Θόδωρος Σταυριανόπουλος
Εκπαιδευτικός - Περιφερειακός Σύμβουλος
Ερώτηση: Ποια θα ήταν η θέση σου αν το θέμα της εξόρυξης του λιγνίτη στο Χωματερό –
Φαλάνθη ερχόταν στο ΠΕ.ΣΥ.
Απάντηση:
Η χώρα μας έχει οδηγηθεί σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση και εκτιμώ ότι θα πρέπει πλέον με μεγαλύτερη περισυλλογή να καταλήγουμε στην απόρριψη μιας επένδυσης. Θα πρέπει προτού φθάνουμε στην απόρριψη να εξαντλούμε και την τελευταία λεπτομέρεια και να αναζητούμε την καλύτερη δυνατή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) καθώς και περισσότερες θέσεις εργασίας και αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή μας.
Στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας κρίνεται απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον φιλικό για επενδύσεις. Κρίνεται απαραίτητο να αξιοποιηθεί ο υπόγειος πλούτος που διαθέτει η χώρα μας. Ο ορυκτός μας πλούτος αποτελεί για την χώρα μας αναπτυξιακό «απόθεμα». Δυστυχώς όμως κανένας δεν θέλει να αξιοποιηθεί ο ορυκτός πλούτος που υπάρχει στην περιοχή του.
Ένας λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, γιατί οι εκάστοτε κυβερνώντες και επενδυτές ήταν αναξιόπιστοι. Άλλα έλεγαν και άλλα έκαναν.
Η ανεργία όμως στην χώρα μας έχει φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα και μέρα με την μέρα τα ποσοστά της καλπάζουν. Τα αγροτικά μας προϊόντα μέρα με την μέρα γίνονται μη ανταγωνιστικά με αποτέλεσμα οι τιμές τους να κατρακυλούν. Καταφεύγοντας στην καταγγελία, στην ενοχοποίηση και στην απόρριψη μιας επένδυσης θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι κάποιοι άλλοι ψάχνουν για δουλειά και περιμένουν να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Κάποιοι απολαμβάνοντας τον μισθό τους και την ησυχία τους βιάζονται να φθάνουν στην απόρριψη χωρίς πρώτα οι αρμόδιες υπηρεσίες αποφανθούν.
Στην προκειμένη περίπτωση θα έπρεπε ήρεμα και ψύχραιμα προτού ενοχοποιηθεί η επένδυση οι πολίτες να λάμβαναν ενημέρωση από ειδικούς για το τι ακριβώς θα συμβεί και ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη για την περιοχή καθώς και ποιοι οι περιβαλλοντικοί όροι. Αντί αυτού κάποιοι περίτεχνα φρόντισαν να πράξουν το πιο εύκολο και το πιο λαοφιλές, να χαϊδέψουν αυτιά προτείνοντας την απαγόρευση της επένδυσης. Έτσι σύσσωμη η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε ενάντια σε αυτό που πάει να συμβεί χωρίς να γνωρίζει ακριβώς το πώς θα συμβεί. Αυτό το διαπιστώνω σε συζητήσεις που γίνονται για την συγκεκριμένη επένδυση.
Δεν γνωρίζουν οι πολίτες π.χ. ότι η ΜΠΕ προβλέπει την εξόρυξη λιγνίτη καθημερινά ποσότητας 20 φορτηγών αυτοκινήτων, ή ότι θα γίνεται εξόρυξη ανά 20 στρέμματα και μετά αφού γίνεται αποκατάσταση του τοπίου θα συνεχίζεται η εξόρυξη, κ.λ.π..
Δεν πρέπει πάντα η ανάπτυξη ενός τομέα να λειτουργεί απαγορευτικά και ενοχοποιητικά στην ανάπτυξη κάποιου άλλου τομέα. Μπορούν ισόρροπα να αναπτύσσονται πολλοί τομείς μαζί. Αρκεί βέβαια να τηρούνται οι νόμοι και οι όροι που επιβάλλονται και που συμφωνήθηκαν. Αυτά δυστυχώς αποτελούν πολυτέλεια για την Ελλάδα. Εδώ μετά την έγκριση που λαμβάνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εκτέλεση ενός έργου καταστρατηγούνται οι όποιες δεσμεύσεις. Οι τοπικές κοινωνίες δεν εμπιστεύονται τις όποιες δεσμεύσεις δίνονται από τον εκάστοτε επενδυτή καθώς και από την πολιτεία και αντί οι τοπικές κοινωνίες να ξεσηκώνονται και να απαιτούν να τεθούν όροι και επιπλέον οφέλη σε κάθε επένδυση απαιτούν να μην γίνει η επένδυση.
Τέλος η πολιτεία έγκαιρα και με ξεκάθαρο τρόπο πρέπει να απευθύνεται στην εκάστοτε τοπική κοινωνία και να εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια την ανάλυση κόστους - οφέλους της περιοχής που θα επέλθει από αυτό που θα συμβεί.
Εκτιμώ ότι όφειλα να αναπτύξω έναν προβληματισμό σχετικά με το πώς βλέπω την έγκριση ή την απόρριψη μιας επένδυσης σε συνδυασμό με την σημερινή πραγματικότητα που διέρχεται η χώρα μας.
Όμως για να συναινέσω θετικά στην συγκεκριμένη επένδυση θα πρέπει να πληρούνται οι εξής όροι:
α) Ξεκάθαρη και τεκμηριωμένη επιστημονική και υπηρεσιακή υποστήριξη του έργου
β) ανάλυση κόστους-οφέλους, (εδώ συνεκτιμούνται τα αντισταθμιστικά οφέλη)
γ) οικολογική προσέγγιση, και το σημαντικότερο να υπάρχει κοινωνική αποδοχή.
Θέλω να ανήκω σε αυτούς που δεν απορρίπτουν μια επένδυση με το ακουσμά της αλλά που προσπαθούν να θέσουν αυστηρούς όρους και αντισταθμιστικά οφέλη αν πραγματοποιηθεί.
Ανήκω σε αυτούς που δεν μασάνε τα λόγια τους και που με το οποιοδήποτε κόστος λένε πάντα την γνώμη τους. Σίγουρα για να καταλήξω στην θετική ή αρνητική ψήφο θα λάβω σοβαρά υπόψη μου την κοινωνική αποδοχή και συναίνεση για την επένδυση γιατί τα θεωρώ πολύ σημαντικά στοιχεία για να ευδοκιμήσει μια επένδυση.
Τέλος εύχομαι ο καθένας μας μετά από μερικά χρόνια να μην μετανιώσει για αυτά που θα πει και θα πράξει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου