Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη φαινομένων σαν αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κορινθία σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην επιστολή του προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια.
Από χθες το βράδυ σημειώνει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, πραγματοποιείται μετακίνηση λαθρομεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τη βεβιασμένη διαδικασία και μεγάλη αναστάτωση και καχυποψία στην τοπική κοινωνία.
Ο Πέτρος Τατούλης ξεκαθαρίζει στην επιστολή αυτή την πρόθεση της Περιφέρειας να συνεργαστεί με την κεντρική Διοίκηση αλλά όχι σε βάρος των συμφερόντων της Πελοποννήσου και των τοπικών κοινωνιών υπογραμμίζοντας "Η επιβολή αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης, που δεν έχουν τη συναίνεση της αιρετής Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας και αγνοούν τους θεσμούς και τις δημοκρατικές αρχές, δεν έχει θέση και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα"
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ
Πληροφορίες: Αριστοτέλης Γκανάς
Τρίπολη 23/8/2012
Αρ. Πρ.: 51955/19389
ΠΡΟΣ: Υπουργό Δημόσιας Τάξης
& Προστασίας του Πολίτη
κ. Νικόλαο Δένδια
Κύριε Υπουργέ,
Το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης αποτελεί ένα κρίσιμο χρονίζον πρόβλημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση που μαστίζει ιδιαίτερα την Ελληνική κοινωνία με σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Η αντιμετώπισή του απαιτεί αποφασιστικές πολιτικές που να επιλύουν το πρόβλημα στηριζόμενες στις αρχές του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, από την πρώτη στιγμή που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου της προηγούμενης κυβέρνησης ανακοίνωσε την απόφασή της για τη δημιουργία κέντρων υποδοχής λαθρομεταναστών, πήρε σαφή θέση, η οποία έχει επανειλημμένα διατυπωθεί επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η ύπαρξη μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία πρέπει να συν-διαμορφώνεται με την αιρετή Περιφέρεια και να εδράζεται στην άμεση και ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.
Από χθες το βράδυ πραγματοποιείται μετακίνηση λαθρομεταναστών στο στρατόπεδο της Κορίνθου, γεγονός το οποίο έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά για τη βεβιασμένη διαδικασία και μεγάλη αναστάτωση και καχυποψία στην τοπική κοινωνία. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει την ανάπτυξη φαινομένων σαν αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κορινθία. Η επιβολή αποφάσεων της κεντρικής διοίκησης, που δεν έχουν τη συναίνεση της αιρετής Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας και αγνοούν τους θεσμούς και τις δημοκρατικές αρχές, δεν έχει θέση και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στην Ελληνική κοινωνία του 21ου αιώνα.
Σας υπενθυμίζουμε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζει την ύπαρξη του μείζονος προβλήματος της διαχρονικής έλλειψης μεταναστευτικής πολιτικής και τίθεται υπέρ της εφαρμογής μακροπρόθεσμων πολιτικών που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά το πρόβλημα. Ιδιαίτερα, στην δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε, είναι, περισσότερο από ποτέ, επιτακτική η ανάγκη εφαρμογής μεταναστευτικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την προστασία της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου, η εμπειρία της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην αντιμετώπιση προβλημάτων, άρρηκτα συνδεδεμένων με το μεταναστευτικό ζήτημα, όπως η ελονοσία και η φυματίωση στο Δήμο Ευρώτα της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, δίχως τη στήριξη της κεντρικής διοίκησης και με πόρους αποκλειστικά της Περιφέρειας και του Δήμου, έχει προσφέρει σημαντική εμπειρία για την πολυπλοκότητα των θεμάτων αυτών και την ανάγκη άμεσης συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας.
Συναφώς, η Περιφέρεια Πελοποννήσου τάσσεται δημόσια υπέρ της δημιουργίας χώρων υποδοχής λαθρομεταναστών με την άμεση, όμως, συμμετοχή και συμφωνία της Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας. Η αιρετή Περιφέρεια βρίσκεται σε στενή συνεργασία και διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και δίνει λύσεις στα προβλήματα, αφού μπορεί να διαβουλευθεί άμεσα και ουσιαστικά μαζί τους. Επισημαίνεται ότι η αντιμετώπιση του θέματος θα πρέπει να εμπεριέχει και το θέμα της τοπικότητας κι, επομένως, οι χώροι υποδοχής θα πρέπει να προορίζονται για την «προσωρινή φιλοξενία» λαθρομεταναστών που διαμένουν στην οικεία Περιφέρεια. Διαφορετικά, είναι εμφανής ο κίνδυνος υποβάθμισης συγκεκριμένων περιοχών, που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο δυσανάλογα προς το μερίδιο της περιοχής ευθύνης τους. Καμία πολιτική για τη μετανάστευση, όσο προσεγμένη και αν είναι, δεν μπορεί να είναι επιτυχής, εάν υλοποιείται ερήμην της αιρετής Περιφέρειας και της τοπικής κοινωνίας.
Το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί. Συνεπώς, η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική και τεχνοκρατική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, στη βάση των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της υποχρέωσης προστασίας της δημόσιας ασφάλειας και της δημόσιας υγείας των πολιτών και της εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν και των Ευρωπαϊκών Συνθηκών
Κύριε Υπουργέ,
Έχετε αναλάβει το δύσκολο έργο της επίλυσης ενός σύνθετου και χρονίζοντος προβλήματος που απειλεί να κλονίσει τα θεμέλια της Ελληνικής κοινωνίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη εξεύρεσης ουσιαστικής λύσης, θα είναι αρωγός στην προσπάθεια εφαρμογής μιας αποτελεσματικής μεταναστευτικής πολιτικής, στην οποία η Περιφέρεια θα έχει αποφασιστικές αρμοδιότητες και την οποία θα διαμορφώνει σε άμεση διαβούλευση και αγαστή συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.
Με εκτίμηση
Πέτρος Τατούλης
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου