίτης επί σειρά ετών αρθρογραφεί στον τοπικό Τύπο και έχει ασχοληθεί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Συνδικαλισμό και τα Περιβαλλοντικά.
Είναι εκλεγμένος Περιφερειακός σύμβουλος με το ψηφοδέλτιο του Περιφερειάρχη κου Πέτρου Τατούλη.
Έχει εκδώσει μια ποιητική συλλογή με τίτλο «Κλειστές πόρτες…ανοιχτά παράθυρα» και σήμερα επιστρέφει εκδοτικά με το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο «αφύλαχτες διαβάσεις …».


Σχόλιο από το ITHOMI NEWS
Αξίζει τον κόπο το πόνημα αυτό να διαβαστεί και να προβληματιστούμε για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, που έτσι κι' αλλιώς μας αγγίζουν λίγο ή πολύ όλους. 
Ίσως εκεί ο καθένας μας να ανακαλύψει και το δικό μερίδιο ευθύνης   ή  να νοικοκυρέψει έστω τη ψυχή του και το ''εγώ'' του. Το ''ζήτημα''  αν μπορούμε να φθάσουμε κάποια μέρα στο ''εμείς''  και να μην πάψουμε ποτέ να παλεύουμε  για την κοινωνική δικαιοσύνη, δεν πρέπει να το αφήνουμε στη σφαίρα της ουτοπίας, όσο ακατόρθωτο και να φαίνεται.
Δεν μπορούν να υπάρχουν προστατευόμενοι και απροστάτευτοι στις δύσκολες και καθοριστικές για τον καθένα, διαβάσεις της ζωής. Το ελεεινό ‘’μέσον’’ ή κοινώς ρουσφέτι στην Τουρκική, έχει παίξει δραματικό ρόλο για την σημερινή μας κατάντια.
Τώρα καλούμαστε, πριν απ’ όλα, να ξεριζώσουμε από μέσα μας  την νοοτροπία της ‘’πίσω πόρτας’’, για να μπορέσουμε να ελευθερωθούμε και πάλι. Δυστυχώς πρώτα ο εαυτός μας και μετά η χώρα, εάλω από τους πιο επικίνδυνους ίσως κατακτητές. Ας έχουμε μεταξύ των άλλων ‘’όπλων’’ και την ποιητική μας διάθεση.Κι’ αυτή, όπως έδειξε η ιστορία,   έχει μεγάλη δύναμη.

Δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την πολύ επιτυχημένη αυτή εκδήλωση
































Δεν υπάρχουν σχόλια: